صرع یکی از اختلالات مزمن عصبی است که حدود 50 میلیون نفر در سراسر دنیا از آن رنج میبرند. به غیر از تشنجهای دردسرساز، انچه صرع را با دشواری رو به رو کرده، این است هیچگونه درمان بادوامی برای آن وجود ندارد.
در طی پیشرفتهای اخیر، دانشمندان دانشگاه کمبریج، ایمپلنت مغزیای اختراع کردهاند که میتواند جلوی ادامه پیدا کردن تشنجهای ناشی از صرع را بگیرد.
این ایمپلنت چطور کار میکند؟
نورونهای مغزی همیشه برای باز پخش اطلاعات ایمپالسهای الکتریکی میفرستند. اما در تشنج ناشی از صرع، مغز بیش از حد از خودش فعالیت نشان داده و طوفان الکتریکی از ایمپالسهایی که به شیوهی درهم و تصادفی ارسال میشوند به پا میکند. این موضوع منجر به اختلال حرکتی شده و باعث میشود هوشیاری نیز از دست برود.
با اینکه دانشمندان دیگری ایمپلنتهایی که میتوانند جلوی تشنجها را بگیرند توسعه دادهاند، اما این ایمپلنت با بقیهی ایمپلنتهای تاکنون توسعه داده شده فرق میکند.
این چیپ الکترونیکی میتواند طوفان الکتریکی که حین شروع تشنج صرعی در مغز ایجاد میشود را شناسایی کرده و برای مسدود کردن سلولهای مغزیای که منجر به وقوع این حادثه میشوند، مواد شیمیایی طبیعی آزاد کند.
با شناسایی سیگنالهایی که حین شروع تشنج ایجاد میشوند، یک پمپ یونی به کار میافتد. این پمپ مادهی شیمیاییای به نام GABA آزاد کرده که جلوی طوفان به پا کردن سلولهای مغزی که باعث تشنج میشوند را میگیرد.
به طور کلی، صرع به وسیلهی داروهای ضد تشنج درمان میشود اما این داروها ممکن است عوارض جانبی جدیای داشته باشند. در حقیقت 3 نفر از هر 10 بیمار مبتلا به صرع اصلا به درمانها جواب نمیدهند. در چنین مواردی این ایمپلنتهای مغزی میتوانند به طور چشمگیری به سود افراد باشند.
محققین این دانشگاه با موفقیت این ایمپلنت را بر روی موشها آزمایش کردهاند. حال آنها مشغول تقویت این دستگاه که در حال حاضر ضخامتش 2 برابر موی انسان است میباشند تا آن را در چند سال آینده آمادهی آزمایشات انسانی کنند.