همه ما هنگام خرید یک گوشی جدید به دنبال یک معامله خوب هستیم و مشخصات و ویژگیهای آن را به دقت بررسی میکنیم تا ببینیم آیا با نیازهای ما مطابقت دارد یا نه. اما به ندرت به یکی از مهمترین معیارهای انتخاب گوشی، یعنی این مسئله که برای چه مدت زمانی میخواهیم از آن استفاده کنیم، توجه و برنامهریزی میکنیم. در واقع، اغلب ما عادت کردهایم که گوشی خود را تنها زمانی که احساس کنیم نیاز به عوض کردن دارد، تعویض کنیم.
البته که شرکتهای تولید کننده گوشی از شما میخواهند در اسرع وقت گوشی را عوض کرده و ارتقاء دهید، اما آیا باید این کار را انجام دهید؟ هر چند وقت یک بار باید یک گوشی جدید بخرید؟ در وهله اول چه چیزی بر طول عمر گوشی هوشمند تأثیر میگذارد و چگونه میتوانید آن را افزایش دهید؟ در ادامه این مقاله از دیجی رو با ما همراه باشید تا شما را در یافتن پاسخ این سؤالها یاری کنیم.
چه عواملی بر طول عمر گوشی هوشمند تأثیر میگذارند؟
گوشیهای هوشمند مانند هر ابزار الکترونیکی دیگری به مرور زمان تحلیل رفته و کارایی خود را از دست میدهند، اما طول عمر آنها بسته به نوع کاربری، میزان استفاده از گوشی، محل زندگیتان و نحوه مراقبت از دستگاه میتواند بسیار متفاوت باشد.
اگر هر روز برای مدت طولانی از گوشی هوشمند خود استفاده کنید، طبیعتاً زودتر فرسوده خواهد شد. اما اگر بخش زیادی از روز را با لپ تاپ یا رایانه شخصی خود میگذرانید، مطمئناً گوشی شما برای مدت طولانیتری دست نخورده باقی میماند و از این رو کمتر مستهلک میشود.
اگر زیاد در نگهداری گوشی دقت نمیکنید و مدام آن را اینجا و آنجا رها میکنید، ممکن است به سرعت متوجه ترک و یا فرورفتگی در بدنه آن شوید. همچنین، اگر در مکانی با شرایط آب و هوایی سخت زندگی میکنید، فشار زیادی به باتری گوشی وارد خواهد شد و ممکن است نتوانید برای مدت طولانی از آن استفاده کنید.
کیفیت سخت افزار داخلی گوشی نیز یکی دیگر از عوامل مهم تأثیرگذار بر طول عمر آن محسوب میشود. مدلهای پرچمدار از مواد اولیه و قطعات سخت افزاری با کیفیت بالا استفاده میکنند و طبیعتاً عمر طولانیتری خواهند داشت، در حالی که گوشیهای ارزان قیمت اغلب از قطعات قدیمی استفاده میکنند و بنابراین سریعتر منسوخ و از رده خارج خواهند شد.
در نهایت، این مسئله که چقدر از گوشی خود مراقبت میکنید نیز نقش مهمی در طول عمر آن دارد. در اینجا چند عادت خوب را که باید برای افزایش طول عمر گوشی خود باید رعایت کنید، با هم مرور میکنیم:
- برنامهها و فایلهای قدیمی را حذف کنید تا فضای ذخیرهسازی گوشی بیش از حد پر نشود.
- بازیهای سنگین گرافیکی را که گوشی شما قادر به انجام آن نیست، نصب و اجرا نکنید.
- از قاب و محافظ صفحه نمایش برای محافظت از گوشی در برابر سقوط استفاده کنید.
- دستورالعملهای سلامت باتری را به دقت دنبال کرده و از شارژ کردن گوشی در طول شب خودداری کنید.
- گرد و غبار و ذرات ریز را به طور مرتب از درگاههای تلفن خود پاک کنید.
- برنامهها و فایلها را فقط از منابع تایید شده و معتبر دانلود کنید.
- گوشی خود را حداقل هفتهای یکبار ریستارت کنید.
- گوشی خود را فقط توسط ارائه دهندگان خدمات مجاز تعمیر کنید.
- از قرار دادن گوشی در معرض دمای شدید خودداری کنید.
علائمی که نشان میدهند باید به فکر عوض کردن گوشی هوشمند خود باشید
بسیاری از مردم گوشی خود را ارتقاء میدهند زیرا گوشی فعلی آنها دچار مشکلاتی شده است. اگر اینطور است، توصیه میکنیم ابتدا با بررسی دقیق متوجه شوید که چه مشکلی در گوشی شما وجود دارد، تا بدانید که آیا ارزش آن را دارد که دستگاه فعلی خود را تعمیر کنید یا نه.
با این حال، نشانههایی را که زمان ارتقاء گوشی را نشان میدهند، نادیده نگیرید. شاید رایجترین آنها این باشد که باتری گوشی به سرعت خالی میشود. با اینکه راههایی برای افزایش طول عمر باتری در گوشیهای هوشمند وجود دارد، اما راحتترین گزینه این است که به سراغ یک گوشی کاملاً جدید بروید.
اگر یکی از قطعات مهم گوشی خراب شد، باید فوراً آن را عوض کنید. ممکن است میکروفون و بلندگو مسدود یا آسیب دیده باشند که باعث میشود نتوانید تماسهای تلفنی واضحی داشته باشید. یا شاید پورت شارژ آسیب دیده و باتری گوشی شما اصلاً شارژ نمیشود. با اینکه این مشکلات نیز با تعمیر کردن قابل حل هستند اما در بسیاری از موارد نشان دهنده اتمام عمر گوشی هستند و بهتر است یک مدل جدید تهیه کنید.
اگر گوشی هوشمند شما خیلی کند شده، معمولاً به این معنی است که پردازنده آن دیگر نمیتواند جوابگوی برنامهها و بازیهای روز باشد. همچنین، اگر فضای ذخیرهسازی داخلی آن بیش از حد پر شده است، میتوانید بخشی از اطلاعات خود را به یک هارد دیسک خارجی یا کارت SD منتقل کنید، اما راحتتر این است که یک گوشی جدید با ظرفیت ذخیرهسازی بالاتر تهیه کنید.
دلیل دیگر برای ارتقاء این است که گوشی شما دیگر بهروزرسانیهای نرمافزاری را از سوی سازنده دریافت نکند. آیفونها معمولاً پنج تا شش سال پشتیبانی میشوند، اما اکثر تولیدکنندگان اندروید تنها سه سال بهروزرسانیهای اصلی سیستم عامل را برای گوشیهایشان منتشر میکنند.
هر یک از این دلایلی که ذکر شدند برای فکر کردن به خرید یک گوشی جدید کافی هستند.
هر چند وقت یکبار باید گوشی خود را ارتقاء دهید؟
اینکه هر چند سال یکبار بخواهید گوشی خود را ارتقاء دهید به دو عامل اصلی بستگی دارد: نیازهای شما و بودجهای که در اختیار دارید. در واقع، بسته به نوع کاربری که هستید، مدت زمانی که باید گوشی خود را نگه دارید متفاوت خواهد بود.
چه کسانی هر سال باید گوشی خود را عوض کنند؟
ارتقاء هر ساله گوشی برای اکثر مردم منطقی نیست. اما اگر فردی هستید که برای امرار معاش با فناوریهای روز دنیا سر و کار دارید یا از علاقهمندان فناوری هستید (و البته از عهده هزینهاش برمیآیید) و میخواهید قبل از هر کس دیگری جدیدترین نوآوریها را تجربه کنید، ارتقاء سالانه گوشی قابل درک است.
ارتقاء هر ساله همچنین به این معنی است که هرگز لازم نیست نگران خراب شدن باتری خود باشید زیرا با خرید هر مدل جدید یک باتری کاملاً نو دریافت میکنید. همچنین برای تجربه بهتر در حین بازی و عکاسی، جدیدترین تراشهها و سیستم دوربین را در اختیار خواهید داشت.
چه کسانی هر سه سال یکبار باید گوشی خود را ارتقاء دهند؟
اکثر مردم هر دو تا سه سال یکبار گوشی خود را ارتقاء میدهند. تا آن زمان، معمولاً باتری شروع به خراب شدن میکند و بسیاری از گوشیهای اندرویدی نیز دریافت بهروزرسانی را متوقف میکنند. همچنین معمولاً بعد از سه سال شرکتهای فناوری ویژگیهای جدیدی را معرفی میکنند که ممکن است دوست داشته باشید آنها را امتحان کنید.
بنابراین، سه سال زمان کافی برای تعویض گوشی هوشمند است، اما این تنها در صورتی است که بدانید واقعاً از یک گوشی جدید و ویژگیهای آن سود خواهید برد. اگر گوشی فعلی شما بعد از سه سال همچنان خوب کار میکند، میتوانید باتری آن را تعویض کرده و برای یکی دو سال دیگر هم از آن استفاده کنید.
چه کسانی هر پنج سال یکبار باید گوشی خود را تعویض کنند؟
ارتقاء گوشی هوشمند هر سه سال یکبار برای اکثر افراد مناسب است، اما ممکن است برای شما مناسب نباشد. یک گوشی پرچمدار مدرن معمولاً به حدی باکیفیت و خوش ساخت است که میتواند حتی تا پنج سال هم به راحتی کار کند و از سخت افزارهای روز دنیا چندان عقب نماند.
در واقع، سامسونگ و گوگل اکنون به ترتیب چهار و هفت سال بهروزرسانیهای سیستم عامل را در جدیدترین پرچمدارهای سری گلکسی و پیکسل ارائه میکنند و همین مسئله نشان میدهد که مدلهای پرچمدار طول عمر به مراتب بالاتری نسبت به مدلهای ارزان قیمت دارند. بنابراین، در گوشیهای پرچمدار که کمتر از پنج سال از تولیدشان گذشته، به سادگی میتوانید باتری را تعویض کرده و همچنان از گوشی خود استفاده کنید.
چه کسانی گوشی خود را هر هفت سال یکبار یا بیشتر ارتقاء میدهند؟
افراد کمی هستند که واقعاً بخواهند از گوشی هوشمند خود برای مدت هفت سال یا بیشتر استفاده کنند، اما اگر شما یکی از آنها هستید، احتمالاً مجموعهای از الزامات خاص دارید.
به عنوان مثال، یک کارگر ساختمانی ممکن است از یک گوشی جان سخت و مقاوم مانند Ulefone Power Armor 18T استفاده کند که همراه با باتری 9600 میلی آمپر ساعتی عرضه میشود و به راحتی میتواند هفت سال یا بیشتر دوام بیاورد.
با این حال، گوشیهای جان سخت و مقاوم خیلی شیک نیستند و در دست گرفتن و حمل طولانی مدت آنها میتواند آزار دهنده باشد. در مورد گوشیهای معمولی هم یک راه جایگزین برای اینکه بخواهید زمان زیادی از گوشی خود استفاده کنید، این است که به سراغ مدلهایی بروید که بر قابلیت تعمیر تمرکز دارند و قطعات یدکی را برای خرید در دسترس قرار میدهند. به عنوان مثال، میتوانید یک گوشی ماژولار مانند Fairphone 5 تهیه کنید.
این نوع گوشیها برای کاربران مسن بسیار منطقی هستند، زیرا این کاربران به آخرین و جدیدترین ویژگیها نیازی ندارند. نیازهای آنها اساسیتر است و بعید است به این زودی تغییر کند. موارد استفاده آنها اغلب به عملکردهای اساسی مانند تماس تلفنی، پیامک، مرور وب، تماشای یوتیوب، استفاده از رسانههای اجتماعی و عکاسی سبک محدود میشود.
زمانی که واقعاً نیاز دارید، گوشی خود را ارتقاء دهید
گوشی هوشمند برای برخی تنها یک ابزار و برای برخی دیگر یک کالای مد و بخشی از سبک زندگی است. بر اساس اینکه در کدام یک از این گروهها قرار دارید، اولویتهای شما متفاوت خواهد بود. گوشی خود را فقط به این دلیل که مدل جدید شیکتر به نظر میرسد ارتقاء ندهید. شرکتها معمولاً با ترفندهای گوناگون تلاش میکنند تا شما را قانع و وادار کنند چیزهایی را که نیاز ندارید بخرید!
اگر فقط به این دلیل که از گوشی خود خسته شدهاید وسوسه میشوید که آن را ارتقاء دهید، میتوانید انواع ترفندها را امتحان کنید تا دوباره حس و حال جدیدی به گوشی هوشمندتان بدهید که این روش به خصوص در اندروید بسیار جوابگو است. به یاد داشته باشید که هر چه از گوشی هوشمند خود بیشتر استفاده کنید، بیشتر به حفظ محیط زیست کمک کرده و البته در طول زمان پول بیشتری هم پس انداز خواهید کرد.