با توسعه فناوری و هوشمند شدن ابزارهایی مانند کوله پشتی، عینک و حتی لباس، تقاضا برای تراشههای سیلیکونی مدام در حال افزایش بوده و این روزها به اوج خود رسیده است. در نتیجه این افزایش تقاضا، تولید کنندگان نیمه هادی به شدت با مشکل کمبود تراشه روبرو شدهاند؛ شرایطی که در تاریخ تولید تراشههای پردازشی بیسابقه بوده است. اکنون، طبق گزارشهای اخیر، تولید کنندگان اصلی تراشه مانند TSMC، انویدیا و اینتل گفتهاند که مشکل فعلی کمبود تراشه تا سال 2022 ادامه خواهد داشت و حتی ممکن است به سال 2023 هم کشیده شود! با دیجی رو همراه باشید.
مشکل جهانی کمبود تراشه
در صورتی که از جریان کمبود تراشه در سطح جهان بیاطلاع هستید، مختصراً باید بگوییم که به واسطه هوشمند شدن اشیاء مختلف و نیاز روزافزون به تراشههای پردازشی، در حال حاضر تقاضا برای این قطعه الکترونیکی حیاتی بسیار بیش از حجم تولید است و به همین دلیل، بسیاری از شرکتها به دلیل کمبود عرضه قادر به خرید تراشههای سیلیکونی مورد نیاز خود نیستند. این امر بر صنعت گوشیهای هوشمند نیز تأثیرگذار بوده و به عنوان مثال سامسونگ اعلام کرده که امسال هیچ گوشی جدیدی از سری گلکسی نوت معرفی نخواهد کرد.
تقاضای زیاد، عرضه کم
بنابر گزارشهای اخیر، شرکت تولید نیمه هادی تایوان (TSMC) که بزرگترین شرکت تولید کننده تراشه در جهان است، اظهار داشته که شدت کمبود تراشه احتمالاً طی روزهای آینده کاهش خواهد یافت. با این حال، کمبود کلی تراشههای سیلیکونی در سال جاری نیز ادامه خواهد داشت و حتی ممکن است به سال بعد نیز کشیده شود.
گفته میشود که این شرکت در حال حاضر با بیش از 100 درصد توان خود کار میکند تا نیازهای فعلی شرکتها به تراشه را برآورده کند. علاوه بر این، TSMC با اشاره به وضعیت فعلی اعلام کرده كه حدود 30 میلیارد دلار برای گسترش خط تولید خود سرمایهگذاری خواهد كرد، چرا که حاشیه سود ناخالص این شرکت از 51.5 درصدی كه انتظار میرفت در سال جاری به دست آورد، به 49.5 درصد کاهش یافته است. در ضمن، غول تولید تراشه تایوانی اظهار داشته که انتظار دارد درآمدش نسبت به سال گذشته 20 درصد رشد کند.
شرایط در دو سال آینده تثبیت خواهد شد؟
انویدیا، که یکی از مشتریان TSMC است، در مورد شرایط فعلی بازار تراشه گفته است که “تقاضای کلی کماکان بسیار زیاد و بیشتر از حد عرضه است، در حالی که موجودی ما هم کاملاً کم است”. علاوه بر این، این شرکت افزود كه انتظار دارد این عدم تعادل بین عرضه و تقاضا در طول سال جاری ادامه داشته باشد.
مدیر عامل اینتل، پت گلسینگر، نیز در مورد این موضوع با واشینگتون پست صحبت کرده و پاسخهای مشابهی داده است. به گفته گلسینگر، افزایش ظرفیت تولید چند سال طول میکشد و به همین دلیل، تأمین کافی قطعات کمی زمانبر است. بنابراین، چند سال طول خواهد کشید تا مشکل به طور کامل حل شود.
با این تفاسیر، میتوان انتظار داشت که مشکل کمبود تراشه حداقل تا یک سال دیگر ادامه داشته و بازار به وضعیت پایداری نرسد. در نتیجه، باید منتظر این باشیم که شرکتهای بیشتری خطوط تولید گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای مبتنی بر تراشههای پردازشی را در طی سالهای 2022 و 2023 سادهتر و جمعوجورتر کنند.