آیا گوشی من منفجر خواهد شد؟ این سؤالی است که در پی بروز مشکل در باتری گوشیهای هوشمندی مانند گلکسی نوت 7 و انفجار آن، بسیاری از کاربران با داغ شدن گوشی از خود می پرسند. البته تنها گوشی های هوشمند نیستند که با این مشکل مواجه می شوند، تبلتها و لپتاپها هم می توانند در برخی مواقع خطرناک باشند. اگر گوشی شما هم به شدت داغ می شود و نگران منفجر شدن آن هستید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا برخی نکات ایمنی را که ممکن است مفید باشد، یادآوری کنیم.
چرا باتریها منفجر میشوند و آتش میگیرند؟
دلایل متعددی وجود دارد که می تواند باعث داغ شدن بیش از حد باتری گوشی شود. گاهی اوقات این مشکل می تواند به خاطر یک اتفاق باشد، در حالی که در برخی موارد، مانند آنچه که برای گلکسی نوت 7 روی داد، ناشی از یک نقص فنی اساسی است.
اما به طور کلی می توان گفت دو دلیل عمده برای به مشکل خوردن باتریهای لیتیوم-یون وجود دارد. اول این که باتری آسیب ببیند که این آسیب می تواند به شامل شکسته شدن، سوراخ شدن، شکافته شدن و یا مواردی از این دست باشد. چنین مشکلاتی در اکثر مواقع با افتادن گوشی از دست کاربر پیش می آیند. در پی این اتفاق احتمال دارد که یک اتصال کوتاه در باتری به وجود آمده و در نتیجه آن باتری باد کرده و حتی منفجر شود.
گرمای بیش از حد یکی دیگر از علل اصلی آتش گرفتن باتری است و معمولاً این اتفاق در حین شارژ شدن گوشی روی می دهد. شارژ شدن باتری به طور طبیعی می تواند موجب گرم شدن آن شود، اما اگر درجه حرارت بیش از حد بالا برود، احتمال بروز اتصال کوتاه داخلی و در نتیجه آتش گرفتن گوشی وجود دارد. چنین موردی را نمی توان همیشه به معیوب باتری نسبت داد و حتی باتریهای سالم هم در معرض خطر هستند.
اگر باتری گوشی نتواند با سرعت کافی خنک شود، می تواند منجر به اتفاقی موسوم به “فرار حراتی” (thermal runaway) شود، که در نتیجه آن، واکنش هایی زنجیره ای باعث افزایش بیش از پیش دما شده و در نهایت می تواند فاجعه به بار بیاورد.
با توجه به استفاده از تکنولوژی های جدیدی مانند شارژ سریع و پردازنده های مدرن، گوشی های امروزی بیش از نسلهای گذشته، گرما تولید می کنند. البته نوع طراحی یک گوشی هم در این زمینه می تواند بسیار تأثیرگذار باشد، به خصوص هنگامی که تولید کننده گوشی سعی می کند تا یک باتری بزرگ را در یک گوشی بسیار نازک تعبیه کند، بدون اینکه از تبادل گرمایی آن اطمینان کافی داشته باشد. همچنین قرار دادن قطعات سخت افزاری با فاصله ای کم و بیش از حد نزدیک به یکدیگر، ممکن است باعث افزایش بیش از اندازه دما در گوشی شود.
چگونه از انفجار باتری گوشی جلوگیری کنیم؟
در این بخش چند نکته ایمنی را که می تواند از افزایش دمای باتری و گوشی جلوگیری کرده و مانع از بروز حوادث ناگوار شود، یادآوری می کنیم:
- از شارژر مناسب گوشی خود استفاده کنید: همواره سعی کنید تا از شارژی که به همراه گوشی و در جعبه بستهبندی آن ارائه شده، استفاده کنید. استفاده از شارژرهای متفرقه حتی اگر عملیات شارژ کردن را به درستی انجام دهند، می تواند دردسرساز باشد.
- به محض شارژ شدن گوشی، آن را از شارژر جدا کنید: وقتی گوشی خود را به شارژر وصل می کنید، همواره به آن توجه داشته باشید و هر وقت باتری به طور کامل شارژ شد، گوشی را از برق جدا کنید تا بیش از حد گرم نشود.
- گوشی خود را در یک مکان مناسب به شارژ بزنید: ممکن است احمقانه به نظر برسد، اما برخی کاربران شبها گوشی خود را به شارژر متصل کرده و آن در زیر بالش خود قرار می دهند، کاری بسیار خطرناک که می تواند باعث بروز اتفاقاتی ناگوار شود. بنابراین همواره سعی کنید، گوشی خود را با فاصله از خود و در مکانی مناسب به شارژ بزنید.
- گوشی را از قاب خارج کنید: قرار دادن گوشی درون قاب به هنگام شارژ شدن مانند پوشیدن ژاکت در تابستان است! وقتی گوشی درون قاب است امکان تبادل گرمایی با محیط اطراف خود را نداشته و به سرعت و بیش از اندازه گرم خواهد شد. این گرم شدن به خصوص در هنگام شارژ شدن باتری و یا انجام کارهای سنگین مانند اجرای بازیهای گرافیکی و حجیم، بیش از سایر مواقع به چشم خواهد آمد پس حداقل در اینگونه موارد، گوشی را از قاب آن خارج کنید.
- گوشی را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید: گوشی شما نیازی به برنزه شدن ندارد! بنابراین نباید آن را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید. تابش نور خورشید به خودی خود می تواند باعث گرم شدن گوشی و حتی در برخی موارد انفجار آن شود. پس بهتر است گوشی را در جاهایی مانند روی داشبورد ماشین قرار ندهید، به ویژه هنگام شارژ شدن باتری حتماً به این نکته توجه داشته باشید.
- اجازه دهید گوشی خنک شود: چه در هنگام شارژ کردن و چه در هنگام انجام بازی یا هر کار دیگری، وقتی دیدید گوشی بیش از اندازه گرم شده است، به آن کمی استرحت دهید تا خنک شود.
- گوشی را تحت فشار قرار ندهید: همان طور که در ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم، باتری های لیتیوم-یون در برابر صدمات فیزیکی بسیار آسیب پذیر هستند. بنابراین از نشستن بر روی گوشی و یا تحت فشار قرار دادن آن به هر طریق جداً خودداری کنید.
عالی