یکی از ضروریترین مراحل برای برقراری ارتباط سالم و موفق، آموختن مهارت های ارتباطی است. آموختن مهارت های ارتباطی و تقویت کردن آنها میتواند روابط شما را با دیگران بهبود ببخشد، جایگاه اجتماعی شما را تقویت کند و به برقراری روابط عاطفی موفق با طرف مقابلتان کمک کند. اما چطور میتوان مهارت های ارتباطی را تقویت کرد؟ این کار قبل از هر چیزی به صبر، شناخت درست از خود و تمرین و صرف زمان نیاز دارد، ما در این مقاله از دیجی رو راههای تقویت مهارتهای ارتباطی را به شما آموزش خواهیم داد تا بتوانید رابطهای سالم و موفق با اطرافیان خود برقرار کنید.
خودتان را درک کنید
برای این که با دیگران روابط موفقی برقرار کنید قبل از هر چیزی باید خودتان و نیازهای خودتان را بشناسید. فکر کنید ببینید که شما چطور اطلاعات دریافتی خود را آنالیز میکنید و چطور این اطلاعات پردازش شده را به اطرفیان خود منتقل میکنید.
پردازش درونی
اگر شما یک پردازش کننده درونی باشید ترجیح میدهید پیش از آن که حرفی به زبان بیاورید و پاسخ کسی را بدهید صبر کنید و در مورد آن فکر کنید. حتی ممکن است پیش از آن که کلام خود را بر زبان جاری کنید چند بار آن را در ذهن خود تمرین و تکرار کنید. شما جزو افرادی هستید که دیگران وسط حرفتان میپرند و از طولانی شدن زمان پاسخگویی شما خسته و کسل میشوند. شناخت این موارد برای خود شما و طرف مقابل شما بسیار حیاتی است چون شما نمیتوانید این فرآیند را در مغز خود تغییر دهید و در صورتی که خودتان و دیگران از این ویژگی خاص شما آگاه باشند مهارت های ارتباطی شما قویتر و بهتر خواهد شد.
پردازش بیرونی
اگر شما یک پردازشگر بیرونی باشید همیشه افکار خود را با صدای بلند به زبان میآورید، شما به دنبال پاسخ و واکنش فوری از طرف مقابل نیستید و متناسب با این پاسخها سخنان خود را تطبیق نمیدهید. در نتیجه ممکن است خطا کنید و چیزی به زبان بیاورید که باعث رنجش طرف مقابل شود. این همان چیزی است که شما با شناخت درست از خودتان و تقویت مهارت های ارتباطی میتوانید از وقوع آن جلوگیری کنید.
شناسایی عواطف و احساسات
پیش از آن که گفتگو با طرف مقابل را آغاز کنید یک بررسی دقیق از خودتان داشته باشید. بدنتان را به سرعت چک کنید تا ببینید آیا در قسمتی از آن ناراحتی و تنشی وجود دارد یا خیر. برای این منظور چشمان خود را ببندید، روی پاهای خود تمرکز کنید و به تدریج به سمت بالا تا سر حرکت کنید تا ببینید در کدام قسمت از بدن شما تنش و انقباض وجود دارد. با این کار بهتر میتوانید احساسات خود را درک کنید و تشخیص دهید که در موقعیت پیش رو انتظار چه عواطف و تنشهایی را دارید. برقراری ارتباط با بدن یک راه موثر برای شناسایی احساسات و عواطف است، احساسات و عواطفی که ارتباط شما را با طرف مقابل تحت تاثیر قرار میدهند و اگر بر آنها کنترل داشته باشید مهارت های ارتباطی قویتری نیز خواهید داشت.
بیانگری
بیانگری احساسات یک روش موثر برای انتقال احساسات به طرف مقابل است بدون آن که بار و تقصیر این احساس را به گردن او بیندازید. این جملات بیانگر با عبارت “من” شروع میشوند و استفاده کردن از آنها در مکالمات میتواند به بهتر شدن فضای ارتباطی کمک کند. یک عبارت بیانگر:
- مشخص میکند که شما دچار چه نوع احساساتی شده اید.
- مشخص میکند که چه چیزی باعث واکنش شما شده است.
- از قالب “من احساس ( با احساس مورد نظر پر کنید) دارم وقتی که این ( با موقعیت مورد نظر پر کنید) مثلا “من احساس ناراحتی میکنم وقتی تو دیر سر قرار میرسی.”
طرف مقابل را درک کنید
پس از شناخت خود، احساسات خود و برقراری ارتباط موفق با خود، این بار نوبت به طرف مقابل میرسد. بسیار مهم است که شما به طرف مقابل خود به دقت گوش فرادهید، به او احترام بگذارید و فضایی باز و مناسب برقرار کنید که هر دو بتوانید در آن احساس راحتی و خودمانی بودن داشته باشید.
گوش دادن با احترام
وقتی طرف مقابل صحبت میکند تقریبا همه به دنبال این هستند که پاسخی درخور و مناسب برای این صحبت پیدا کنند و به ندرت به طور کامل به حرفهای طرف مقابل گوش میدهند. شما برای برقراری یک ارتباط موفق باید سعی کنید از این وسوسه عبور کنید و به خصوص زمانی که مکالمهای قوی و سریع بین شما درگرفته است به دنبال پاسخ نباشید. برای این که مکالمه شما واقعی و ارتباطتان قوی و دوطرفه باشد از مهارت “گوش دادن فعال” بهره ببرید. این به معنای آن است که شما بدون قضاوت به طرف مقابل گوش میدهید و چیزهایی را که به زبان آورده است تاویل و تفسیر میکنید تا نشان دهید که کاملا سخنان او را شنیده و درک کردهاید. این تفسیرها میتواند به شکل زیر باشد:
- من شنیدم که گفتی…
- برداشت من از گفتههای تو این بود که…
- اگر صحبتهای تو را درست فهمیده باشم…
روشن کردن عبارات و کلمات
اگر از گفتهها و سخنان طرف مقابل خود درک کاملی نداشته اید حتما از وی بپرسید. این مساله بسیار مهم است چون اگر درک کاملی بین طرفین ایجاد نشود میتواند منشاء بسیاری از اختلافات باشد. بیشتر مواقع پرسیدن چنین سوالاتی میتواند دشوار باشد به خصوص اگر چیزی که طرف مقابل به زبان آورده باشد شما را از نظر احساسی شارژ کرده باشد. اما فراموش نکنید که “پرسیدن” میتواند به بهتر شدن گفتگو و روابط شما کمک کند. میتوانید از پرسشهای زیر برای روشن کردن عبارات و کلماتی که طرف مقابل به زبان آورده است استفاده کنید.
- آیا میتوانی در مورد چیزی که گفتی بیشتر توضیح دهی؟
- من مطمئن نیستم منظورت چه بود وقتی که گفتی…
برقراری ارتباط موفق
داشتن مهارت های ارتباطی قوی و سالم، لازمه هر رابطه موفق است و اگر میخواهید با طرف مقابل خود یک رابطه احساسی، عاطفی، کاری و خانوادگی داشته باشید باید این مهارتها را در خود تقویت کنید. هم شما و هم طرف مقابل شما با یاد گرفتن و تقویت کردن این مهارتها میتوانید گامی مهم برای مستحکم کردن و بهبود روابط خود بردارید و زندگی شادی داشته باشید.