در دوره همهگیرى کرونا، یکی از بزرگترین ابهامها در مورد این ویروس، مدت زمان مصونیت افراد پس از ابتلا و بهبودی بوده است. نشانههای اولیه حاکی از این بود که احتمالاً تاحدودی ایمنی ایجاد میشود، زیرا ابتلای دوباره به کووید-19 چندان شایع نیست. اما حتی بعد از گذشت یک سال، هنوز پاسخ دقیقی برای این سؤال که پس از بهبودی از بیماری، چه مدت بدن فرد در مقابل ویروس ایمن میشود، ارائه نشده است.
مطالعهای که اخیراً در انگلستان انجام شده، اطلاعات بیشتری در این خصوص ارائه داده و نشان میدهد که در طول پنج ماه پس از بهبودی از کووید-19، احتمال ابتلای افراد به ویروس حداقل 83 درصد کاهش مییابد. این مطالعه بر روی 20 هزار کارمند بخش سلامت انجام شده که آزمایش آنتی بادی 6614 نفر از آنها مثبت بوده است. بر اساس نتایج مطالعه، این افراد در مقایسه با آن دسته از کارمندانی که تا به حال به کووید-19 مبتلا نشدهاند، 83 درصد احتمال کمتری برای ابتلای مجدد داشتهاند. البته، میزان مصونیت واقعی ممکن است بالاتر از این باشد، چرا که محققان در مورد 44 مورد از ابتلاهای مجدد اطمینان نداشتند، اما به عنوان موارد احتمالی آنها را هم در نتایج لحاظ کردهاند.
این مطالعه هنوز مورد بازبینی قرار نگرفته اما کمابیش با نتایج قبلی مطابقت دارد. به عنوان نمونه، بر اساس مطالعهای که نتیجه آن در دسامبر سال گذشته منتشر شد، آن دسته از کارکنان بخش سلامت که دارای آنتی بادی پروتئین اسپایک بودند، در مدت 6 ماه 90 درصد مصونیت بیشتری در برابر ویروس داشتند.
در دستورالعملهای CDC (مرکز کنترل و پیشگیری بیماری) آمده است افرادی که طی سه ماه گذشته به کووید مبتلا شدهاند، در صورت قرار گرفتن مجدد در معرض بیماری، نیازی به قرنطینه شدن ندارند. این ابراز اطمینان باعث میشود این طور به نظر برسد که افراد بهبود یافته برای مدت سه ماه مصونیت دارند، اما در ادامه توضیح میدهد:
شواهد قطعی مبنی بر عدم ابتلای مجدد در این دوره وجود ندارد، اما مسئله این است که مزایای شخصی و اجتماعی اجتناب از قرنطینه غیرضروری بسیار بیشتر از خطر احتمال انتقال بیماری از افراد بهبود یافته به افراد سالم است.
به عبارت دیگر، ممکن است ظرف مدت سه ماه فرد بهبود یافته دوباره به بیماری مبتلا شود، اما این احتمال آنقدر زیاد به نظر نمیرسد که به خاطرش شخص قرنطینه شود.
من به عنوان یک فرد بهبود یافته از کووید-19 چه باید بکنم؟
واقعیت این است که ما در دورهای از عدم اطمینان به سر میبریم و هنوز با سؤالهای بیپاسخ زیادی روبرو هستیم. این سؤال هم یکی از آن پرسشهایی است که نمیتوان پاسخ دقیقی به آن داد. طی یکی دو سال آینده احتمالاً درک بهتری از مدت زمان ایجاد ایمنی در برابر ویروس کرونا خواهیم داشت. (این امر در مورد واکسن نیز صدق میکند: در حال حاضر میدانیم که واکسن حداقل برای دو ماه مؤثر است، اما باید مدت بیشتری بگذرد تا بتوانیم بفهمیم آیا ایمنی بدن بعد از چند ماه یا چند سال کمرنگ میشود یا برای همیشه ادامه دارد.)
بنابراین، آنچه متخصصان توصیه میکنند این است: اول اینکه میتوانید تاحدودی آسوده خاطر باشید که احتمالاً ایمنی در شما ایجاد شده است و این خبر خوبی است. اما این موضوع دلیل نمیشود که پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنید. شما به عنوان یک فرد بهبود یافته هنوز هم باید همان کارهایی را انجام دهید که همه افراد جامعه انجام میدهند.
به عنوان مثال، استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی کماکان بسیار مهم است. اصلاً فکر نکنید که چون یکبار مبتلا شده و بهبود پیدا کردهاید، میتوانید نزدیک افراد بایستید و با خیال راحت سرفه یا عطسه کنید!
همچنین هنگامی که واکسن در دسترس شما قرار گرفت، باید آن را دریافت کنید. CDC میگوید در حین ابتلا به کووید-19 نباید واکسن بزنید، اما واکسیناسیون بعد از بهبودی خوب است. همچنین، اگر در طول بیماری تحت درمان با آنتی بادی قرار گرفتهاید، میتوانید واکسن را کمی دیرتر دریافت کنید، اما ابتلای صرف به بیماری نمیتواند دلیلی برای تأخیر در واکسن زدن باشد.