اخیراً بحثهای زیادی در این باره شکل گرفته است که آیا میتوانید گوشی خود را در طول شب به شارژ بزنید. آیا برای گوشی مضر است؟ آیا برای امنیتتان مشکلی ایجاد میکند؟ کار درست کدام است؟
باید چقدر گوشیتان را شارژ کنید؟ زمان درست برای وصل کردن گوشی به شارژر چه زمانی است؟ آیا باید هر دفعه شارژ گوشی تا 0 درصد خالی شود تا آن را به شارژر وصل کنید و بگذارید که تا 100 درصد شارژ شود؟ چطور میتوانید عمر باتری خود را به طولانیترین عمر ممکن برسانید و اگر قرار است فقط چند سال این گوشی را داشته باشید توجه به چنین مواردی اهمیت دارد؟
البته که این بحث از آسیب رسیدن به گوشی نیز فراتر میرود و برخی از افراد نگران وارد کردن «اضافه بار» به باتری گوشیشان هستند. میتوان این نگرانی را درک کرد چون همین چند سال پیش بود که شاهد گوشیهای گلکسی نوت 7 بودیم که به دلیل مشکلات مرتبط با باتریشان آتش میگرفتند. اما همانطور که پیش از این نیز گفتهایم تا زمانی که گوشیتان در هنگام خروج از کارخانه مشکلی نداشته باشد، در جیبتان (یا هنگام شارژ شبانه) آتش نمیگیرد.
مشکل این است که بسیاری از تحقیقات و توصیههای موجود در تناقض با یکدیگر هستند. ما این توصیهها را به بهترین شکل ممکن کنار هم جمع کردهایم تا بتوانیم راهنمایی کاملی را در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم. بگذارید به بررسی این شایعات و حقایق بپردازیم.
شارژ شبانهی گوشی باعث فشار آوردن به باتری میشود: غلط است
تنها چیزی که تمام متخصصان روی آن اتفاق نظر دارند این است که گوشیهای هوشمند به اندازهی کافی هوشمند هستند تا نگذارند فشار اضافی به باتری وارد شود. قطعات محافظتی اضافهای که درون گوشیها، تبلتها و حتی لپتاپها کار گذاشته شده است از بروز چنین اتفاقی جلوگیری میکنند. زمانی که باتری لیتیوم-یونی درون گوشی به ظرفیت 100 درصد خود میرسد شارژ متوقف میشود، معمولاً بین یک یا دو ساعت پس از اتصال به شارژر چنین اتفاقی میافتد.
اگر گوشی خود را شبانه به شارژر متصل کنید، هر بار که 100 درصد شارژ میشود به خودی خود شارژ آن متوقف شده و با کاهش مقدار شارژ به 99 درصد دوباره فرآیند شارژ کردن را شروع میکند. چنین اتفاقی باعث کاهش طول عمر باتریتان میشود.
بهترین کار ممکن: زیاد نگران این موضوع نباشید. وقتی که به خواب میروید گوشی را به شارژر متصل کنید. اگر در میانهی شب بیدار شدید، گوشی را از شارژ جدا کنید تا با کاهش میزان شارژ به 99 درصد، گوشیتان شارژ خود را دوباره شروع نکند. اگر وسط خوابتان بیدار نمیشوید شارژرتان را به خروجی برق هوشمندی متصل کنید که مجهز به تایمر است و آن را طوری تنظیم کنید که یک یا دو ساعت بعد خاموش شود.
مشکلات احتمالی که ممکن است هنگام شارژ شبانه شاهد آن باشید:
1) کمی گرم است؟ این شارژ دوباره و دوباره میتواند باعث داغ شدن باتری گوشیتان شود. بسیاری از متخصصان توصیه میکنند برای شارژ شبانهی گوشی قاب گوشی را از آن جدا کنید. حداقل اینکه کتاب یا لوازم دیگر را روی گوشی خود قرار ندهید و از قرار دادن گوشی زیر بالشتان اجتناب کنید. با انجام دادن هر یک از این اشتباهات میتوانید باعث داغ شدن باتری و آسیب رساندن به آن شوید. اگر نگران آتش گرفتن باتری گوشیتان هستید، گوشی را هنگام شارژ شدن در ظرفی فلزی قرار دهید.
2) کابل نامناسب. اگر در حال استفاده از کابلی هستید که توسط کارخانهی سازندهی گوشیتان تولید نشده است یا گواهیهای مورد نیاز را ندارد ممکن است دچار مشکل شوید. ممکن است سیم کابل و پورت اتصال آن مناسب گوشی شما نباشند. قبل از خرید این کابلها به مشخصات آنها دقت کنید.
برای جلوگیری از مشکلات باتری باید گوشی خود را منجمد کنید: غلط است
باتریهای لیتیوم-یونی از دو چیز نفرت دارند، سرمای بیش از اندازه و گرمای بیش از اندازه. وقتی گوشی خود را در دمای زیر صفر درجه قرار دهید و شارژ کنید میتوانید باعث ایجاد مشکلاتی در باتری شوید. چنین کاری عمر باتری را کوتاه میکند.
فقط باتری نیست که با داغ شدن مشکل دارد، تمام قطعات درونی گوشی از داغ شدن بدشان میآید. گوشیتان یک کامپیوتر کوچک است و کامپیوترها و هوای گرم از مدتها پیش دشمنی خود را با یکدیگر اعلام کردهاند. گوشی آیفون سیاه خود را برای مدتی در آفتاب قرار دهید و خواهید دید که به شما هشداری میدهد که گوشی نیاز به خنک شدن دارد. در طول تابستان نیز گوشی خود را روی داشبورد ماشین قرار ندهید و سعی کنید آن را در سایه نگه دارید.
شرکت اپل اعلام کرده است که شارژ کردن آیفونهایی که بیش از 35 درجه داغ شدهاند میتواند به باتری گوشی آسیب برساند. شما میتوانید از دیگر گوشیهای مدرن نیز چنین انتظاری داشته باشید.
بهترین کار ممکن: نگذارید گوشیتان در زمان شارژ بیش از اندازه داغ یا سرد شود و گوشی خود را درون فریزر قرار ندهید. چنین کاری احمقانه است.
باتری گوشی باید همیشه به 0 درصد برسد: غلط است
به 0 رساندن شارژ باتری، خالی شدن کامل شارژ گوشی، در باتریهای لیتیوم-یونی مدرن کار درستی نیست. نباید بگذارید شارژ گوشی حتی به 0 درصد نزدیک شود. چنین کاری باعث کاهش طول عمر باتری میشود. خالی شدن بخشی از شارژ گوشی برای شارژ کردن آن کافی است.
باتریها از همان زمان آغاز فعالیتشان در حال نابود شدن هستند. همیشه قسمت درونی باتری در حال خراب شدن است و برای جلوگیری از چنین اتفاقی نمیتوان کاری انجام داد. باتریها در طول زمان، انرژی کمتر و کمتری را درون خود نگاه خواهند داشت. اگر هنوز آیفون 5 یا 6 قدیمی خود را دارید و برایتان تعجببرانگیز است که چرا در مقایسه با روزهای اول که به مدت یک روز کامل شارژ داشت، حالا دیگر فقط در عرض چند ساعت شارژ آن تمام میشود به این دلیل است که باتریها در طول زمان ظرفیت خود را از دست میدهند.
تنها زمانی که باید شارژ باتری خود را به 0 درصد برسانید زمانی است که میخواهید سنسور باتری درونی گوشی را دوباره کالیبره کنید، سنسوری که وظیفهی آن، نمایش میزان شارژ باتری شما است. البته چنین کاری نیز تضمین شده نیست. بسیاری از افراد میگویند که این کار جواب نمیدهد، به خصوص اگر گوشیتان با رسیدن به 10 (یا حتی 20 یا 30) درصد ناگهان خاموش میشود.
حتی اگر گوشیتان خاموش شود به این معنی نیست که باتری کاملاً خالی شده است. اگر فکر میکنید چنین کاری ارزشاش را دارد پس از خالی شدن کامل شارژ گوشی، آن را به مدت چند ساعت رها کنید و سپس به شارژ بزنید.
بهترین کار ممکن: قبل از اینکه پیام low-battery را در گوشی خود ببینید آن را به شارژ بزنید. وقتی شارژ گوشیتان بین 30 تا 40 درصد است گوشی را به شارژ بزنید. اگر گوشیتان مجهز به شارژ سریع باشد خیلی زود به 80 درصد میرسد، همین موقع میتوانید گوشی را از شارژر جدا کنید چون رسیدن به شارژ 100 درصد در حالت شارژ سریع میتواند به گوشی فشار بیاورد. برای اینکه عمر باتری افزایش پیدا کند شارژ آن را بین 30 تا 80 درصد نگاه دارید.
مدتی طول کشید تا شاهد تکنولوژی شارژ سریع گوشیهای آیفون باشیم. تا قبل از آیفون 8 و ایکس چند ساعت طول میکشید تا گوشی بیش از 50 درصد شارژ شود. حالا اپل ادعا میکند با استفاده از شارژرهای اصل این کمپانی، میتوایند در عرض 30 دقیقه گوشیتان را بیش از 50 درصد شارژ کنید. برای انجام چنین کاری به یک آداپتور شارژ USB-C نیاز دارید و این بدان معناست که به یک کابل تبدیل USB-C به لایتنینگ نیز نیاز دارید. همچنین شما میتوانید از یک شارژر ولتار بالا مانند شارژر ایپد یا حتی مکبوک نیز استفاده کنید.
باتری من حافظه دارد: غلط است
باتریهای قدیمی نیکل-کادمیم این مشکل حافظه را داشتند. موضوع خالی کردن کامل شارژ باتری نیز از همینجا نشأت گرفته است. همانطور که گفتیم انجام چنین کاری در باتریهای لیتیوم-یونی ضروری نیست.
پس چرا باتریهای لیتیومی عمر کوتاهی دارند؟ چنین موضوعی به حافظه ارتباطی نداشته و مرتبط با ظرفیت این باتریها است. باتری شما به مرور زمان فرسوده شده و به جایی میرسد که در مقایسه با یک باتری جدید که به طور کامل شارژ شده است، در مدت زمان یکسان فقط 82 درصد شارژ میشود که به آن سندروم پیرمرد نیز میگویند.
اپل ادعا میکند باتریهای لیتیوم-یونی این شرکت طوری طراحی شدهاند که بعد از چرخههای شارژ زیاد نیز بتوانند 80 درصد کارایی ابتدایی خود را حفظ کنند اما با این حال میپذیرد که این مقدار بازدهی ممکن است در محصولات مختلف متفاوت باشد.
باتریهای آیفون از شارژ سریع پشتیبانی میکنند به همین دلیل است که میبینید به سرعت به 80 درصد میرسند و ممکن است از آنجا به بعد شاهد سرعت شارژ کمتری باشید که ممکن است به دلیل کاهش تولید گرما و افزایش طول عمر باتری باشد. اما حتی شارژ سریع نیز باعث کاهش طول عمر باتریهای لیتیوم-یونی شده و باعث تحلیل رفتن سریعتر باتری میشود.
آیفون فعلی با شارژر 5 واتی 1 آمپری عرضه میشود که به خوبی کار میکند اما میتوانید با یک شارژر 5 واتی و 2.1 آمپری گوشی خود را سریعتر شارژ کنید. اگر قرار است از شارژر وایرلس استفاده کنید نیز به یاد داشته باشید که بیشتر این شارژرها 7.5 وات هستند و بعد از آپدیت اخیر آیاواس، میتوانید از این شارژرها نیز استفاده کنید.
بهترین کار ممکن: اگر قرار است شارژ شبانه انجام دهید از شارژ سریع استفاده نکنید. گوشی خود را با شارژر معمولی و با ولتار پایینتر شارژ کنید.
باتریهای گوشیها فقط چند سال عمر میکنند: تقریباً غلط است
طول عمر باتری گوشیها با چرخههای شارژ حساب میشود. به این معنی که هر بار که 100 درصد ظرفیت باتری را خالی میکنید یک چرخه محسوب میشود اما نیازی نیست حتماً شارژ گوشی 0 بشود.
برای مثال اگر شارژ گوشیتان 80 درصد است و به 30 درصد میرسید (شارژ گوشی 50 درصد خالی شده است) و دوباره گوشی را شارژ کرده و به 80 میرسانید و دوباره به 30 میرسید یک چرخه را گذراندهاید. میتوانید یک روز 75 درصد شارژ و روز بعد 25 درصد شارژ را استفاده کنید و این هم یک چرخه محسوب میشود. میتوانید انتظار داشته باشید آیفونها 400 تا 500 چرخهی شارژ را تحمل کنند (به یاد داشته باشید که چرخهی شارژ به معنای وصل کردن گوشی به شارژر و جدا کردن آن نیست.)
اگر ظرفیت باتریتان کاهش پیدا کرده باشد مجبور میشوید در طول روز چندین چرخهی شارژ داشته باشید و چنین چیزی باعث تحلیل رفتن حتی بیشتر باتری میشود. اپل این موضوع را اینطور توصیف میکند:
یک چرخهی شارژ زمانی رخ میدهد که 100 درصد ظرفیت باتریتان را استفاده کرده باشید.
با آنکه گوشیتان حافظهی باتری ندارد اما طول عمر محدودی دارد و این بدان معناست که ممکن است به تعویض باتری گوشیتان نیاز داشته باشید.
کمی پیشتر اپل تأیید کرد که باتری گوشیهای قدیمیتر آیفون را کند کرده است تا کارایی و طول عمر این دستگاهها افزایش پیدا کند. ابتدا گوشیهای آیفون 6، آیفون 6 اس و آیفون اسای را کند کرد و سپس به سراغ آیفون 7 رفت. پس از اعتراض کاربران اپل اعلام کرد که تا تاریخ 31 دسامبر 2018 به جای قیمت 79 دلار، باتریهای این گوشیها را با قیمت 29 دلار تعویض خواهد کرد.
بهتر است تعویض باتری توسط فردی متخصص در این کار انجام شود. گوشیهای جدید کمی وجود دارند که باتریهای قابل تعویض داشته باشند. آنهایی که چنین باتریهایی دارند گوشیهای قدیمیتری هستند.
اما چرا گوشیهای کمی، باتریهای قابل تعویض دارند؟ بیشتر باتریهای لیتیوم-یونی دو تا سه سال دوام میآورند و این همان زمانی است که کارخانهی سازنده، دوست دارد شما گوشی جدیدی از او بخرید. یا شاید هم به این دلیل است که کاربران آمریکایی گوشی خود را به طور میانگین به مدت 22.7 ماه نگه میدارند تا بتوانند همیشه گوشیهای جدیدی داشته باشند. در چنین شرایطی باتری قابل تعویض چه فایدهای دارد؟
نتیجهای که میگیریم این است: اگر قرار است هر یک یا دو سال گوشی خود را عوض کنید به هر روش احمقانهای که دوست دارید آن را شارژ کنید و نگران افت ظرفیت آن نباشید. اما اگر میخواهید به مدت طولانی از گوشی خود استفاده کرده و عمر باتری خود را افزایش دهید از بهترین شیوههایی که در بالا به آنها اشاره کردیم، استفاده کنید یا اینکه میتوانید هر یک یا چند سال باتری جدیدی تهیه نمایید و باتری قبلی گوشیتان را با آن تعویض کنید.
Taraftarium 24 canlı maç izle