ناسا با انتشار یک عکس آزمایشی جدید، بار دیگر تلسکوپ فضایی جیمز وب را به تیتر اول اخبار تبدیل کرد. این عکس آزمایشی در حالی منتشر میشود که قرار است به زودی از اولین تصاویر تمام رنگی ثبت شده به کمک تلسکوپ فضایی جیمز وب رونمایی شود.
آژانس فضایی ایالات متحده روز پنجشنبه تصویری را منتشر کرد که توسط یکی از ابزارهای عظیم این تلسکوپ مادون قرمز، موسوم به حسگر Fine Guidance، گرفته شده است. ناسا برای به رخ کشیدن قدرت و وضوح تلسکوپ وب، این تصویر را در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته است؛ تصویری که نمایی از اعماق تقریباً غیرقابل درک کیهان را به صورت تک رنگ (قرمز) به نمایش میگذارد.
این عکس آزمایشی جدید و غافلگیرکننده تنها چند روز پیش از آن منتشر شده که آژانس فضایی ایالات متحده و شرکای آن، یعنی آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی کانادا، قصد دارند اولین مجموعه از تصاویر واقعی و تمام رنگی را در روز 12 ژوئیه (21 تیر) منتشر کنند. بیل نلسون، مدیر ناسا، پیش از این وعده داده بود که اولین تصاویر تلسکوپ وب، عمیقترین تصاویری خواهند بود که تاکنون از کیهان گرفته شده است. با این حال، به نظر میرسد همین تصویر تک رنگ و آزمایشی هم در حال حاضر رکورد عمیقترین دید به کیهان را شکسته است.
برای اغلب افراد، این عکس ممکن است چیز جالبی به نظر نرسد، اما چیزی که در ظاهر به عنوان ستارههایی درخشان دیده میشوند، در واقع کهکشانهایی مملو از منظومههای خورشیدی هستند! بله، هر کدام از لکههای کوچک درون عکس ممکن است حاوی صدها میلیارد ستاره و سیاره باشد! به گفته تیم پشتیبانی تلسکوپ جیمز وب، هزاران کهکشان کمنور در این قاب تصویر قرار دارند که بسیاری از آنها در جهانهایی دور و اولیه هستند. بد نیست بدانید که در علم نجوم، نگاه کردن به فواصل دورتر در واقع به معنای مشاهده گذشته است، زیرا نور و سایر تشعشعها زمان زیادی را در راه بودهاند تا به ما برسند.
همانطور که جین ریگبی، یکی از دانشمند ناسا، در جریان تستهای کالیبراسیون اولیه تلسکوپ وب گفته بود، “امکان ندارد که وب بتواند به هر نقطهای از آسمان نگاه کند و به اعماق باورنکردنی آن نرود.”
وظیفه اصلی حسگر Fine Guidance که عکس مورد بحث توسط آن گرفته شده، هدفگیری و قفل کردن بر روی اجرام کیهانی است و عکس گرفتن یکی از مزایای جانبی آن محسوب میشود. ناسا در وبلاگ خود توضیح داده که این عکس برای تست توانایی مانور دادن تلسکوپ و در عین حال قفل بودن بر روی یک ستاره، گرفته شده و نتیجه نیز کاملاً شگفتانگیز بوده است.
این تصویر حاصل 72 نوردهی به سنسور در طول 32 ساعت است که روی هم قرار گرفتهاند. لبههای نامنظم عکس هم دقیقاً به دلیل هیمن همپوشانی فریمها ایجاد شده است.
تلسکوپ فضایی جیمز وب که شش ماه پیش به فضا پرتاب شد، قرار است قدیمیترین و ضعیفترین نورهای جهان را برای ما قابل مشاهده کند و ستاره شناسان پیشبینی میکنند که این سازه مدرن میتواند درک ما از جهان هستی را وارد عصر طلایی کند.
این تلسکوپ مادون قرمز قدرتمند و 10 میلیارد دلاری قرار است نگاهی به 300 میلیون سال پس از انفجار بزرگ داشته باشد و دورهای را مورد مطالعه قرار دهد که بسیاری از اولین ستارگان و کهکشانها در آن متولد شدند. دانشمندان همچنین از تلسکوپ وب برای بررسی و مطالعه جو سیارات و ستارههای دیگر استفاده خواهند کرد. به عنوان مثال، اکتشاف آب و متان میتواند نشانهای از محیطهای مستعد حیات باشد.
مقامات ناسا تاکید کردهاند که این عکس آزمایشی هنوز در قسمت لبهها کیفیت خوبی ندارد و اصلاً با چیزی که قرار است به زودی در روز 12 ژوئیه (21 تیر) رونمایی شود، قابل مقایسه نیست. به گفته آنها، این تصویر کاملاً رنگی نیست و استانداردهای لازم برای تجزیه و تحلیل علمی را ندارد.
همچنین، به گفته تیم پشتیبانی وب، در این عکس به نظر میرسد که ستارهها دارای حفرهای در مرکز خود هستند، اما چنین چیزی در عکسهای رنگی آینده وجود نخواهد داشت. مهندسان میگویند این حفرهها به دلیل نوردهی بدون «Dithering» ایجاد شدهاند.
اولین تصاویر و دادههای علمی تلسکوپ جیمز وب قرار است در جریان یک رویداد ویژه که روز 12 ژوئیه (21 تیر) از ساعت 10:30 صبح به وقت شرقی (7 عصر به وقت ایران) شروع و به صورت زنده پخش خواهد شد، به صورت عمومی منتشر شوند. تماشای این رویداد برای عموم مردم آزاد و ممکن خواهد بود.