به تازگی یک دانشمند چینی ادعا کردهاست که کودکانی با ژنهایی اصلاح شده را به دنیا آوردهاست. متخصصین بیوتکنولوژِی میگویند تولد نوزادان اصلاح ژنی شده نشان میدهد پیشرفت در حوزهی اصلاح ژن در مقایسه با قانون گذاریها خیلی سریعتر رخ میدهد. هم اکنون هیچ قانونی در رابطه با غیرقانونی بودن تولد این نوزادان در امریکا یا سایر نقاط جهان وجود ندارد.
هنوز به طور قطع مشخص نیست که این دانشمند، هیجی آنکوی از “CRISPR کیس-9 “، که وسیلهای برای ایجاد تغییرات در دیانای است، در جهت تغییر دوقلوهای “لولو” و “نانا” و مقاوم کردن آنها نسبت به ویروس HIV استفاده کرده یا خیر، چراکه هنوز کسی اطلاعات ارائهشده را تایید نکرده و مجلهها نیز چیزی در این رابطه چاپ نکردهاند. با این حال، جیآنکوی ادعا کرده اقدامش به شدت مورد اعتراض واقعا شده و موضوعی که به آن اعتراض میکنند این است که هدف وی از اصلاح ژنی، درمان ناهنجاری ژنتیکی یا اصلاح ژن جهش یافته نبوده، بلکه برای افزایش قابلیت های انسان از این روش استفاده کردهاست. آرتور کَپلین، متخصص بیوتکنولوژی دانشگاه نیویورک باور دارد این حرکت گامی در راستای یوژنیک (دانشی که در آن به دنبال افزایش قابلیت های انساناند) است.
پیشبینی کپلین این است که فشار زیادی بر روی سیاست مدارهای چینی گذاشته میشود تا قوانین خود را در رابطه با مهندسی ژنتیک بر روی جنین شفاف سازی کنند. اکثرا معتقدند در نهایت سیاستهای آسان گیرانهی دولت چین مقصر شناخته میشود، اما قضیه به این سادگیها نیست. دانشگاه جنوبی علم و تکنولوژی شهر شِنزِن، دانشگاهی که جیآنکوی در آن مشغول کار بوده، ادعا میکند از آزمایشات جیآنکوی بیخبر بوده است.
نائومی کان، استاد دانشگاه حقوق واشنگتون که تخصصش تکنولوژیهای مرتبط با باروریست میگوید: گنگره، فدرال را از انجام کمکهای مالی برای تحقیقات در راستای اصلاح ژنی جنین منع کرده، اما خود آن ممنوع نیست. حتی اگر اصلاح ژنهای جنین در امریکا ممنوع گردد باز هم زوجهای ثروتمند میتوانند به راحتی با سفر به کشورهای دیگر از این امکانات بهرهمند شوند. لذا لازم است قوانینی به صورت بین المللی تصویب شود. وی معتقد است تصمیم گیریها و قانونگذاریها در این باره را نباید بیش از این به تاخیر انداخت.
کان در ادامه میگوید:
من با اصلاح ژنی جنین مشکلی ندارم اما معتقدم این موضوع باید ابتدا در جامعه حل شود و دربارهاش با مردم گفتوگو کرد.