گوگل دائماً در حال بهبود بازار دیجیتال خود یعنی فروشگاه گوگل پلی استور است تا به توسعه دهندگان در توزیع بهتر برنامههایشان کمک کند. این شرکت در جدیدترین اقدام خود در این راستا قصد دارد فرمت بستهبندی برنامههای پلی استور را از APK به فرمت جایگزین خود موسوم به Android App Bundles (به اختصار AAB) تغییر دهد. هدف از این تغییر، حل مشکلات اصلی قالب APK و کاهش حجم برنامههای اندرویدی به میزان 15 درصد اعلام شده است. با دیجی رو همراه باشید.
در حال حاضر، مدتهاست که توسعه دهندگان اپهای اندرویدی از قالب APK (مخفف Android Packages به معنی بستههای اندروید) برای بستهبندی کدها، اسِتها و سایر عناصر برنامههای خود استفاده میکنند. با این حال، بر اساس اطلاعیه جدید گوگل، توسعه دهندگان برنامههای اندرویدی از ماه اوت 2021 (مرداد 1400) باید از قالب بستهبندی AAB برای برنامههای جدید خود استفاده کنند.
دلیل تغییر از APK به AAB چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، قالب بستهبندی AAB موجب کاهش حجم برنامههای اندرویدی شده و در پی آن امکان بارگیری سریعتر و نیاز به فضای ذخیره سازی کمتر را برای کاربران نهایی فراهم میکند. این قالب اولین بار در سال 2018 توسط گوگل معرفی شد و به گفته این شرکت در حال حاضر بیش از یک میلیون برنامه در پلی استور، از جمله ادوبی، نتفلیکس، توییتر و دولینگو به جای APK از این فرمت جدید استفاده میکنند.
قالب جدید برای توزیع هر چه بهتر برنامهها سقف 150 مگابایتی را برای فایلهای نصبی در نظر گرفته است. آن دسته از برنامهها و بازیهایی هم که حجمی بیش از 150 مگابایت داشته باشند، باید از سیستم جدید Play Asset Delivery (به اختصار PAD) برای ارائه محتوای اضافی به کاربران خود استفاده کنند. در حال حاضر، برنامهها و بازیها از فرمت OBB برای ارائه اینگونه محتواهای اضافی به کاربران بهره میبرند. با این حال، سیستم PAD از فشرده سازی سریعتر دادهها و استراتژی ارائه پویا برای بارگیری سریعتر، حتی در حین اجرای بازی یا برنامه، استفاده میکند.
مشکل اصلی AAB چیست؟
اکنون، با تمام خوبیهایی که برای AAB شمردیم، حتماً این سؤال برایتان پیش میآید که پس مشکل چیست و چرا از سال 2018 همه توسعه دهندگان به سمت استفاده از این فرمت جدید نرفتهاند؟ در پاسخ باید گفت، اگر چه این قالب جدید مشکلات مربوط به APK را برطرف میکند، اما جذابیت کمتری برای توسعه دهندگان دارد. چرا که قادر نخواهند بود برنامههای خود را در مارکتهای شخص ثالثی مانند آمازون اپ استور (که قرار است به ویندوز 11 هم بیاید)، شیائومی گت اپز و سایر موارد، منتشر کنند. در واقع، فرمت AAB تنها امکان عرضه برنامهها در گوگل پلی استور را فراهم میکند.
در نتیجه، آن دسته از توسعه دهندگانی که به استفاده از AAB روی بیاورند، نخواهند توانست برنامه خود در فروشگاهها و سایتهای دیگر در دسترس قرار دهند، مگر اینکه نسخه APK جداگانهای را نیز تولید کنند.
به هر حال، قالب بستهبندی AAB از ماه اوت 2021 به یک استاندارد برای برنامههای فروشگاه پلی استور تبدیل خواهد شد. بنابراین، توسعه دهندگان مجبور خواهند بود از این قالب برای انتشار برنامههای جدید استفاده کنند. البته، برنامههایی که پیشتر منتشر شدهاند و همچنین برنامههای خصوصی که برای تعداد محدودی از کاربران گوگل پلی عرضه میشوند، فعلاً مستثنی هستند.
گوگل قرار است تا کمتر از دو هفته دیگر کنفرانس توسعه دهندگان خود را برگزار کند و احتمالاً در آن رویداد اطلاعات بیشتری در خصوص تغییر فرمت برنامههای اندرویدی ارائه خواهد شد.