از دیرباز بشر برای برآورده کردن نیازهای خود از انواع گوناگون انرژیها بهره برده است، که یکی از اینها، انرژی خورشیدی است. در حالی که انرژی خورشیدی در زمین سهم زیادی در کمک به تامین انرژی و برق مصرفی انسانها دارد، اما دانشمندان از مدتها قبل بر این باورند که جمعآوری انرژی خورشیدی از فضا موثرتر و مفیدتر خواهد بود. در حال حاضر چین اولین کشوری است که قرار است دقیقا چنین کاری انجام دهد و برنامههای خود برای ساخت نیروگاه میانستارهای که در فاصله 36000 کیلومتری به دور زمین میچرخد را اعلام کرده است.
به نقل از نشریه Science and Technology Daily، دانشمندان چینی قصد دارند بین سالهای 2021 تا 2025 نیروگاههای کوچکی را در استراتوسفر ساخته و راهاندازی کنند و تا سال 2030 آن را به نیروگاههایی در سطح مگاوات ارتقا داده و قبل از سال 2050 مرکزی در سطح گیگاوات در فضا بسازند. به علت عدم دخالت جوی و یا از دست دادن نور خورشید در شب، ساخت مزرعه خورشیدی مستقر در فضا میتواند منبع بیپایان انرژی پاک را فراهم کند. آکادمی شرکت فناوری فضایی در چنین مدعی است که چنین سیستمی میتواند 99 درصد انرژی خورشیدی قابل اطمینان را تامین کند که 6 برابر میزان انرژی تاسیسات خورشیدی روی زمین است.
طرح چین، تبدیل انرژی خورشیدی به برق در فضا، قبل از انعکاس پرتو خورشیدی به زمین با استفاده از مایکروویو یا لیزر و تغذیه شبکه از طریق سیستم دریافتی از زمین را نشان میدهد.
البته، چالشهای متعددی پیش روی خالقان این طرح به نظر علمی_تخیلی قرار دارد. چنین نیروگاهی حدود 1000 تن وزن خواهد داشت بنابراین وارد شدن به مدار سخت و دشوار خواهد بود. محققان نیز در حال بررسی این مسئله هستند که آیا این نیروگاه را میتوان با استفاده از رباتها و چاپگر سه بعدی در فضا ساخت. همچنین، اثر تشعشع ميکروويو بر جو نیاز به مطالعه دارد. اما چیزی که مشخص است اجرای تمام این برنامهها در حد احتمال است. در حال حاضر، تحقیقات زیادی برای بررسی این فناوری انجام میشود_ژاپن یک دهه است که در این باره صحبت و تحقیق میکند_ و برنامههای فضایی همواره به افزایش دانش و درک آنها از فناوری مورد نیاز برای استفاده از پرتو خورشیدی برای انتقال انرژی برق به زمین کمک کرده است.
ژاپن نیز در سال 2015 راهحلی برای جمعآوری انرژی خورشیدی از فضا با استفاده از انتقال بیسیم مطرح کرد. در عین حال مؤسسه فناوری کالیفرنیا نیز سال گذشته اعلام کرد که با استفاده از کاشیهای سبکوزن یک نمونه اولیه قابلیت برداشت و انتقال انرژی خورشیدی از فضا ایجاد کرده است.
چین در سالهای اخیر برنامههای فضایی خود را تقویت کرده و پیش این نیز توانسته کاوشگر خود را روی سمت تاریک ماه فرود بیاورد یا نخستین گیاهان را روی سطح این قمر پرورش دهد و این بار امیدوار است که رویای انتقال انرژی خورشیدی از فضا به زمین و ساخت مزرعه خورشیدی در فضا را محقق کند.