ظاهراً کنسول ایکس باکس وان اس تنها یک مقدمه بوده و پروژه اسکورپیو که در سه ماهه چهارم سال جاری میلادی روانه بازار خواهد شد، به معنای واقعی کلمه یک کنسول جدید خواهد بود. به گفته مایکروسافت، این کنسول هم نسل جدیدی از ایکس باکس را ارائه خواهد کرد و هم قدرتمندترین کنسول بازی ساخته شده تا به امروز خواهد بود.
اما نکته قابل توجه در مورد اسکورپیو این است که قرار نیست هیچ بازی اختصاصیای برای آن عرضه شود و مایکروسافت به جای تلاش برای فروش نسل جدیدی از سخت افزار مرتبط با بازی، قابلیتهای پیشین ایکس باکس وان را در این مدل جدید بهبود بخشیده و ارتقاء داده است.
همان طور که احتمالاً اطلاع دارید، چند روز قبل بالاخره مایکروسافت مشخصات سختافزاری اسکورپیو رو فاش کرد که به طور خلاصه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پردازنده: هشت هسته سفارشی x86 با فرکانس کاری 2.3 گیگاهرتز
- پردازنده گرافیکی: 40 واحد محاسباتی با فرکانس 1,172 مگاهرتز
- حافظه رم: 12 گیگابایت از نوع DDR5 و با فرکانس 6.8 گیگاهرتز
- پهنای باند حافظه: 326 گیگابیت در ثانیه
- هارد درایو: یک ترابایت (2.5 اینچی)
- درایو نوری: بلوری 4K UHD
- قیمت: تقریباً 500 دلار
منظور از بهبودهای انجام شده در اسکورپیو چیست؟
به گفته مایکروسافت، پروژه اسکورپیو هیچ بازی اختصاصیای نخواهد داشت. در واقع این کنسول جدید، همان بازیهایی را که برای ایکس باکس وان و ایکس باکس وان اس عرضه میشود، اجرا خواهد کرد اما با این تفاوت که کیفیت بصری و عملکردی برخی از آنها در اسکورپیو به مراتب بالاتر خواهد بود.
بنا به ادعای مایکروسافت، این کنسول جدید با قدرتی 4.5 برابر بیشتر از ایکس باکس وان اصلی، قادر خواهد بود بازیها را در وضوح تصویری 4K و با نرخ 60 فریم در ثانیه، به راحتی اجرا کند. اگر این را با خروجی 1080p کنسول کنونی ایکس باکس وان مقایسه کنید، متوجه قدرت بالای اسکورپیو خواهید شد.
در واقع بهبودهای انجام شده در اسکورپیو را میتوان به اضافه کردن یک کارت گرافیک جدید به رایانه شخصی، تشبیه کرد.
آیا همه بازیهای ایکس باکس وان در اسکورپیو با وضوح 4K اجرا خواهند شد؟
نه لزوماً. در واقع بازیها باید از همان ابتدا به منظور بهره گرفتن از قدرت سختافزاری بالای اسکورپیو طراحی شوند تا بتوانند بر روی این سختافزار با وضوح 4K اجرا شوند و به گفته مایکروسافت سازندگان مجبور نیستند که چنین چیزی را حتماً در بازی خود در نظر بگیرند.
با این حال، مایکروسافت میگوید در حال حاضر برخی عناوین جدید با هدف پشتیبانی از قدرت سختافزاری اسکورپیو توسعه یافتهاند، و این کنسول میتواند جذابیتهای بالقوه برخی بازیهای موجود را نیز آشکار کند.
بازیهایی مانند The Witcher 3 ،The Division ،Halo 5 و Doom، به صورت پویا هر زمان که ایکس باکس وان قادر به تحمل بار گرافیکی نباشد، جزئیات گرافیکی را کاهش میدهند تا مشکلی در اجرای بازی پیش نیاید. حال با پروژه اسکورپیو، هیچ نیازی به اینگونه تدابیر نخواهد بود و بنا به اظهارات مایکروسافت چنین بازیهایی در کنسول جدید گرافیک بسیار بهتری خواهند داشت.
مگر در حال حاضر ایکس باکس وان اس از وضوح تصویری 4K پشتیبانی نمیکند؟
هم بله و هم خیر. کنسول ایکس باکس وان اس توانایی نمایش تصاویر 4K را دارد، اما این به معنی قدرت پردازش بازیها در این وضوح تصویری نیست.
به عبارت سادهتر، شما میتوانید با این کنسول به تماشای بلوریهای 4K بپردازید، اما تفاوت قابل ملاحظهای در کیفیت بازیها مشاهده نخواهید کرد.
با این حال، ایکس باکس وان اس از قابلیت HDR (محدوده دینامیکی بالا) نیز در تعداد معدودی از بازیها، پشتیبانی میکند که در صورت داشتن تلویزیونی سازگار با این تکنولوژی، میتوانید از اشباع رنگ و کنتراست بهتر در این عناوین لذت ببرید.
چرا باید توسعه دهندگان زحمت سازگار کردن بازی با اسکورپیو را به خود بدهند؟
توسعه دهندگان بازی در حال حاضر از طیف گستردهای از رایانههای شخصی مجهز به ویندوز، پشتیبانی میکنند و اسکورپیو تنها یک نقطه بیشتر در این زنجیره خواهد بود.
در واقع همان عنوانی که قرار است بر روی کنسول ایکس باکس وان (با عملکرد گرافیکی حدود 1.33 ترافلاپ) اجرا شود، باید بر روی کارت گرافیک 9 ترافلاپی GTX 1080 انویدیا، و همچنین کارت گرافیک 6 ترافلاپی AMD RX480 نیز اجرا شود. از این رو با توجه به اینکه اسکورپیو نیز از یک پردازنده گرافیکی 6 ترافلاپی ساخت AMD بهره میبرد، مشکل چندانی پیش روی توسعه دهندگان نخواهد بود.
و فراموش نکنید که مایکروسافت قصد ادغام رایانههای شخصی با کنسولها را دارد و در حال حاضر نیز برخی بازیها از همان ابتدا، برای هر دو پلتفرم ایکس باکس و ویندوز طراحی میشوند.
آیا همه بازیهای ایکس باکس وان بر روی اسکورپیو اجرا خواهند شد؟
بله، بنا به گفته فیل اسپنسر، اسکورپیو تمام عناوین ایکس باکس وان را که از اولین روز عرضه این کنسول تا به حال، وارد بازار شدهاند (مانند Ryse: Son of Rome که در همان روز نخست عرضه شده بود) اجرا خواهد کرد.
در مورد لوازم جانبی ایکس باکس وان چطور؟ آیا نیازی به تهیه کنترلرهای جدید خواهد بود یا نه؟
مایکروسافت گفته که تک تک لوازم جانبی عرضه شده برای ایکس باکس وان، در کنسول جدید اسکورپیو نیز قابل استفاده خواهند بود. آقای «مایک ایبارا» (Mike Ybarra) در مصاحبهای که با گاردین داشته به این نکته اشاره کرده است که: “تمام تلاش ما این است که مطمئن شویم همه بازیها و لوازم جانبی عرضه شده تا به امروز، بر روی تمامی این پلتفرمها قابل استفاده باشند“.
آیا بازیهای قدیمی ایکس باکس 360 که در حال حاضر برای اجرا در ایکس باکس وان در دسترس قرار گرفتهاند، در اسکورپیو هم قابل اجرا خواهند بود؟
با اینکه مایکروسافت به صراحت این موضوع را تأیید نکرده، اما احتمالاً عناوین مطرح ایکس باکس 360 مانند Mass Effect ،Alan Wake و Red Dead Redemption که در قالب قابلیت Backwards Compatibility به ایکس باکس وان اضافه شدهاند، در اسکورپیو نیز قابل اجرا خواهند بود.
اگر تلویزیون 4K نداشته باشیم تکلیف چیست؟
در این صورت بهتر است از همان مدل اصلی ایکس باکس وان استفاده کنید، زیرا بنا به گفتههای آقای فیل اسپنسر در مصاحبه با یوروگیمر، “اسکورپیو به عنوان یک کنسول بازی 4K طراحی شده است و اگر تلویزیون 4K نداشته باشید، مزایای این کنسول جدید را مشاهده نخواهید کرد“.
البته این نکته را هم اضافه کنیم که حتی اگر دسترسی به تلویزیون 4K هم نداشته باشید، میتوانید بازیهای اسکورپیو را از طریق هدست واقعیت مجازی نیز انجام دهید.
واقعیت مجازی؟
بله. بنا به گفته مایکروسافت یکی از دلایلی که این شرکت از چنین تراشه گرافیکی قدرتمندی (با قدرت 6 ترافلاپی و 12 گیگابایت حافظه از نوع GDDR5) استفاده کرده، فراهم کردن شرایط پشتیبانی مناسب از هدست واقعیت مجازی بوده است. البته در مورد نوع هدستی که قرار است توسط اسکورپیو پشتیبانی شود هنوز اطلاع دقیقی در دست نیست.
در ماه مه سال گذشته میلادی شایعاتی مطرح شده بود مبنی بر اینکه مایکروسافت قصد همکاری با Facebook و پشتیبانی از هدست واقعیت مجازی «اوکولوس ریفت» را دارد.
اما هنگامی که پروژه اسکورپیو رسماً در ماه ژوئن معرفی شد، مایکروسافت گفت که این کنسول توانایی اجرای بازی Fallout 4 در حالت واقعیت مجازی را دارد؛ عنوانی که پیش از آن گفته شده بود تنها از هدست واقعیت مجازی رقیب، یعنی اچ تی سی وایو، پشتیبانی خواهد کرد.
حتی ممکن است مایکروسافت دست کاربران را برای استفاده از هر نوع هدست واقعیت مجازیای باز گذاشته باشد. به هر حال، ایکس باکس وان از ویندوز 10 استفاده میکند و مایکروسافت نیز از سال آینده میلادی برنامههایی برای پشتیبانی رایانههای شخصی مجهز به ویندوز 10 از هدستهای واقعیت مجازی، دارد.
در هر صورت نباید از کنسول اسکورپیو انتظار تجربه واقعیت مجازی چندان بهتری نسبت به آنچه که در حال حاضر ارائه میشود، داشته باشید. پیش از این در بررسیهایی که بر روی کارت گرافیک AMD RX480 (کارتی با همان قدرت 6 ترافلاپی) انجام شده، قابلیت واقعیت مجازی آن تنها در حد خوب و قابل قبول ارزیابی شده بود و اسکورپیو نیز به احتمال زیاد چنین وضعیتی خواهد داشت.
در ضمن، با اینکه مایکروسافت ارائه بازیهای اختصاصی برای اسکورپیو را رد کرده، اما ممکن است بخش واقعیت مجازی از این قاعده مستثنی باشد و از آنجا که ایکس باکس وان اصلی و ایکس باکس وان اس از تکنولوژی واقعیت مجازی پشتیبانی نمیکنند، هر عنوانی که صرفاً برای استفاده از قابلیتهای واقعیت مجازی تولید شود، میتواند منحصر به اسکورپیو باشد.
در شرایطی که ایکس باکس وان اصلی همه بازیها را اجرا میکند و اسکورپیو هم قصد اضافه کردن 4K و VR را دارد، چرا باید به سراغ خرید ایکس باکس وان اس برویم؟
اگر تاکنون مدل استاندارد ایکس باکس وان را تهیه نکردهاید و تا سال 2017 نیز نمیتوانید صبر کنید، در این صورت ایکس باکس وان اس میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. این کنسول زیبا و جمع و جور، تقریباً از تمام لحاظ نسبت به مدل اولیه بهتر است. اما اگر در حال حاضر یک ایکس باکس وان معمولی دارد، مطمئناً بهتر است تا زمان عرضه اسکورپیو صبر کنید و به سراغ ایکس باکس وان اس نروید.
آیا اسکورپیو نیز مانند ایکس باکس وان اس، کوچک و جذاب خواهد بود؟
بعید است. البته هنوز جزئیات زیادی از طراحی ظاهری این کنسول جدید فاش نشده و نمیتوان با قاطعیت در مورد آن اظهار نظر کرد. با این حال، “دیو مک کارتی” رئیس بخش عملیاتی ایکس باکس، در مصاحبه با GameSpot به عبارت “40 درصد کوچکتر” اشاره کرده و گفته که ایده اصلی کنسول ایکس باکس وان اس، ممکن است “با حرکت ما به سمت پروژه اسکورپیو، ثابت باقی بماند“.
شما از این صحبتها چه برداشتی میکنید؟!
قیمت اسکورپیو چقدر خواهد بود؟
با اینکه مایکروسافت هنوز به طور رسمی قیمت اسکورپیو را اعلام نکرده است، اما با توجه به مشخصات سخت افزاری این کنسول، میتوان قیمتی در حدود 500 دلار را برای آن متصور بود. در واقع پیش بینی میشود که اسکورپیو در مقایسه با ایکس باکس وان اس که قیمت آن از 300 دلار برای مدل 500 گیگابایتی شروع میشود و به 400 دلار برای مدل 2 ترابایتی میرسد، به طور قابل ملاحظهای گرانتر باشد.
آیا “پروژه اسکورپیو” نام نهایی کنسول جدید مایکروسافت است؟
خیر، به احتمال زیاد این نام تنها یک اسم رمز است.
آیا کنسولهای بازی وارد مرحله جدیدی شدهاند و قرار نیست نسل جدید به آن شکلی که پیش از این دیده بودیم، عرضه شود؟
احتمالاً جواب این سؤال در صورتی مثبت خواهد بود که پروژه اسکورپیو به موفقیت برسد. مایکروسافت بر روی آیندهای تمرکز کرده که در آن نیازی به تهیه بازیهای جدید برای کنسول جدید، نباشد. البته به گفته “آرون گرینبرگ” از مایکروسافت، این یک ریسک است: “ما میخواهیم از این روش چیزهای جدیدی یاد بگیریم، ما میخواهیم ببینیم این روند چگونه پیش میرود“.
در مورد سونی و نینتندو چه؟
نوامبر سال گذشته میلادی، سونی کنسول جدید خود با نام پلی استیشن 4 پرو را با قیمت 399 دلار و با قابلیت اجرای بازیهای واقعیت مجازی روانه بازار کرد. این کنسول جدید علاوه بر VR، از ویژگی HDR نیز پشتیبانی کرده و امکان استفاده از تقریباً تمام بازیها، اپلیکیشنها و لوازم جانبی پیشین پلی استیشن 4 را دارد.
نینتندو نیز در ماه مارس 2017، کنسول سوییچ را با قیمت 300 دلار عرضه کرد. نیتندو در این محصول جدید خود سعی کرده تا توازنی بین قدرت سخت افزاری و قابل حمل بودن کنسول ایجاد کند، اما مطمئناً کمبود بازیهای زمان عرضه، از مهمترین مشکلات آن میباشد.
مایکروسافت چه زمانی اسکورپیو را عرضه خواهد کرد؟
این کنسول جدید زمانی در سه ماهه سوم سال جاری میلادی روانه بازار خواهد شد. البته پیش از عرضه و در نمایشگاه E3 2017 رونمایی کاملی از آن به عمل خواهد آمد.