موارد جدید ویروس کرونا در سراسر جهان با سرعت فزایندهای رو به رشد است و از آنجا که شیوع این ویروس همچنان باعث ترس و نگرانی در ذهن مردم شده، شایعههای بسیاری هم در مورد آن در سراسر جهان گسترش یافته است. این شایعهها و خبرهای ضد و نقیض باعث طرح سؤالات مختلفی در ذهن افراد میشوند. سوالاتی مانند اینکه آیا واقعاً الکل ویروس کرونا را از بین میبرد؟ آیا ویروس کرونا از آنفولانزای فصلی بدتر است؟ و آیا باید حتماً از ماسک استفاده کنیم یا نه؟ در اینجا ما سعی داریم برخی از ابهامات موجود در رابطه با ویروس کرونا را بیان و تا جای ممکن پاسخ دقیق و روشنی به آنها بدهیم. با دیجی رو همراه باشید.
شایعه: ژلهای الکلی ویروس کرونا را از بین نمیبرند
دستان شما یکی از اصلیترین مسیرهایی است که ویروسها از طریق آن وارد سیستم تنفسی شما میشوند. بنابراین تمیز کردن آنها یکی از مؤثرترین کارهایی است که میتوانید برای جلوگیری از بیماری انجام دهید. در صورت امکان دستان خود را کاملاً با صابون و آب بشویید و اگر نتوانستید، یک ضدعفونی کننده الکلی دست هم میتواند تا حد زیادی به شما کمک کند. میزان تأثیر ژلهای الكلی به ویروس هدف بستگی دارد، به همین دلیل بعضی از ژلهای الكلی در برابر نوروویروس (ویروس استفراغ زمستان) چندان مؤثر نیستند. ویروس کرونا ساختار نامهای دارد و از همین رو الكل میتواند به آن حمله کرده و آن را از بین ببرد. ضد عفونی کنندههای دست با بیش از 60 درصد الکل بیشتر در کشتن میکروب ها مؤثر هستند، اما سعی نکنید که این ضدعفونی کنندهها را خودتان در خانه تهیه کنید زیرا ممکن است به پوست شما آسیب برساند.
شایعه: ویروس کرونا خطرناکتر از آنفولانزای فصلی نیست
اول از همه باید بدانیم که ویروس کرونا کشندهتر از آنفولانزای فصلی است. به طور متوسط آنفلوانزا حدود 1.1 درصد از مبتلایان را میکشد، اما میزان مرگ و میر ویروس کرونا بسیار بیشتر است. ارقام مربوط به شهر ووهان، مرکز شیوع این ویروس نزدیک به دو درصد است در حالی که آمارهای مرگ و میر در خارج از ووهان کمتر است. همچنین به نظر میرسد ویروس کرونا راحتتر از آنفولانزای فصلی گسترش مییابد. عفونت و گسترش یک بیماری توسط نرخی به نام تعداد تولید مثل تعریف میشود که تخمین میزند چه تعداد عفونت جدید از هر مورد ویروس به وجود میآید و پراکنده میشود. به نظر میرسد هر فرد مبتلا به ویروس کرونا به طور متوسط بیش از 2.2 نفر را آلوده میکند، اما برای آنفولانزای فصلی این مقدار در حدود 1.3 است.
یکی دیگر از عواملی که باعث شده ویروس کرونا نگران کنندهتر باشد، این واقعیت است که این ویروس در انسان کاملاً جدید است. ما مصونیت طبیعی یا واکسن در برابر ویروس کرونا نداریم. طبق یک مطالعه در کشور چین، اگرچه بیش از 80 درصد موارد ویروس کرونا خفیف هستند، اما این امر باعث میشود که بدون شناسایی توسط فرد یا پزشکان این ویروس گسترش یابد.
شایعه: استفاده از ماسک صورت اجباری است
برای یک هر فرد، شستشوی منظم و رعایت بهداشت مهمترین عامل دفاعی در برابر ویروس کرونا است. ماسکهای صورت با مسدود کردن قطرات ناشی از سرفه و عطسه که راه اصلی انتقال ویروس کرونا هستند به شما کمک میکنند. اما همه ماسکها در فیلتر کردن ذرات بسیار کوچک موثر نیستند و البته ویروسها هنوز هم میتوانند از طریق چشم وارد شوند. تنها افرادی واقعاً نیاز به ماسک صورت دارند که در تماس نزدیک با افراد آلوده قرار دارند. شواهد خاصی در مورد فواید ماسکهای صورت برای عموم مردم وجود ندارد و جمعآوری و استفاده عمومی از ماسکهای جراحی میتواند در صورت نیاز آنها را برای کارمندان بهداشت و بیمارستان، تهیه آنها را بسیار مشکل کند.
شایعه: تولید واکسن ویروس کرونا در مراحل پایانی خود است
اگرچه فقط 10 روز طول کشید تا محققان بتوانند ژنوم ویروس کرونا را به دست بیاورند اما احتمالاً به این زودیها واكسنی برای آن آماده نخواهد شد. واکسنها باید مراحل مختلفی از جمله آزمایشات حیوانی و انسانی را طی کنند تا بتوانند به طور گسترده مورد استفاده قرار بگیرند، بنابراین احتمالاً حداقل یک سال این فرآیندها طول خواهند کشید.
شایعه: سگها و گربهها هم می توانند کرونا بگیرند
گزارشهایی مبنی بر اینکه جواب کرونای یک سگ در هنگ کنگ تقریباً مثبت اعلام شده بود، باعث شد که خبرگزاریهای مختلف و پر بازدید به این موضوع بپردازند. اگرچه مقامات هنگ کنگی تأیید کردهاند که احتمالاً عفونت این سگ، موردی از انتقال انسان به حیوان است با این حال آن سگ علائمی از خود نشان نداده و در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر انتقال این بیماری به حیوانات خانگی وجود ندارد.
شایعه: ویروس کرونا فقط افراد مسن را آلوده میکند
افراد مسن و افراد دارای بیماریهای خاص، در صورت ابتلا به ویروس کرونا با علائم شدیدتری روبرو میشوند. مطالعهای بر روی 138 بیمار ویروس کرونا در بیمارستان دانشگاه ووهان نشان داد که این ویروس به احتمال زیاد افراد مسنی که بیماریهای دیگری را نیز دارند، بیشتر تهدید میکند. اما جوانان هنوز هم میتوانند مستعد ابتلا به بیماری و گسترش آن باشند، به ویژه کسانی که بیشتر در معرض این ویروس قرار دارند.
شایعه: اگر نتوانیم ویروس را کنترل کنیم باید کاملا تسلیم شویم
بسیاری از کشورها همچنان در مرحله مهار شیوع ویروس کرونا است. در حال حاضر، تمرکز اصلی مقامات درمانی این کشورها بر یافتن موارد تایید شده ویروس کرونا و ردیابی افراد آلوده برای ساختن نقشهای از احتمال گسترش این بیماری است. با این حال، اگر شیوع ویروس کرونا و بیماری ناشی از آن موسوم به کووید-19 در موارد جدید آنقدر سریع باشد که دیگر راهکاری برای مهار آن ممکن نباشد، این بدان معنا نیست که باید از تلاش برای کاهش سرعت انتشار بیماری دست بکشیم. ما باید تلاش کنیم تا حد ممکن میزان گسترش این ویروس را پایین نگه داریم.
شایعه: ویروس کرونا در حال جهش و کشندهتر شدن است
همه ویروس ها هنگام تکثیر اندکی جهش مییابند، اما این جهشها در نهایت باعث میشوند ویروس کم خطرتر شود. یک مطالعه در دانشگاه پکن نشان داد که دو نوع ویروس کرونا وجود دارد – نوع L و نوع S – اما تفاوت بین این دو بسیار اندک است و هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ویروس با گذشت زمان کشندهتر شده، وجود ندارد. تنها ممکن است ویروس از نظر ژنتیکی در طول زمان متنوعتر شود و این دقیقاً همان چیزی است که ما برای ویروسی مانند ویروس کرونا انتظار داریم.