بازیهای ویدیویی تقریباً از همان ابتدای پیدایش خود، مورد توجه مردم بودهاند و بسیاری ترجیح میدادند اوقات فراغت خود را با این نوع جدید از سرگرمی سپری کنند. در طول دهههای گذشته صنعت تولید بازی با پیشرفتهای چشمگیری روبرو بوده و در حال حاضر بازیهای ویدیویی یک سرگرمی محض محسوب نشده و به نوعی میتوان آن را در کنار تلویزیون و سینما، یکی از رسانههای عصر جدید قلمداد کرد.
در گذشته، با خرید یک کامپیوتر متوسط میتوانستید تقریباً تمام بازیها را اجرا کرده و از آنها نهایت لذت را ببرید اما امروز با توجه به پیشرفتی که در گرافیک، گیم پلی و سایر ابعاد بازیها حاصل شده، برای اینکه یک بازی را به بهترین حالت اجرا کنید، نیاز به سخت افزاری قدرتمند خواهید داشت. به طور خلاصه میتوان پلتفرمهای بازی محبوب را به سه دسته کامپیوتر گیمینگ، لپ تاپ گیمینگ و کنسول بازی تقسیم کرد. بنابراین، برای داشتن یک تجربه ایدهآل از بازیهای ویدیویی روز دنیا، باید یکی از این دستگاهها را داشته باشید.
اما کدام یک از این پلتفرمها بهتر است؟ این سؤالی است که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد. پاسخ دادن به چنین پرسشی چندان هم ساده نیست و باید معیارها و فاکتورهای مختلفی را مد نظر قرار دهید. در ادامه این مقاله سعی خواهیم کرد تا تمام جوانب کار را مورد بررسی قرار داده و شما را در رسیدن به جواب یاری کنیم. پس با ما در دیحی رو همراه باشید.
1- کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ
رایانههای رومیزی یا دسکتاپ دستگاههای فوق العاده انعطافپذیری هستند. شما تقریباً میتواند هر کاری را با این دستگاهها انجام دهید؛ از تایپ کردن و تولید محتوا برای وب گرفته تا تدوین و ویرایش فیلم و شبیهسازی. بنابراین، مطمئناً بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا از این قابلیتهای بالا جهت اجرای بازیها در بالاترین سطح نیز استفاده کنند. اما چرا باید یک کامپیوتر دسکتاپ را برای بازی کردن انتخاب کنید و این دستگاه چه مزایا و معایبی دارد؟
مزایای استفاده از کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ
مزیت اصلی یک کامپیوتر گیمینگ این است که میتوان آن را در انواع رنجهای قیمت تهیه کرد. چه بودجه شما 500 دلار باشد و چه 5000 دلار، میتوانید یک کامپیوتر مناسب برای بازی پیدا کنید. علاوه بر این، اگر بودجه محدودی دارید، میتوانید ابتدا یک کامپیوتر ارزان قیمت تهیه کنید و بعداً به مرور قطعات آن را ارتقاء داده و به یک سیستم قدرتمندتر تبدیل کنید.
علاوه بر این، اگر در زمینه هزینه کردن مشکلی نداشته باشید، مطمئناً سیستمهای دسکتاپ میتوانند بسیار قدرتمندتر از کنسولها باشند. از آنجایی که خودتان قطعات یک کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ را انتخاب میکنید، دستتان برای ایجاد یک پلتفرم بازی منحصر به فرد و متفاوت کاملاً باز خواهد بود.
در مورد خود بازیها نیز گزینههای بیشتری در یک کامپیوتر گیمینگ پیش روی شما وجود خواهد داشت. اگرچه برخی از بازیهای تراز اول کنسولی عناوینی انحصاری هستند، اما در مجموع کنسولهای بازی از لحاظ کمیت بازی نمیتوانند در مقابل مجموعه گستردهای که در استیم و اپیک گیمز ارائه میشوند، حرف چندانی برای گفتن داشته باشد. به غیر از فروشگاههای مذکور، چندین و چند سرویس اشتراکی هم در کامپیوتر قابل دسترس هستند که به شما امکان میدهند با پرداخت یک هزینه ثابت ماهیانه، به تعداد زیادی بازی دسترسی داشته باشید (چنین سرویسهایی در ایکس باکس و پلی استیشن بسیار محدود هستند).
یکی دیگر از کارهایی که رایانهها شخصی میتوانند انجام دهند ولی کنسولها از انجام دادنشان عاجز هستند، این است که به عنوان یک دستگاه کاری هم عمل میکنند. بنابراین، اگر به واسطه کار خود به یک رایانه شخصی قدرتمند جهت ویرایش ویدیو، طراحی گرافیک یا مدلسازی سهبعدی نیاز دارید، دیگر لازم نیست هزینه جداگانهای برای خرید کنسول صرف کنید و با همین دستگاه میتوانید بازیها را با بهترین کیفیت ممکن اجرا کنید.
بیشتر بخوانید:
معایت کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ
علیرغم تمام مزایایی که در بالا اشاره کردیم، این طور نیست که بتوان کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ با قاطعیت برای همه کاربران توصیه کرد. چرا که اولاً خرید یک رایانه شخصی قدرتمند که بتواند با قدرت محبوبترین کنسولهای بازی رقابت کند، هزینه بالایی میطلبد. این امر به ویژه در یکی دو سال گذشته که با کمبود کارت گرافیک در بازار مواجه بودیم، نمود بسیار بیشتری داشت و برای خرید یک کارت گرافیک رده بالا باید مبلغی معادل قیمت یک کنسول بازی را پرداخت میکردید!
مورد بعدی این است که در کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ نخواهید توانست به عناوین انحصاری کنسولها که اغلب کیفیت بسیار بالایی دارند، دسترسی داشته باشید. اگر چه مایکروسافت این امکان را به شما میدهد که عناوین انحصاری ایکس باکس را از طریق برنامه Xbox روی ویندوز بازی کنید، اما بازیهای پلی استیشن عموماً به کنسول بازی سونی محدود هستند و سرویسهایی مانند PlayStation Now هم مشکلات خاص خود را دارند (مانند نیاز به اتصال اینترنت سریع).
اگر چه سونی در سالهای اخیر رویکرد خود را تاحدود تغییر داده و به آرامی در حال عرضه عناوین انحصاری سابق خود برای رایانههای شخصی است، اما همچنان برخی از بازیها مانند Gran Turismo و The Last of Us فقط در پلی استیشن قابل اجرا هستند و البته نباید انتظار داشته باشید که عناوین انحصاری جدید سونی همزمان برای کامپیوتر هم عرضه شوند.
و در انتها باید اشاره کنیم که مونتاژ و راهاندازی رایانهها و پس از آن نیز نصب و اجرای بازیها میتواند چالش برانگیز باشد. از آنجایی که تنوع قطعات در بازار کامپیوترهای گیمینگ بسیار بالاست، تولید کنندگان بازی معمولاً نمیتوانند بازی خود را برای تمامی سخت افزارهای ممکن بهینهسازی کنند و از همین رو مشکلات نصب و اجرای بازی در کامپیوترها بسیار بیشتر از کنسولها است.
2- لپ تاپ گیمینگ
با اینکه رایانههای شخصی گیمینگ گزینهای عالی و قدرتمند هستند، آنها معمولاً به سختی میتوان آنها را جابجا کرد. بنابراین، اگر دوست دارید زمانی که به تعطیلات میروید و یا بین خوابگاه (یا دفتر کار) و خانه مدام در رفت و آمد هستید، از بازی کردن غافل نشوید، در این صورت لپ تاپ گیمینگ میتواند گزینه بهتری باشد.
مزایای لپ تاپ گیمینگ
مزیت اصلی لپ تاپهای گیمینگ قابل حمل بودن آنها است. اگر چه این دستگاهها، حتی با وجود مشخصات مشابه، به طور کلی قدرت کمتری نسبت به همتایان دسکتاپ خود دارند، اما این تفاوت برای اکثر گیمرها ناچیز و قابل صرفنظر کردن است. به هر حال، قابل حمل بودن پلتفرم بازی مزیت بسیار جذابی است که لپ تاپهای گیمینگ آن را ارائه میکنند.
علاوه بر این، از آنجایی که لپ تاپها دارای باتری هستند، حتی در صورت قطع ناگهانی برق هم میتوانید بازی را پیش ببرید و چیزی را از دست نخواهید داد. به این ترتیب، میتوانید سر فرصت بازی را ذخیره کرده و بعداً آن را از همان جایی که مانده بود، ادامه دهید. البته، اگر باتری پر باشد، احتمالا خواهید توانست حتی تا یک ساعت دیگر نیز بازی کنید و نیازی به برق نداشته باشید.
معایب لپ تاپ گیمینگ
وقتی لپتاپ میخرید، معمولاً دیگر نمیتوانید آن را ارتقا دهید. اگر چه در اکثر لپتاپهای بازی برخی قطعات مانند رم و حافظه SSD قابل ارتقا هستند، اما تعداد این قطعات و جایگزینهایی که میتوانید برایشان تعبیه کنید، بسیار محدود است و دست شما تاحدود زیادی بسته خواهد بود. به عنوان مثال، برای اینکه به پردازنده یا کارت گرافیک جدید دسترسی داشته باشید، باید یک لپ تاپ جدید بخرید!
همچنین تعداد پورتهای ورودی و خروجی لپ تاپ هم بسیار محدود است. بنابراین اگر بخواهید چندین وسیله جانبی را به طور همزمان مورد استفاده قرار دهید با مشکل مواجه خواهید شد. مثلاً نمیتوانید به شکل همزمان از مانیتور اکسترنال، دسته بازی، صفحه کلید و ماوس گیمینگ و … استفاده کنید. در بهترین حالت میتوانید با اتصال هاب USB این ابزارها را به لپ تاپ متصل کنید که آن هم مشکلات خاص خود را دارد.
3- کنسول بازی
معمولاً دستگاهی که به صورت ویژه برای یک عملکرد خاص طراحی میشود، در آن زمینه برتری دارد. بر اساس همین قاعده کلی، بسیاری از افراد معتقدند اگر دستگاهی میخواهید که مخصوص بازی طراحی شده باشد، باید یک کنسول بازی تهیه کنید.
مزایای کنسول بازی
اگر به دنبال راحتی در بازی کردن هستید و حوصله چالشها و دردسرهای مختلف را ندارید، هیچ چیز سادهتر از یک کنسول بازی نخواهد بود. تنها کاری باید بکنید این است که کنسول را به تلویزیون وصل کنید و دیسک بازی را در آن قرار دهید! اگر هم کنسولی خریداری کردهاید، که فاقد دیسک درایو است، میتوانید با اتصال به اینترنت، بازیهای مورد علاقه خود را به سادگی و از یک فروشگاه متمرکز دانلود و نصب کنید.
علاوه بر این، کنسولها معمولاً گزینههای مقرون به صرفهتری نیز هستند. در واقع، برای تهیه یک کامپیوتر با همان قدرت کنسول بازی، باید یک و نیم تا دو برابر هزینه بیشتری پرداخت کنید که بسیار قابل توجه است. پس اگر قصد ندارید کار خاص دیگری مانند تدوین فیلم، طراحی و … انجام دهید، پرداخت هزینه بیشتر تنها برای بازی کردن، توجیه خاصی ندارد.
کنسولهای بازی برای انجام عناوین چند نفره نیز بسیار عالی هستند. اگر بخواهید با دوست یا خواهر و بردار خود بازی کنید، میتوانید بازیهای دو نفره را با اتصال دو دسته بازی به کنسول خود به راحتی انجام دهید. در مورد بازیهای چند نفره هم روند کار بسیار ساده است و میتوانید با دوستان یا سایر گیمرها از سراسر جهان، به انجام بازی مورد علاقه خود بپردازید.
معایب کنسول بازی
همانطور که گفتیم کنسول بازی فقط برای بازی کردن طراحی شده است. این موضوع هم میتواند نقطه قوت چنین دستگاههایی باشد و هم به عنوان نقطه ضعف آنها شناخته شود. اگرچه میتوانید از کنسول بازی خود برای وب گردی و تماشای ویدیو در یوتیوب استفاده کنید، اما معمولاً کارهای جانبی به همین موارد خلاصه میشوند و نمیتوانید استفاده دیگری از یک کنسول داشته باشید.
بنابراین، اگر کار پرمشغلهای دارید و معمولاً پشت رایانه خود هستید، برایتان سخت خواهد بود که از سیستم جدا شده و به سراغ کنسول بازی خود بروید. چرا که در کنسول بازی از تمام مسائل کاری خود دور خواهید شد و مدام باید بین سیستم و کنسول خود در رفت و آمد باشید! بنابراین، با این روند احتمالاً تنها در تعطیلات آخر هفته موفق خواهید شد کنسول بازی خود را روشن کرده و به بازی کردن بپردازید. در صورتی که اگر کامپیوتر دسکتاپ یا لپ تاپ قدرتمندی داشته باشید، میتوانید هر دو نیاز کاری و گیمینگ خود را با یک دستگاه برآورده کرده و آسودهتر باشید.
باید بر اساس بودجه و نیاز گیمینگ خود انتخاب کنید
بعد از تمام این توضیحاتی که ارائه کردیم، باز به سؤال ابتدایی خود برمیگردیم. بهترین گزینه در بین سه پلتفرم اصلی بازی چیست؟ واقعیت این است که هیچ پاسخ مشخصی برای این سؤال وجود ندارد و همه چیز به بودجه و نیاز شما بستگی خواهد داشت. اگر به دنبال بهترین سخت افزار هستید و هزینه برایتان مهم نیست، هیچ چیزی نمیتواند جای کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ را بگیرد. اما اگر به دنبال دستگاهی سبکتر هستید و میخواهید آن را راحتتر همراه خود داشته باشید، لپتاپ گیمینگ بهترین خواهد بود. و در نهایت، اگر فقط میخواهید بازی کنید و به یک رایانه شخصی قدرتمند نیاز ندارید، کنسول بازی بهترین و مقرون به صرفهترین گزینه است.
اما مطمئناً ایدهآلترین حالت این است که هر سه پلتفرم را در اتاق خود داشته باشید! با اینکه اغلب افراد نمیتواند از پس هزینه خرید همزمان کامپیوتر، لپ تاپ و کنسول بازی بربیایند، اما اگر بتوانید چنین کاری بکنید، یک گیمر خوشبخت خواهید بود! پس بهتر است تعصب بیمورد را کنار گذاشته و تا جایی که امکانش را دارید از مزایای همه پلتفرمهای بازی نهایت استفاده و لذت را ببرید.