اکثر لپ تاپهای مدرن پورت USB-C دارند اما همه آنها از طریق این پورت شارژ نمیشوند. اگر میخواهید تجربه شارژ لپ تاپ از طریق پورت USB-C را تجربه کنید در ادامه با ما همراه باشید تا همه چیز در مورد این پورت و نحوه استفاده از آن را بدانید.
شارژ کردن لپ تاپ از طریق پورت USB-C
این روزها پورت USB-C را روی اکثر دستگاهها از جمله گوشیهای هوشمند، تبلتها، لپ تاپها و حتی کامپیوترهای دسکتاپ مشاهده میکنیم. اما اگر اخیراً به دنبال خرید یک لپ تاپ جدید هستید به احتمال زیاد از اینکه متوجه شوید پورتهای USB-C علاوه بر اینکه برای اتصال دستگاههای مختلف به یکدیگر به کار میروند، برای شارژ دستگاه مورد نظر هم استفاده میشوند تعجب کنید. اما سؤال اصلی این است که استفاده از این درگاه برای شارژ امری رایج است؟
تقریباً نیمی از بهترین لپتاپها از قابلیت شارژ از طریق پورت USB-C پشتیبانی میکنند. با این حال مواردی نیز وجود دارد که باعث شده تا تفاوتهای جزئی را در دستگاههای مختلف که از درگاه USB-C پشتیبانی میکنند، شاهد باشیم. برای مثال ممکن است قابلیتهای مختلف شارژ روی لپ تاپ شما وجود داشته باشد و یا این حال هیچ گونه مشخصات و یا برچسب استانداردی را روی دستگاهتان مبنی بر نحوه شارژ مشاهده نکنید و یا مشخص نشده باشد که کدام یک از درگاههای USB-C را میتوان برای شارژ باتری استفاده کرد. در ادامه ما به ارائه توضیحاتی در مورد اصول اولیه عملکرد پورت USB-C، ویژگیهای جذاب و کاربردی آن و حتی جوانب گیجکننده آن میپردازیم.
پورت USB-C چیست؟
پورت USB-C که از آن با نام USB نوع C نیز یاد میشود معمولاً بیانگر نوع پورت USB فیزیکی بهکار رفته شده در چند قالب مختلف USB است. از این درگاه برای اولین بار در سال 2014 توسط مجمع مجریان این حوزه (USB Implementers Forum) رونمایی شد. مشخصههای این پورت در کنار USB 3.1 در همان سال توسعه پیدا کرد و همین پورت کوچک توانست در آن زمان شروع تحولی عظیم در شاخه USBهای استفاده شده در آن زمان باشد.
در ساختار این پورت نوع C به جای استفاده از پلاگین مستطیلی و قالبدار از یک نمای گرد استفاده شده و 24 عدد پین درون آن جوری تعبیه شدهاند که میتوانید آن را به صورت وارونه نیز وصل کنید؛ پورت قدیمی USB-A استاندارد از این قابلیت پشتیبانی نمیکند.
حالا این روزها پورت USB-C بیضی شکل و براق را در تلفنهای هوشمند، تبلتها و تقریباً هرجایی قابل مشاهده هستند. با دقت بیشتر به ساختار این پورت متوجه میشویم که به لطف یک طراحی برگشتپذیر و متقارن در واقع میتوان گفت پورت USB-C هیچ وارونهای ندارد و تا زمانی که هر دو درگاه به درستی تنظیم شوند میتوانید برای به اشتراکگذاری نیرو و دیتاها از آن استفاده کنید.
درگاه USB-C از پورت مستطیلی USB نوع A کوچکتر بوده و این امکان را برای کاربران ایجاد میکند تا روی دستگاههای بزرگ و کوچک از گوشی تلفن گرفته تا لپتاپ از آن استفاده کنند. پورت USB-C میتواند انتقال دیتا و نیرو را انجام دهد و به عنوان یک درگاه استاندارد برای USB 3.1, Thunderbolt 3 و همچنین Thunderbolt 4 به همراه آخرین فرمت USB4 عمل میکند.
به لطف عملکرد گسترش یافته USB این درگاهها در حال حاضر برای هر چیزی از جمله اتصال حافظه خارجی ساده و نمایشگرها گرفته تا انتقال نیرو (هم برای انتقال نیرو ورودی برای شارژ لپ تاپ و هم انتقال نیروی خروجی برای شارژ گوشی همراه و دستگاههای دیگر) استفاده میشوند.
خبر خوب اینجاست که با روی کار آمدن پورت USB-C حالا اتصال دستگاهها و کابلهای USB بسیار سادهتر شده است. علیرغم اینکه تمامی پورتها ممکن است شبیه به همدیگر به نظر برسند با استفاده از پورت USB-C میتوانید چندین نوع مختلف پروتکل را پیدا کنید که از جمله آنها میتوان به USB 3.1, USB4, Thunderbolt 3 و 4، پورت نمایشگر از طریق USB و انتقال نیرو از طریق USB-C اشاره داشت. علاوهبراین تنظیمات دستگاههای لپ تاپ میتواند برخی از این قابلیتهای اتصالات را فعال کرده و یا برخی دیگر را غیرفعال کند.
آیا میتوان از طریق پورت USB-C لپ تاپ را شارژ کرد؟
اگر این سؤال را در مورد لپ تاپهایی که طی 8 سال گذشته به فروش رفتهاند میپرسید در پاسخ باید بگوییم: “بستگی دارد” از آنجایی که استفاده و قرار دادن پورت USB-C در ساختار لپ تاپها بسیار متداول بوده و از پورت USB-C نیز برای شارژ استفاده میشود اما باید این نکته را در نظر بگیرید که استفاده از USB-C برای انتقال نیرو و شارژ استاندارد نیست و اینکه بتوانید تشخیص دهید آیا پورت شما برای انجام این کار استاندار است یا خیر همیشه کار آسانی نخواهد بود.
ما در ابتدا از روش ساده برای تشخیص اینکه آیا میتوانید از طریق پورت USB-C لپ تاپتان اقدام به انتقال نیرو کنید یا خیر استفاده میکنیم. اگر لپ تاپ شما روی آداپتور برق خود دارای پلاگ USB-C است، یعنی میتوانید از آن برای شارژ کردن استفاده کنید.
توجه: استفاده از آداپتور برق دستهای بهترین نتیجه را خواهد داشت چراکه با وات مورد نیاز لپ تاپ شما تطابق دارد و در عین حال نوع اتصال درستی را ایجاد خواهد کرد.
بعضی از لپ تاپها نیز تشخیص پشتیبانی از پورت USB-C را کمی سخت و پیچیده کردهاند؛ ممکن است لپ تاپ شما از این قابلیت پشتیبانی کند اما خیلی واضح عنوان نشده باشد. در این موارد باید از روش دیگری برای تشخیص استفاده کرد. سیستمهایی مثل Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9، Lenovo Yoga 9i Gen 7 و Microsoft Surface Pro 8 همگی از قابلیت شارژ با پورت USB-C پشتیبانی میکنند اما نوع شارژر داخل جعبه آنها متفاوت است. اگر میخواهید از مزیت شارژ با این پورت استفاده کنید باید کابل نیرو را خودتان تهیه کنید.
بعضی از لپ تاپها نیز دارای پورت USB-C هستند اما امکان شارژ باتری از این طریق را به کاربران نمیدهند. این لپ تاپها معمولاً پورت اضافی نداشته و گه گاهی هم استثنا در این مدلها وجود دارد. ممکن است گاهی شاهد این باشید که درگاه USB-C را با یک آیکون نشانهگذاری کرده و یا برچسب زده باشند تا کاربران متوجه شوند که میتوانند از آن برای شارژ و انتقال برق استفاده کنند؛ این در حالی است که بعضی از لپ تاپها چنین نشانی ندارند.
لپ تاپ Spectre از برند HP که در تصویر بالا مشاهده میکنید یک پورت شارژ اختصاصی (مرکزی) و دو پورت USB-C دارد که برای شارژ کردن استفاده نمیشوند. به طور کلی لپ تاپهای قابل حمل و نازک از قابلیت شارژ از طریق درگاه USB-C پشتیبانی میکنند؛ چه سیستم دارای درگاه شارژ اضافی باشد و چه پورت دیگری وجود نداشته باشد.
لپ تاپهایی که بیشتر برای بازی استفاده شده و دارای کارت گرافیک قویتری هستند، معمولاً قابلیت شارژ از طریق پورت USB-C را پشتیبانی نمیکنند؛ با این حال ما چند مدل از لپ تاپهای گیمینگ را مورد بررسی قرار دادیم و متوجه شدیم که از درگاه آنها از شارژ باتری USB-C پشتیبانی میکنند اما سرعت آن بسیار کند است.
اگر همچنان مطمئن نیستید که لپ تاپ شما میتواند از طریق پورت USB-C شارژ شود یا خیر بهترین راه این است که اسناد مرتبط با محصول را مشاهده و بررسی کنید و یا با پشتیبانی مختص به مشتریان کمپانی سازنده تماس گرفته و در این مورد از آنها سؤال کنید.
آیا سرعت شارژ لپ تاپ از طریق پورت USB-C بیشتر است؟
در پاسخ به این سؤال نیز باید بگوییم به عوامل زیادی بستگی دارد. برای مثال لپ تاپهای ارزان قیمت اکثراً آداپتورهای برق 30 تا 65 وات دارند؛ در این صورت استفاده از آداپتور پورت USB-C با قدرت 100 وات به طور کلی نیروی بیشتری را ارائه داده و تجربه شارژ سریعتری را به کاربر خود خواهد داد.
اما پاسخ به این سؤال همیشه تا این اندازه ساده نیست. بلکه این موضوع به تنظیم نیرو آداپتور و لپ تاپ نیز مرتبط است؛ تنظیمات هر کدام از این دو اگر جریان انرژی را برای ساده کردن مدیریت باتری کاهش داده باشد قضیه متفاوت خواهد بود. به همین دلیل هم برای اینکه بتوانید از تجربه شارژ بدون مشکل و اینکه به باتری آسیب برسد، استفاده کنید بهتر است از کابل و آداپتور برق متناوب که در لپ تاپتان قرار داده میشود و یا کابل و آداپتوری که سازنده لپ تاپ توصیه کرده استفاده کنید تا از شارژ شدن بدون مشکل مطمئن شده و از آسیب رسیدن به باتری خود جلوگیری کنید.
اکثر لپ تاپهای قوی حین استفاده به نیرویی بیشتر از 100 وات نیاز دارند؛ در این موارد استفاده از پورت USB-C برای شارژ در مواقعی که از سیستم استفاده نشده و یا خاموش است بهتر خواهد بود. همانطور که کمی قبلتر هم اشاره کردیم در سیستمهای این چنینی سرعت شارژ از طریق درگاه USB-C کند خواهد بود.
آخرین عامل پیچیده که باید در این بخش آن را ذکر کنیم این است که سال گذشته مشخصات USB نوع C به روز رسانی شد و حالا این درگاه میتواند نیرویی به اندازه 240 وات انتقال دهد که البته همه ماشینها نیز از این قابلیت پشتیبانی نکرده و ممکن است حتی به یک کابل جدید نیاز داشته باشند.
آیا میتوانم با استفاده از پورت USB-C دیگری لپ تاپ خود را شارژ کنم؟
از مزایای استفاده از شارژ از طریق پورت USB-C این است که برای انتقال نیرو به لپ تاپ خود لزوماً به شارژر خود لپ تاپتان نیازی نخواهد بود؛ به همین دلیل اگر فکر میکنید که چطور میتوانید دستگاهتان را بدون نیاز به شارژر خودش شارژ کنید استفاده از درگاه USB-C گزینه مناسب شما خواهد بود. درواقع از طریق این پورت شما میتوانید هر شارژر USB-C را به درگاه پورت مرتبط USB-C لپ تاپتان وصل کرده و نیروی مورد نظر را برای شارژ دستگاه تأمین کنید.
اگر قصد استفاده از این روش را دارید باید حتماً به چند مورد کلیدی در این خصوص توجه کنید. اول اینکه شارژری که میخواهید از آن استفاده کنید حتماً باید با وات لپ تاپ شما تطابق داشته باشد. همچنین اگر میخواهید حین خاموش بودن لپ تاپ باتریتان را کمی شارژ کنید اما اگر باتری شما کاملاً خالی باشد به احتمال زیاد نیروی لازم برای استفاده از دستگاهتان را نخواهید داشت. با این حال بیشتر منابع نیروی USB-C قابل تعویض هستند؛ برای مثال تنظیم نیروی داخلی یکی از مشخصههای USB-C بوده که باعث میشود ترکیب و تطبیق آداپتورها بسیار آسان شود.
نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که USB-C در هر لپتاپی با سایر شارژرهای USB-Cهماهنگی نخواهد داشت. ممکن است سازندگان لپ تاپ میتوانند سازگاری پورت آن را به شارژرهای خاص و تائید شده محدود کنند؛ اگر این مورد در مورد لپ تاپ شما نیز صادق باشد باید حتماً قبل از اینکه با خودتان جایی ببرید مطمئن شوید که از پشتیبانی شارژرهای همراه یا محل کارتان با دستگاه خود اطمینان حاصل کنید.
آیا میتوان از پورت USB-C لپ تاپ برای شارژ گوشی استفاده کرد؟
با نگاه کردن به پورت USB-C گوشی و لپ تاپ یکی از اولین سؤالاتی که به ذهنمان خواهد رسید این است که آیا میتوان با خیال راحت کابل شارژ لپ تاپ را به گوشی خود برای شارژ کردن آن وصل کرد؟ خوشبختانه در بیشتر مواقع جواب این سؤال بله است. اکثر آداپتورهای برق USB-C توان خروجی متغیری را برای کاربران خود فراهم میکنند. همانطور که پیشتر گفتیم تنظیم نیروی برق یکی از مشخصههای USB-C بوده و کابل ساده که از لپ تاپ شما تغذیه میکند باید به قدری هوشمند باشد که بتواند نیروی برقی که به داخل گوشی هدایت میکند را مدیریت و کنترل کند.
اما این موضوع به این معناست که آداپتورهای نیرو خروجی برق متفاوتی را ارائه میدهند؛ در واقع عملکرد اکثر آداپتورها به این صورت است اما اگر از یک تلفن ارزان قیمت و یا شارژر سوم شخص استفاده میکند تضمینی برای این موضوع وجود ندارد. برای اطمینان بیشتر میتوانید دستگاه و شارژر خود را در گوگل سرچ کنید تا ببینید تطابق دارند یا خیر و یا ریسک این امتحان را انجام داده و گوشی را به کابل وصل کنید تا ببینید چه پیش میآید! حتماً به علائمی نظیر گرم شدن بیش از حد گوشی و یا پیامهای هشدار روی تلفن توجه کافی داشته باشید.
آداپتورها و هاب پورت USB-C چطور؟
اگر میخواهید بدانید که چطور میتوان ایستگاههای اتصال و آداپتورهای پورت USB-C که در واقع درگاه کوچک USB-C را به پورتهای بزرگتری نظیر USB-A, HDMI و یا اتر نت تبدیل میکنند را تشخیص داد؟ باید بگوییم اگر آداپتور، ورودی نیروی USB-C را ارائه داده و به پورت شارژ USB-C در لپ تاپ وصل شود، آنوقت میتوان گفت که این نیرو را مستقیماً تبدیل کند.
با این حال بدیهی است که با استفاده از یک آداپتور پورت ساده که از همان ابتدا نیرو برق را برای شروع دریافت نمیکند، عبور و انتقال نیروی مشابه را تجربه نخواهید کرد.
آیا شارژ با استفاده از پورت USB-C معایبی به همراه دارد؟
پورت USB-C با هدف یکی کردن USBها تحت عنوان یک پورت تکی که استفاده از آن بسیار راحت است ایجاد شده و به هدفهای زیادی میتوان از USB-C استفاده کرد. همین موضوع را میتوان بزرگترین ایراد شارژ USB-C دانست. فرمتهای زیادی وجود دارد که هرکدام دارای ویژگیهای متمایزی از یکدیگر هستند و کابلهای یکسان همه آنها را به هم وصل میکند؛ با این حال هر کابل برای انتقال هر نوع داده و نیروی طراحی و ساخته نشده است و تنها یکسری دیتاهای خاصی را پشتیبانی میکند.
یکی دیگر از مشکلات پورت USB-C این است که درگاههای آن ظریفتر از پورتهای لولهای دایرهای شکل هستند و اکثر لپ تاپها نیز از این نوع پورت پشتیبانی میکنند. به همین دلیل هم وقتی کانکتور USB-C وصل میشود باید مراقب باشید تا به کابل ضربه نخورده و یا در زاویه نامناسب قرار نگیرد. جک USB-C به اندازه پورت USB-A قوی نیست و محافظت از آن را باید جدی گرفت. با وجود تمامی چالشهایی که استفاده از شارژ USB-C دارد، کار با آن راحت بوده و احتمالاً در چند سال آینده به عنوان جزء اصلی لپ تاپهای نازک و سبک شناخته خواهد شد.
ممنون از مطب خوب شما.
به عنوان مثال در لپ تاپی مشابه با ایسوس Rog flow z13 که تنها یک پورت تایپ سی با قابلیت تابدربولت ۴ دارد و از همان پورت هم می بایست برای شارژر دستگاه استفاده کرد، در صورت استفاده مداوم و طولانی مدت از هاب جهت اتصال به چند مانیتور و در عین حال شارژ شدن لپ تاپ از طریق همین هاب، آیا آسیبی به باطری لپ تاپ نمیرسد؟
خیر