بر اساس گزارشها، گوگل در حال طراحی سری جدیدی از تراشههای اختصاصی خود به نام اکسیون (Axion) است تا وابستگیاش به عرضهکنندگان خارجی مانند اینتل و انویدیا را کاهش دهد. این استراتژی با هدف مقابله با افزایش هزینههای هوش مصنوعی و حفظ سلطه گوگل در جستجو و رایانش ابری دنبال میشود.
رشد انفجاری فناوری هوش مصنوعی به قدرت پردازشی عظیمی نیاز دارد که تقاضا برای تراشههای تخصصی را در بازار افزایش داده است. رقبای گوگل، یعنی شرکتهایی مانند آمازون و مایکروسافت، نیز سرمایهگذاری زیادی روی تراشههای سفارشی برای کسبوکارهای ابری خود انجام میدهند.
گوگل با استفاده از سخت افزارهای تجاری موجود برای الگوریتمهای جستجوی وب توانسته به موفقیتهای خوبی دست پیدا کند و اکنون، ظهور هوش مصنوعی مدیران این شرکت را به سمت راهحلهای سفارشی مانند واحدهای پردازش تنسور (TPU) برای کارهای هوش مصنوعی سوق داده است. گوگل برای تولید TPUها با Broadcom همکاری کرده که به طور قابل توجهی تجارت آنها را رونق بخشیده است.
Axion یک واحد پردازش مرکزی (CPU) مبتنی بر معماری آرم (Arm) بوده و مشابه تراشههایی است که آمازون و مایکروسافت در مراکز داده خود استفاده میکنند. طبق گفته گوگل، این تراشه از نظر عملکرد، 30 درصد نسبت به پردازندههای ابری مبتنی بر آرم موجود، پیشرفت دارد. در حالی که Axion به طور مستقیم به فروش نخواهد رسید، اما اجاره آن برای مشتریان ابری در اواخر سال 2024 امکانپذیر خواهد شد.
گوگل هنگام اختصاص منابع محاسباتی، اولویت را به تیمهای داخلی و خدمات با رشد بالا میدهد (استارتآپهای هوش مصنوعی ممکن است با محدودیتهایی مواجه شوند). واقعیت این است که باز کردن دسترسی برای توسعهدهندگان خارجی برای این شرکت چندان موفقیتآمیز نبوده است؛ چرا که برخی از آنها ساخت نرم افزار برای تراشههای گوگل را دشوار میدانند. از همین رو، گوگل برای آسانتر کردن توسعه نرم افزار در انواع مختلف تراشهها، با شرکتهای دیگر (مانند انویدیا) روی OpenXLA همکاری میکند. شرکت Anthropic، یکی از کاربران بزرگ TPU، پس از توافق سرمایهگذاری با آمازون، برخی از بخشهای هوش مصنوعی خود را به تراشههای آمازون منتقل کرد. گوگل نیز در پاسخ، سرمایهگذاری خود را در Anthropic افزایش داد.
توسعه تراشههای گوگل، یک برنامه بلندمدت برای تثبیت موقعیت این شرکت در عرصه رقابتی رایانش ابری است. تحلیلگران بر این باورند که حتی با بهبود متوسط در زمینه عملکرد نیز سرمایهگذاری گوگل در حوزه تراشهها بسیار ارزشمند خواهد بود. چرا که پیشبینی میشود در آینده رقابت شدیدی بین غولهای فناوری ابری رقم بخورد و هر کدام پلتفرمهای سخت افزاری تخصصی خود را ارائه دهند.