مدتی است که کوالکام در مورد پردازندههای سری اسنپدراگون ایکس (Snapdragon X) صحبت میکند که مبتنی بر آرم هستند و توجه زیادی به آنها معطوف شده است. هستههای اختصاصی اوریون (Oryon) این سری اولین بار در سال 2022 معرفی شدند. این هستهها و سری اسنپدراگون ایکس پاسخ کوالکام به تراشههای مبتنی بر آرم اپل هستند و انتظار میرود برای اولین بار تابستان امسال عرضه شوند. اگر دوست دارید در مورد سری اسنپدراگون ایکس بیشتر بدانید، در ادامه این مقاله از دیجی رو با ما همراه باشید.
چه زمانی اولین لپتاپهای مجهز به تراشههای اسنپدراگون ایکس وارد بازار خواهند شد؟
زودتر از آن چیزی که فکر میکنید!
مایکروسافت به تازگی مدل تجاری از لپتاپهای سرفیس پرو 10 و سرفیس لپتاپ 6 را معرفی کرده است و انتظار میرود در تاریخ 20 مه (31 ارديبهشت) مدلهای مصرفکننده هر دو لپتاپ با تراشه قدرتمند اسنپدراگون ایکس الیت عرضه شوند. این بدان معناست که سیستم عامل ویندوز روی آرم (Windows on Arm) از همان ابتدا در برخی از لپتاپهای برجسته بازار مورد استفاده قرار خواهد گرفت و خبر بهتر برای کوالکام این است که انتظار میرود نسخه مبتنی بر اینتل برای هیچکدام از این دو مدل وجود نداشته باشد.
در حال حاضر، تنها مدل از تراشههای اسنپدراگون ایکس که معرفی شده، نسخه الیت است، اما احتمالاً کوالکام در اواخر امسال مدلهای بیشتری را معرفی خواهد کرد. مطمئناً در اجلاس اسنپدراگون کوالکام که انتظار میرود در اکتبر (اوایل پاییز) برگزار شود، اطلاعات بیشتری در این زمینه منتشر خواهد شد. همچنین، میدانیم که اسنپدراگون 8 نسل 4 نیز با هستههای اوریون عرضه خواهد شد، مشابه استراتژی اپل که تراشههای سری M آن مستقیماً به تراشههای سری A در آیفونهایش مرتبط هستند.
از هستههای اوریون کوالکام چه میدانیم؟
ویندوز روی آرم، این بار بهتر از همیشه
مدتی است که کوالکام روی سیستم عامل ویندوز روی آرم کار میکند، اما در خصوص هستههای اوریون، این شرکت از استراتژی قبلی خود برای دریافت مجوز هستهها از آرم فاصله گرفته است. این بار کوالکام با طراحی هستههای اختصاصی خود، کنترل بیشتری بر فرآیند توسعه دارد. این امر به شرکت انعطافپذیری بیشتری برای ایجاد تغییرات اساسی در هستهها میدهد و در نهایت به آن امکان رقابت موثرتر با سایر تولیدکنندگان تراشه، به ویژه اپل و خط تولید تراشههای اختصاصیاش را میدهد.
امید است ورود این هستههای اوریون به سری اسنپدراگون ایکس تأثیر قابل توجهی بر بازار لپتاپ داشته باشد. کوالکام امیدوار است که اوریون به لپتاپهای مجهز به تراشههایش اجازه دهد تا از نظر عملکرد، عمر باتری و طراحی ظریف و باریک با لپتاپهای اپل رقابت کنند. لپتاپهای اپل به خاطر این ویژگیها شناخته شدهاند و اگر کوالکام بتواند با هستههای اوریون خود به نتایج مشابهی دست یابد، میتواند برای این شرکت و کل صنعت یک تغییر اساسی باشد.
پیش از این، کوالکام هستههای خود را از آرم دریافت میکرد، مانند هستههای Cortex-X4 ،Cortex-A720 و Cortex-A520 که در اسنپدراگون 8 نسل 3 استفاده میشدند. اینها هستههای آماده به کار هستند و به همین دلیل است که شما پیکربندیهای مشابهی را از شرکتهایی مانند مدیاتک نیز مشاهده میکنید. اما دیگر خبری از هستههای Cortex در سری اسنپدراگون ایکس نیست، زیرا کوالکام خود به صورت مستقل هستهها را طراحی میکند.
اسنپدراگون ایکس الیت تا چه حد قدرتمند است؟
نتایج بنچمارک نشان میدهند که عملکرد خوبی دارد.
نتایج تستهای بنچمارک حاکی از آن هستند که ظاهراً اسنپدراگون ایکس الیت از پردازندههای AMD Ryzen 9 7940HS و جدیدترین پردازندههای Meteor Lake اینتل عملکرد بهتری ارائه میدهد. اما این نتایج بنچمارک در یک محیط آزمایشگاهی کنترلشده به دست آمدهاند. بنابراین، احتمالاً این اعداد با آنچه که در عمل از سخت افزار نهایی خواهیم دید، متفاوت هستند. به عبارت دیگر، ما ایده تقریبی از عملکرد اسنپدراگون ایکس الیت داریم، اما اینکه آیا واقعاً همان قاتل پردازندههای x86 است که همه انتظار دارند یا نه، به سختی میتوان با اطمینان چنین ادعایی را مطرح کرد.
چه تراشههایی در سری اسنپدراگون ایکس وجود دارند؟
فعلا فقط نسخه الیت را میشناسیم.
در حال حاضر میدانیم که تراشههای بیشتری در سری اسنپدراگون ایکس در حال توسعه هستند، اما تاکنون فقط اسنپدراگون ایکس الیت به طور رسمی معرفی شده است. این احتمال وجود دارد که نسخه ضعیفتری از ایکس الیت برای لپتاپهای ارزانتر یا میانرده در نظر گرفته شود، اما در حال حاضر کوالکام هیچگونه اعلام رسمی در مورد دیگر تراشههای سری X و نام آنها نداشته است.
بیشتر بخوانید:
دعوای حقوقی آرم چه تأثیری بر اسنپدراگون ایکس الیت میگذارد؟
کوالکام با قدرت به پیش میرود.
اگر در مورد هستههای اوریون کوالکام شنیدهاید، احتمالاً میدانید که کوالکام شرکت نوویا (Nuvia) و تمام داراییهای فکری آن، از جمله هستههایی که مهندسانش در حال طراحی بودند را خریداری کرده است. به طور خلاصه، این هستهها در ابتدا برای استفاده در مراکز داده و سرورها طراحی شده بودند، اما آرم ادعا میکند که استفاده کوالکام از این هستهها، توافقنامه با نوویا را نقض میکند.
در حال حاضر، کوالکام قصد دارد تراشههای اسنپدراگون ایکس الیت خود را عرضه کند و هیچ نشانهای وجود ندارد که به خاطر شکایت حقوقی آرم، از این تصمیم خود صرفنظر کرده باشد. کوالکام فعلاً با قدرت به پیش میرود و حل و فصل نهایی این دعوای حقوقی به احتمال زیاد زمان زیادی طول خواهد کشید.