محققان دانشگاه کوئینزلند به تازگی موفق به شناسایی یک گونه تمساح ماقبل تاریخ شدهاند که میلیونها سال قبل در آبراههای جنوب شرقی کوئینزلند میزیسته و گمان میرود بزرگترین گونه این حیوانات باشد. این تمساح در زبان مردم بومی منطقه با عنوان “گونگاماراندو مونالا” به معنی “ارباب رودخانه” شناخته میشود و اعتقاد بر این است که طول آن به هفت متر میرسیده است!
جورگو ریستفسکی (Jorgo Ristevski)، دانشجوی دکترای علوم زیستی در دانشگاه کوئینزلند، میگوید تخمین اندازه دقیق تمساح بسیار دشوار است، چرا که محققان تنها به قسمت پشت جمجمه دسترسی دارند. با این حال، وی به عنوان سرپرست تیم تحقیقاتی معتقد است:
این تمساح بسیار بزرگ بوده است. ما تخمین میزنیم که جمجمه حیوان حداقل 80 سانتی متر طول داشته و با مقایسه آن با تمساحهای کنونی میتوان حدس زد که طول بدن این گونه در حدود هفت متر بوده است.
در ادامه، ریستفسکی با استناد به صحبتهای فوق این نظریه را مطرح میکند که گونگاماراندو مونالا به احتمال زیاد بزرگترین تمساح آب شور در سراسر هند-آرام بوده است.
فسیلی که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته در قرن نوزدهم کشف شده بود و گمان میرود قدمت آن به 5 میلیون سال قبل بازگردد. دکتر دیرینه شناس، استیون سالیزبری، میگوید که این قطعه جمجمه در حدود سال 1875 کشف شده است. به گفته وی، این بخش از جمجمه تمساح از زمان کشف اولیه، در مجموعه موزه کوئینزلند به صورت کاملاً سالم و امن نگهداری میشد، اما در بیش از صد سال گذشته کسی موفق به شناسایی دقیق آن نشده بود.
بازسازی دیجیتالیای هم که با استفاده از سی تی اسکن از جمجمه انجام شده، به محققان کمک میکند تا در مورد آناتومی حفره مغز تمساح بیشتر بدانند. به گفته ریستفسکی، سایر دانشمندان اکنون میتوانند از این اطلاعات برای مقایسه و تحقیق در مورد سایر تمساحهای منقرض شده جهان استفاده کنند.
این گونه جدید و ماقبل تاریخ از تمساحها، تومیستومین نام دارد و به گفته ریستفسکی، به جز منطقه قطب جنوب، استرالیا تا پیش از این تنها قارهای بود که شواهد فسیلی مربوط به تومیستومینها در آن یافت نشده بود. اما اکنون شرایط تغییر کرده و این محقق میگوید:
اکنون ما در اینجا نیز شواهدی از این نژاد داریم و گونگاماراندو مونالا اولین تومیستومینی است که در استرالیا کشف شده است. به این ترتیب، گونگاماراندو مونالا را میتوان از بستگان دور تمساحهای زنده استرالیا و همچنین سایر تمساحهای منقرض شده این منطقه دانست.
دانشمندان هنوز در مورد علت منقرض شدن این گونه غول پیکر از تمساحها اتفاق نظر ندارند، اما برخی نظریهها را در این زمینه مطرح میکنند. به عنوان مثال، سالزبری میگوید:
این اتفاق به احتمال زیاد نتیجه خشک شدن تدریجی قاره استرالیا در طی چند میلیون سال گذشته و به ویژه چند صد هزار سال اخیر بوده است.
رودخانههای بزرگی که زمانی در جنوب شرقی کوئینزلند جریان داشته و زیستگاه این گونه از تمساحها بودهاند، مدتهاست که خشک شدهاند و تمساحها نیز به همراه آنها از میان رفتهاند.