دستیاران هوشمند طی سالهای اخیر حضور پر رنگتری در گوشیهای هوشمند و کامپیوترهای جدید داشته و کم کم در حال تبدیل شدن به جزئی جدایی ناپذیر از دستگاههای ما میشوند. به همین دلیل شرکتهای مختلف در تلاشند تا با ارائه دستیاری بهتر و هوشمندتر بخش بزرگتری از بازار را در اختیار بگیرند. در ادامه پنج تا از پر استفاده ترین دستیاران صوتی هوشمند، یعنی دستیار گوگل، سیری اپل، کورتانای مایکروسافت، آمازون الکسا و سامسونگ بیکسبی را با یکدیگر مقایسه کردهایم تا بهتر دستیار را شناسایی کنیم.
نکاتی که پیش از مقایسه باید بدانید…
هر پنج دستیار نکات مشترک زیادی با یکدیگر دارند و بسیاری از ویژگیها و قابلیتهای آنها مشابه هم هستند. شما میتوانید با فشردن یک کلید به آنها دسترسی پیدا کنید، اکثر آنها در سیستم عامل مشخصی هستند، تمامی آنها میتوانند به اینترنت متصل شده و جستجوهای لازم را انجام دهند و همه آنها دارای صفحهای مخصوص هستند که برخی از اطلاعات پایهای مثل آب و هوا، اخبار روز، یادآوریها و بسیاری چیزهای دیگر در آنها به نمایش در میآید. بدون شک در نگاه اولیه، عملکردهای ابتدایی این پنج دستیار شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند.
اما همانطور که میدانید هر دستیار برای کار در یک اکوسیستم خاص طراحی شده. مثلا دستیار گوگل برای اینکه بهترین عملکرد را داشته باشد با اپلیکیشنهای ساخت این شرکت مثل کروم کست، گوگل هوم و سایر دستگاههای گوگلی کار میکند و الکسا تنها هنگامی که در تبلتهای آمازون فایر، فایر استیک و اکو قرار داشته باشد عملکرد مناسبی دارد. کورتانا، سیری و بیکسبی نیز برای دستگاههایی خاص عرضه می شوند. به عبارت دیگر انتخاب یک دستیار هوشمند، به معنی انتخاب دستگاه و سیستم عامل نیز است.
به همین دلیل، در صورتی که از یک سیستم عامل خاص مثل اندروید استفاده می کنید و علاقهای به استفاده از دستگاههای اپل ندارید مطالعه این مطلب کمکی به شما نخواهد کرد، زیرا به هر حال در دستگاههای اندرویدی امکان استفاده از نسخههای کامل کورتانا یا سیری وجود ندارد. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم تا از دستیار هوشمندی که بصورت پیش فرض در دستگاه شما قرار داده شده استفاده کنید، چون برای مثال کورتانا با یوتیوب هماهنگ نیست و سیری در باز کردن جیمیل به مشکل برخواهد خورد، و با اینکه دستیار گوگل برای کار با اپلیکیشنهای متفرقه نیز بهینه سازی شده، اما بهترین عملکرد را زمانی دارد که از آن در کنار اپلیکیشنهایی مثل گوگل پلی موزیک و گوگل کیپ استفاده کنید.
در این مقایسه از هر دستیار سوالات مشابهی با درجات متفاوتی از سختی را پرسیدیم و عملکرد آنها را ثبت کردیم. در صورتی که دستیار توانایی پاسخگویی به سوال را نداشته باشد و یا به جوای جواب دادن، یک صفحه جستجوی اینترنتی را باز کند آن تست را مردود شده است. همچنین تمامی دستیارها در سیستم عامل مربوط به خود مورد بررسی قرار گرفتهاند. در ادامه نتایج بررسیها را مشاهده میکنید. با دیجی رو همراه باشید.
آزمایش 1- پاسخگویی به سوالات ابتدایی
آزمایش خود را با پرسیدن سوالات ساده و ابتدایی از هر دستیار آغاز میکنیم. انتظار میرود تمامی دستگاهها در پاسخگویی به سوالاتی مثل وضعیت آب و هوا، زمان وقوع خورشید گرفتگی بعدی، نتایج مسابقات ورزشی، تعریف کردن یک جوک و پیدا کردن زمان اکران فیلمها هیج مشکلی نداشته باشند.
همانطور که پیش بینی میشد دستیارها در پاسخگویی به این سوالات مشکلی نداشتند و در اکثر مواقع جواب درست و دقیق را در اختیار کاربر قرار میدادند. با این حال به نظر میرسد که در برخی مواقع بیکسبی در اجرای دستوراتی که به صورت مستقیم به آن داده میشود به مشکل بر میخورد و تمامی دستورات را باید با جمله بندی درست ادا کرد. با اینحال در اینگونه موارد میتوانید از بیکسبی درخواست کنید تا فرمان مورد نظر را از طریق جستجوی گوگل انجام داده و سپس دوباره بیکسبی را فعال کند. شاید این کار کمی عجیب و زمان بر باشد اما به هر حال به جواب میرسید.
نکته جالب توجه در این تست پاسخهای متفاوتی بود که به سوال در مورد زمان خورشیدگرفتگی داده شده. برخی از دستیارها با توجه به موقعیت جغرافیایی دستگاه پاسخ این سوال را دادند اما برخی دیگر زمان نزدیک ترین خورشیدگرفتگیای که در زمین اتفاق خواهد افتاد را نمایش دادند.
آزمایش 2- انجام کارهای ابتدایی
در مرحله دوم بررسی، از هر دستیار خواستیم تا کارهای ابتدایی و پایهای را انجام دهد. اکثر این درخواستها ساده بود و نیازی به استفاده از اپلیکیشنهای متفرقه نداشت، به همین دلیل انتظار میرفت تا تمامی دستیارها این فرامین را به درستی اجرا کنند. این دستورات شامل درست کردن یک یادآوری، پخش یک آهنگ یا ویدئو در یوتیوب، باز کردن مرورگر اینترنتی، چک کردن تقویم و پیدا کردن مسیری خاص بود.
در این مرحله نیز هر پنج دستیار، دستورات داده شده را به خوبی اجرا کردند. با اینحال نکتهای که بیش از هر چیز خودنمایی میکرد پشتیبانی نه چندان مناسب یوتیوب از دستیارهای غیر گوگلی بود. با اینکه دستیار گوگل و بیکسبی دستورات مربوط به این اپلیکیشن را به سرعت اجرا میکردند، اما کورتانا و سیری با کندی و مشکل مواجه میشدند. این درحالیست که یوتیوب پر استفادهترین سیستم پخش ویدئویی در دنیاست و انتظار میرود که تمامی دستیارها به خوبی آن را اجرا کنند. البته الکسا در در دستگاههای ساخت امازون مثل اکو به خوبی اجرا میشود.
همچنین بیکسبی، دستیار گوگل و سیری به این دلیل که قادر بودند تا دستورات پشت سر هم، مثل باز کردن یک صفحه مرورگر اینترنتی و ورود به یک وبسایت را انجام دهند امتیازات بیشتری در این مرحله کسب میکنند. لازم به ذکر است که تنها دستیاری که در این بخش هیچ مشکلی نداشت و تمامی دستورات را به سرعت اجرا میکرد، دستیار گوگل بود.
آزمایش 3- انجام کارهای پیچیده
مرحله نهایی آزمایش مربوط به انجام کارهایی بود که در حالت کلی سخت و پیچیده به نظر میرسند و برای اجرای آنها باید از اپلیکیشنهای متفرقه کمک گرفت. توانایی هر دستیار در انجام این کارها بیانگر نهایت کارکرد و عملکرد آن است. مطمئنا طی چند سال آینده مهمترین چیزی که در دستیارهای هوشمند پیشرفت میکند، توانایی آنها در انجام کارهای پیچیده و دشوارتر است. مثلا انتظار میرود که تا چند سال آینده این دستیارها قادر باشند تا لامپهای هوشمند را روشن کنند، فعالیتهای ورزشی شما را زیر نظر داشته باشند، برای شما تاکسی (اسنپ، تپسی، اوبر…) بگیرند، غذا سفارش دهند و اپلیکیشنهای مورد نیازتان را نصب کنند.
البته لازم به ذکر است که بیکسبی در حال حاضر به خوبی با لامپهای هوشمند فیلیپس هیو (Philips Hue) کار میکند، اما برای هماهنگ کردن آنها باید از یک دستگاه 50 دلاری سامسونگ به نام اسمارتهاب استفاده کرد که به نظر نمیرسد خرید چندان عاقلانهای باشد. به علاوه کورتانا به صورت پیش فرض از این لامپها پشتیبانی نمیکند و برای کار با آنها باید از اپلیکیشنی به نام Huetro استفاده کرد که در ویندوز 10 و ایکس باکس وان نیز قابل دریافت است.
پیدا کردن بهترین دستیار در این بخش مشکل است. دستورات داده شده به دستگاهها پیچیده بود و برای اجرای آنها به اپلیکیشنهای متفرقه احتیاج بود، به همین دلیل در این تست هر دستیار عملکرد متفاوتی را از خود نشان داد. برای مثال دستیار گوگل توانایی گرفتن تاکسی و سفارش غذا را تنها هنگامی که از گوگل هوم استفاده کنید داشت، و یا سیری در برخی محلههای خاص امکان سفارش غذا داشت.
در مجموع اجرای این دستورات به سختی و بصورت ناقص انجام میشد، اما هر پنج دستیار عملکرد امیدوار کنندهای از خود نشان دادند. دستیار گوگل و سیری توانایی بسیاری از دستورات را داشتند اما این توانایی محدود به برخی از دستگاهها و مناطق بود، کورتانا نیز توانایی انجام اکثر دستورات را داشت اما در دریافت این فرامین با مشکل مواجه بود. اما بهترین دستیار در این بخش الکسای آمازون بود که تنها در اجرای یکی از دستورات به مشکل برخورد. جالب است بدانید که دستگاهی که الکسا روی آن مورد بررسی قرار میگرفت یک تبلت ارزان قیمت بود.
نتیجه گیری
یکی از مهمترین ویژگیهای دستیار گوگل، توانایی آن در دریافت دستورات مختلف با جمله بندیهای مختلف است. این در حالیست که برای ارسال دستوری خاص به اکثر دستیاران هوشمند، باید از جملات مشخص، ساده و یا از پیش تعیین شده استفاده کرد. اما گوگل به خوبی منظور کاربر از حرفهایی که زده شده را متوجه میشود، به طوری که میتوانید انجام یک عملکرد خاص را با استفاده از جملات و کلمات متفاوت از گوگل درخواست کنید.
با اینحال مشکل اصلی دستیار گوگل، وابستگی زیاد آن به اسپیکر هوشمند گوگل هوم است. مثلا برای سفارش پیتزا، ضبط ویدئو، گرفتن تاکسی و بسیاری چیزهای دیگر باید از هوم استفاده کنید. با اینکه مطمئنا به زودی این ویژگیها به تلفنهای همراه نیز اضافه خواهد شد، اما در حال حاضر مجبورید که از هوم استفاده کنید. اما در نهایت حتی با توجه به این شرایط نیز دستیار گوگل بهترین دستیار هوشمندی است که امروزه میتوانید از آن استفاده کنید.
در آمازون الکسا بیش از هر دستیاری امکان شخصی سازی وجود دارد. این دستیار بصورت پیش فرض تواناییهای کمی دارد، اما شما میتوانید با توجه به نیازهای خود Skillها یا قابلیتهای مختلف را به آن اضافه کنید. مثلا برای انجام تستهای این مطلب باید چندین قابلیت مختلف برای الکسا دریافت میشد. تعداد قابلیتها و ویژگیهایی که به الکسا اضافه میکنید کاملا بستگی به نوع کار شما دارد.
یکی دیگر از نکات مثبت الکسا توانایی آن در دریافت اطلاعات ضروری در خلال مکالمات است، الکسا از این اطلاعات در انجام دستورات مختلف استفاده میکند. در مجموع الکسا تواناییهای بیشتری نسبت به سایر دستیاران هوشمند دارد و دستگاههایی که از این سیستم استفاده میکنند هماهنگی بیشتری با یکدیگر دارند. شاید تنها مشکل الکسا محدود بودن تعداد دستگاههایی باشد که پشتیبانی میشوند.
سیری اپل نیز به طرز غافل گیر کنندهای عملکرد خوبی را به نمایش گذاشت. اپل طی سالهای گذشته تلاش زیادی کرده است تا سیری را در حد سایر دستیاران جدید بازار نگه دارد. البته سیری انتخاب طبیعی هر کسی است که از دستگاههای اپل استفاده میکند. یکی از نکات مثبت در مورد سیری هماهنگی آن با دستگاههای قدیمی تر اپل است.
تا زمانی که دستگاه اپل شما از یکی از نسخههای iOS با پشتیبانی سیری استفاده میکند، میتوانید از این دستیار هوشمند استفاده کنید. دستگاهی که در این مطلب مورد بررسی قرار گرفته از نسل اول آیپد ایر بوده و عملکرد سیری در آن هیچ تفاوتی با دستگاههای آیفون 7 ندارد. اپل در ساخت دستیاری که قادر باشد تا بر روی تمامی دستگاههای این شرکت کارکردی یکسان داشته باشد عملکردی خوب داشته است. شاید سیری بهترین انتخاب ممکن نباشد، اما در صورتی که صاحب یک دستگاه ساخت اپل هستید بهترین انتخابی که میتوانید داشته باشید سیری است.
بزرگترین مزیت کورتانا نسبت به سایر دستیارها، پشتیبانی آن از تمامی سیستمهای عامل است. شما میتوانید از این دستیار در دستگاههای اندروید، iOS، ویندوز 10 و حتی ایکس باکس وان استفاده کنید. با اینحال کورتانا در اجرای اپلیکیشنهای متفرقه و انجام دستورات پیشرفته نسبت به رقبا عملکرد پایین تری دارد. بدون شک تواناییهای بالقوه کورتانا کمتر از سایر سیستمهای هوشمند نیست، اما هنوز هم به تغییرات زیادی نیاز دارد تا عملکردی در حد سایر رقبای بازار داشته باشد.
و در نهایت به جدیدترین عضو این گروه، یعنی سامسونگ بیکسبی میرسیم. این دستیار هوشمند در برخی از مراحل بررسی عملکردی فراتر از حد انتظار داشت. بیکسبی بیش از هر سیستم دیگری به یک دستیار واقعی شبیه است، تا حدی که میتواند همانند یک انسان واقعی گزینههای موجود در صفحه را لمس کند و با عناصر نمایش داده شده ارتباط داشته باشد.
برای انجام کارهای معمول مثل چرخاندن تصاویر، دانلود اپلیکیشنها، پاک کردن تاریخچه مرورگر اینترنت و بسیاری فرامین دیگر بیکسبی نسبت به سایر دستیارها عملکردی بهتر و سریعتر دارد. مهمترین مشکل این دستیار هوشمند محدود بودن آن به چند مدل گوشی و وابستگی قابلیتهای خانگی آن به دستگاهی 50 دلاری به نام سامسونگ هاب است. نسخه نهاییِ ویژگیهایی مثل بیکسبی ویژن نیز هنوز معرفی نشده است. در مجموع میتوانیم نتیجه بگیریم که این دستگاه عملکردی بهتر از کورتانا و در حد سیری اپل دارد.