حتی اگر برنامه نویس نیستید، احتمالاً نام HTML را شنیدهاید. زبان HTML اساسیترین زبان برنامهنویسی محسوب میشود که از دهه 90 میلادی وجود داشته است. اما موضوعی که شاید آنقدرها با آن آشنا نباشید، CSS است. سی اس اس زبان برنامه نویسی است که به همان اندازه مهم در نظر گرفته میشود و در کنار HTML و جاوا اسکریپت یکی از سه پایه اصلی فناوری وب است.
در این مطلب علاوه بر این که توضیح میدهیم CSS چیست، مزایا و کاربردهای استفاده از این زبان را بیان خواهیم کرد. بنابراین اگر قصد سفارش پروژه CSS را دارید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا علاوه بر تعریف CSS، چند مورد از بهترین فریم ورکهای CSS را به شما معرفی کنیم و تفاوت HTML با CSS را نیز برای شما شرح دهیم.
CSS چیست؟
برای شروع بگذارید یک مثال بزنیم. تصور کنید که تمام صفحات وب به یک شکل و فقط دارای متن بودند؛ بدون هیچ رنگ بندی جذاب یا طراحی خاصی! با این شرایط وبسایتها و به طور کلی وب گردی مطمئناً کاری بسیار خسته کننده به نظر میرسید؛ نه؟ میتوان گفت دقیقا برای رفع همین مشکل زبان برنامهنویسی CSS به وجود آمده است. اما سی اس اس چیست و چه کاربردی دارد؟
CSS (سی اس اس) کوتاه شده عبارت Cascading Style Sheets است. البته معنی این عبارت به زبان فارسی اطلاعات دقیقی درباره این که چیست و چه کاربردی دارد به شما نخواهد داد. CSS یک زبان طراحی ساده است که برای زیبا کردن صفحات وب به وجود آمده است. به صورت خلاصه این زبان باعث میشود که سایت بسیار جذابتر از یک متن ساده و بی روح باشد. در حالی که HTML تا حد زیادی محتوای متنی را تعیین میکند، CSS ساختار بصری، چیدمان و زیبایی صفحه را به وجود میآورد. در واقع استفاده از این زبان مربوط به زیباتر کردن صفحات سایت است.
با استفاده از CSS میتوانید رنگ متن، سبک فونتها، فاصله بین پاراگرافها، نحوه اندازهگذاری و چیدمان ستونها، طرحهای چیدمان، تغییرات در نمایش برای دستگاههای مختلف و اندازههای صفحه نمایش را کنترل کنید. علاوه بر آن میتوانید تصاویر پسزمینه یا رنگهایی که در بک گراند صفحه استفاده میشود و یا انواع افکتهای دیگر را تعیین کنید. یادگیری و درک CSS آسان است اما کنترل بسیار زیادی روی کدهای HTML ایجاد میکند. معمولاً CSS با زبانهای HTML یا XHTML ترکیب میشود. حال که متوجه شدید CSS چیست، بهتر است با کاربرد آن نیز آشنا شوید.
CSS چه کاربردی دارد؟
در یک مثال ساده؛ اگر HTML را اجزای موتور یک خودرو در نظر بگیریم، CSS بدنه، ظاهر، و رنگ آمیزی آن خواهد بود. یک وب سایت میتواند بدون CSS اجرا شود، اما مطمئنا از نظر ظاهری اصلا قشنگ نخواهد بود؛ زیرا عاری از هرگونه رنگبندی و یا ویژگی جذاب است. با استفاده از سی اس اس میتوان ظاهر وب سایت را قشنگ کرده و یک تجربه کاربری عالی ایجاد کرد. به این نکته حتما توجه کنید که جذابیت سایت شما از نظر ظاهری نیز میتواند در جذب مخاطب تاثیرگذار باشد. بدون CSS، وبسایتها بسیار ساده هستند و احتمالاً برقراری ارتباط با آنها بسیار سخت خواهد بود. علاوه بر چیدمان و قالب، CSS مسئولیت رنگ فونتها و بسیاری از موارد دیگر را نیز بر عهده دارد.
CSS همراه با HTML و جاوا اسکریپت در اکثر وب سایتها برای ایجاد رابط کاربری سایت و بسیاری از برنامههای کاربردی تلفن همراه استفاده میشود. با استفاده از آن شما میتوانید ظاهر جدیدی به اسناد HTML قدیمی خود اضافه کنید. تنها با چند تغییر در کد CSS میتوان ظاهر وب سایت را کاملاً تغییر داد.
بهترین فریم ورک های سی اس اس
فریم ورک CSS مانند یک کتابخانه کد است که اجرای کدها را برای برنامهنویسان آسانتر میکند. به زبان ساده، فریم ورک مجموعهای از کدهای CSS است که آماده استفاده هستند. کدنویسی با استفاده از فریمورک سریعتر انجام میشود. همچنین باعث ایجاد کدهای مرتبتر و حرفهای خواهد شد. بهترین مزیت استفاده از فریم ورکهای سی اس اس این است که در وقت شما صرفهجویی خواهد شد.
فریمورکهای CSS بسیاری در دسترس هستند که میتوان از آنها استفاده کرد و هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. بنابراین در ادامه این مطلب چند مورد از بهترین فریمورکهای CSS را به شما معرفی میکنیم.
tailwind CSS
Tailwind CSS یک فریمورک CSS با قابلیت شخصیسازی است که تمام موارد مورد نیاز برای ایجاد طرحهای سفارشی را در اختیار شما قرار میدهد. در این فریم ورک برخلاف سایر چارچوبهای CSS (مانند Bootstrap یا Materialize CSS) کدهای از پیش تعریفشده ارائه نمیشود. در عوض کار کردن با آن آسان است و مجموعهای از کلاسهای کمکی CSS را به شما ارائه میدهد. با استفاده از tailwind CSS میتوانید به سرعت طراحی خود را انجام دهید.
Bootstrap
بوت استرپ را میتوان بهترین فریم ورک CSS جهان در نظر گرفت که پشتیبانی بسیار خوبی دارد. این فریم ورک با استفاده از HTML، SASS و جاوا اسکریپت ساخته شده است. در حال حاضر، Bootstrap 5 Alpha آخرین نسخه این فریمورک است. بوت استرپ از تمام مرورگرهای مدرن پشتیبانی میکند و مزایای زیادی را در اختیار برنامهنویس قرار میدهد. بهترین مزیت این فریم ورک این است که دارای اجزای عالی جاوا اسکریپت با فایلهای سفارشی یا CDN است. Bootstrap کاملاً واکنشگرا است و در رایانههای رومیزی، تبلتها و دستگاههای تلفن همراه، عملکرد بینقصی دارد.
Materialize CSS
Materialize CSS یک فریمورک واکنشگرا است که بر اساس طراحی متریال ساخته شده است. رابط کاربری این فریم ورک بسیار عالی بوده که باعث شده به یکی از بهترینها تبدیل شود. Materialize در تبلت و موبایل کاملاً قابل استفاده است، یادگیری آن آسان است و بهراحتی میتوان از آن استفاده کرد. همچنین گزینههای زیادی برای سفارشیسازی در اختیار شما قرار میدهد.
تفاوت HTML و CSS
HTML ابتداییترین و مهمترین زبانی است که برای ساخت یک صفحه سایت نیاز دارید و تمام زبانهای برنامهنویسی وب به آن وابسته هستند. اما HTML فقط اجزاء سایت را تشکیل میدهد و همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم، از فرم و شکل خاصی برخوردار نیست. با استفاده از سی اس اس، برنامهنویس میتواند صفحات وب را زیباتر و جذابتر کند. در نهایت CSS مشخص میکند که هر دستور HTML روی صفحه نمایش چگونه ساخته شود.
مزایای CSS
حال که تا حدودی با سی اس اس آشنا شدید، بهتر است مزیتهای استفاده از زبان CSS را نیز بدانید. استفاده از سی اس اس مزایای بسیاری دارد که چند مورد از آنها را در ادامه به شما معرفی میکنیم.
صرفه جویی در زمان
قبل از CSS، برچسبهایی مانند فونت، رنگ، سبک پس زمینه، چینش عناصر، حاشیه و اندازه باید در هر صفحه وب تکرار میشد. این کار یک فرآیند بسیار طولانی بود. تصور کنید برای ساخت صفحات یک سایت بزرگ با این روش چه زمان و هزینه زیادی هدر میرفت. اما شما میتوانید یک بار کد CSS را بنویسید و سپس از همان در چندین صفحه HTML استفاده کنید. با استفاده از سی اس اس میتوان برای هر عنصر HTML یک سبک تعریف کرده، سپس آن را برای هر صفحه وب اعمال کرد.
بارگذاری سریع تر صفحات
کد بیشتر به معنای سرعت پایینتر صفحه است. CSS به شما این امکان را میدهد که از کد کمتری استفاده کنید. اگر از CSS استفاده میکنید، لازم نیست هر بار ویژگیهای تگ HTML را بنویسید. فقط یک قاعده CSS از یک تگ بنویسید و آن را برای همه موارد آن تگ اعمال کنید. درنهایت کد کمتر منجر میشود که زمان بارگذاری صفحات کمتر شود.
جذاب کردن صفحات
همانطور که پیشتر نیز به این موضوع اشاره کردیم، با استفاده از CSS میتوانید در مقایسه با ویژگیهای HTML ظاهر بسیار بهتری به صفحه خود بدهید. زیبایی ظاهری صفحه و رابط کاربری مناسب میتواند در جذب مخاطب تاثیرگذار باشد.
سازگاری بالا
امروزه صفحات وب باید به طور کامل و در همه دستگاهها به راحتی قابل نمایش باشند. چه موبایل باشد چه تبلت، دسکتاپ یا حتی تلویزیون هوشمند، CSS با HTML ترکیب میشود تا طراحی مناسبی ایجاد شود.
جمع بندی
همانطور که توضیح دادیم، CSS یک زبان طراحی بسیار ساده و مهم برای زیباتر کردن صفحات وب است و اگر در حال راه اندازی یک سایت هستید، به سفارش پروژه CSS نیاز خواهید داشت. در سایتهای فریلنسری مانند پونیشا، هم میتوانید به عنوان یک فریلنسر برنامه نویس فعالیت کنید و هم میتوانید برنامهنویس مدنظر خود را برای طراحی صفحات وب استخدام کنید. همچنین با استفاده از پونیشا بلاگ میتوانید مقالات کاملتری در رابطه با فریلنسری و پروژههای دورکاری مطالعه کنید. امیدواریم که با خواندن این مطلب به خوبی متوجه شده باشید که CSS چیست، چه کاربردی دارد و با مزایای آن آشنا شده باشید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.