خوشبختی و شادی برای هر شخص تعریف به خصوص و متفاوتی دارد. شاید برای شما آرامش و صلح درونی با خود به معنای خوشبختی باشد یا داشتن یک شبکه گسترده از دوستان و دنبال کردن عمیقترین رویاها خوشبختی شما را تصویر کند. صرف نظر از تعاریف مختلف، زندگی شادتر و رضایت بخشتر برای همه در دسترس است. رعایت چند نکته در مورد عادات هر روزه میتواند به شما کمک کند تا زندگی آرامتر و لذت بخشتری داشته باشید. عادتها نکات مهمی هستند، اگر تا به حال سعی کرده باشید یک عادت بد خود را کنار بگذارید، حتماً متوجه این موضوع شدهاید که کار آسانی نیست. در طرف دیگر عادتهای خوب قرار دارند که به خوبی در رفتار ما نهادینه شدهاند. پس چرا برای ساخت عادتهای مثبت در خود تلاش نکنیم؟
در این مقاله نگاهی به برخی از عادتهای مفید و کارساز برای داشتن یک زندگی شادتر میاندازیم. تنها به یاد داشته باشید همانطور که تعریف خوشبختی برای هر شخص متفاوت است، مسیر رسیدن به آن نیز میتواند متفاوت باشد. اگر برخی از این عادتها به شما استرس وارد میکنند یا متناسب با سبک زندگی شما نیستند، از آنها چشم پوشی کنید. با کمی وقت و تمرین متوجه خواهید شد که چه فعالیتهایی بیشترین تاثیر مثبت را بر شما میگذارند.
1- لبخند
ما تمایل داریم که وقتی خوشحال هستیم، لبخند بزنیم. اما در واقع این فعالیت یه فعالیت دوجانبه است . ما لبخند میزنیم زیرا خوشحالیم و لبخند باعث آزاد شدن دوپامین مغز میشود و باعث میشود که ما احساس شادی و خوشبختی بیشتری کنیم. البته این موضوع به این معنا نیست که همیشه لبخندی تقلبی بر روی صورتتان داشته باشید اما دفعه بعد که کمی احساس نا آرامی داشتید، لبخند بزنید و ببینید چه اتفاقی میافتد. همچنین سعی کنید هر روزتان را با لبخند زدن به خود در آینه شروع کنید.
2- ورزش
ورزش فقط برای بدن مفید نیست. ورزش منظم میتواند ضمن تقویت اعتماد به نفس و استقامت بدن به کاهش استرس، اضطراب و افسردگی نیز کمک کند. حتی مقدار کمی فعالیت بدنی میتواند تغییری مثبت در روحیه افراد ایجاد کند. لازم نیست حتما کیلومترها بدوید و یا ورزش سنگین انجام دهید مگر اینکه این موارد چیزهایی باشند که شما را خوشحال کند. باید بدانید نکته این نیست که بیش از حد خود را در ورزش غرق کنید و اگر به صورت ناگهانی خود را درگیر یک برنامه و سخت و جدی روزانه کنید، به احتمال زیاد جز خستگی برای شما چیزی نخواهد داشت.
برای افرادی که به تازگی ورزش را آغاز کردند، موارد زیر را پیشنهاد میکنیم:
- هر شب بعد از صرف شام در اطراف خانه قدم بزنید.
- به کلاسهای مبتدی یوگا یا تای چی بروید.
- روز خود را با 5 دقیقه ورزشهای کششی آغاز کنید.
هرگونه فعالیت تفریحی که زمانی از لذت می بردید و یا آرزوی امتحان کردنشان را داشتید را به یاد بیاورید. فعالیتهایی که شاید به دلیل مشغلههای زندگی آنها را کنار گذاشتهاید، حال سعی کنید هر چند هم کوتاه برای آنها وقت بگذارید و تاثیراتش را در زندگی روزانه خود مشاهده کنید.
3- راحت و به اندازه کافی بخوابید
جامعه مدرن ما را به سمت خواب کمتر سوق میدهد و ما میدانیم که خواب کافی یک اصل مهم برای سلامتی، عملکرد مغز و روانی آرام است. بیشتر بزرگسالان هر شب به حدود 7 یا 8 ساعت خواب نیاز دارند. اما اگر احساس می کنید که در طول روز نیاز به استراحت دارید، با آن احساس نجنگید و سعی کنید با چرتی کوتاه به بدن خود استراحت داده و ذهن خود را آرام کنید.
در ادامه چند نکته برای کمک به شما در ایجاد عادت خواب بهتر آورده شده است:
- تعداد ساعاتی که هر شب میخوابید و احساس خود در روز بعد را یادادشت کنید. بعد از یک هفته میتوانید علم بهتری نسبت به بدن خود و میزان خواب مورد نیاز خود پیدا کنید.
- هر روز و حتی آخر هفتهها، شبها در یک زمان معین بخوابید و صبحها سر ساعت همیشگی بیدار شوید.
- ساعت قبل از خواب را به آرامی بگذانید. حمام کنید، کتاب بخوانید یا کاری آرامش بخش انجام دهید و از خوردن و نوشیدن زیادی خودداری کنید.
- اتاق خواب خود را تاریک، خنک و ساکت نگه دارید.
- تشک خواب راحتی را خریداری کنید.
- اگر در طول روز مجبور شدید که چرت بزنید، سعی کنید زمان 20 دقیقهای را برای خود تنظیم کنید.
- اگر به طور مداوم در خواب مشکل دارید، با پزشک خود مشورت کنید. زیرا ممکن است اختلال خواب داشته باشید که به درمان نیاز دارد.
4- غذاهای مناسب مصرف کنید
همگی میدانیم که غذای مناسب میتواند بر سلامتی فیزیکی و جسم ما تاثیر به سزایی داشته باشد. اما بدانید که غذاها میتوانند بر ذهن ما نیز تاثیر بگذارند. برای مثال:
کربوهیدراتها سروتوئین آزاد میکنند که آن را هرمون “حال خوب” نیز مینامند. تنها به یاد داشته باشید مصرف کربوهیدارت ساده مانند کربوهیدرات موجود درغذاهای شیرین و نشاستهدار را محدود کنید. همچنین لازم به ذکر است که کربوهیدراتهای پیچیده مانند مواد موجود در سبزیجات، لوبیا و کل حبوبات برای بدن مفیدتر هستند. گوشت، حبوبات و مواد لبنی سرشار از پروتئین هستند. این مواد غذایی دوپامین و نوراپی نفرین آزاد میکنند که انرژی و تمرکز ما را افزایش میدهند.
پس با تحقیق بیشتر و نظر پزشک برنامه غذایی مناسبی برای خود و خانوادهتان تهیه کنید.
5- شکرگزار باشید
شکرگزار بودن علاوه بر مزایای دیگر، می تواند روحیه شما را تقویت کند. به عنوان مثال یک تحقیق اخیرا نشان داد که تمرین قدردانی میتواند تأثیر چشمگیری بر احساس امید و خوشبختی بگذارد. سعی کنید هر روز با سپاس گزاری و شکر خدا آغاز کنید. علاوه بر شکرگزاری، همانطور که روز خود را طی می کنید، سعی کنید به موارد دلپذیر و شادی بخش در زندگی خود توجه کنید. این موارد میتوانند چیزهای بزرگی مانند دانستن اینکه کسی شما را دوست دارد و یا یک پیشرفت بزرگ کاری باشند. اما آنها تنها به شادیهای بزرگ خلاصه نمیشوند و میتوانند موردی مثل تعارف یک لیوان چای توسط همکارتان یا حتی گرمی آفتاب باشند. با کمی تمرین میتوانید از همه موارد مثبت پیرامون خود آگاه شوید و احساس خوشبختی کنید.
6- از دیگران تعریف کنید
تحقیقات نشان دادهاند که انجام دادن فعالیتهای مودبانه و مهرآمیز به شما کمک میکنند تا احساس بهتری داشته باشید. یک تعریف ساده میتواند تاثیر مثبتی بر شما و طرف مقابل داشته باشد. با امتحان کردن این مورد متوجه تاثیرات عمیق آن خواهید شد. به یاد داشته باشید که اکر قصد دارید در مورد ظاهر شخصی نکته مثبتی را ذکر کنید، کاملا مودبانه صحبت کنید.
7- نفس عمیق بکشید
همه شما زمانهایی را تجربه کردهاید که علاوه بر خواب کافی، احساس خستگی شدیدی میکنید و تحمل وزن خود را نیز ندارید. در این زمان غریزه به ما میگوید که نفس عمیق بکشیم و خود را آرام کنیم. بر طبق تحقیقات مرکز سلامت دانشگاه هاروارد، نفس عمیق میتواند باعث کاهش استرس شما شود.
دفعه بعد که چنین حالتی به شما دست داد، چشمان خود را ببنید و به یکی از خاطرتات شیرین زندگیتان فکر کنید. حال به آرامی و با صبر نفس عمیق بکشید. این عمل را چند بار تکرار کنید و مطمئن باشید تاثیر آن را مشاهده میکنید.
8- وقایع ناراحت کننده گذشته را بپذیرید
به طور کلی نگرش مثبت جز عادتهای بسیار خوب میباشد. اما باید بپذیریم که اتفاقات ناراحت کننده برای هر شخصی اتفاق میافتد و جزئی از زندگی است. اگر خبر بدی را شنیدید یا اشتباهی مرتکب شدید تمام تلاش خود را کنید تا بر خود مسلط باشید و آرامش خود را حفظ کنید. اتفاقات گذشته را خوب یا بد بپذیرید و از آنها بگذرید و حال خود را دریابید. میتوانید به یک پیاده روی کوتاه بروید و پس از پذیرفتن آن اتفاق با روحیه بهتر به آینده روشن خود فکر کنید. همچنین به یاد داشته باشید که در همه احوال باید از خود مراقبت کنید زیرا کسی نیست که همیشه شاد باشد.
10- دفتر خاطرات داشته باشید
دفتر خاطرات راه مناسبی برای مدیریت افکار و طبقه بندی وقایع است و نیازی نیست که برای خاطره نوشتن نویسنده خوبی باشید و سالها خاطره بنویسید تا از مزایای آن بهره مند شوید. خاطره نوشتن میتواند نوشتن چند خط کوتاه در مورد افکار و روزتان باشد قبل از اینکه به خواب بروید.
11- از استرس فرار نکنید
زندگی پر از مواقع پر استرس برای همه ما است و غیر ممکن است که این لحظات را تجربه نکنیم و از آنها فرار کنیم. در واقع نیازی هم نیست که از این لحظات بگریزیم. دکتر کلی مکگونیگال (Kelly McGonigal) روانشناس دانشگاه استنفورد میگوید که: استرس لزوما به ما آسیبی نمیرساند و ما میتوانیم نگرش خود را در مورد استرس تغییر دهیم. در مواقعی که استرس بر شما غلبه میکند به خودتان یادآوری کنید که همه افراد این احساس را تجربه میکنند و بدانید که شما همیشه از شرایط پیش آمده قویتر هستید و با حفظ آرامش بهتر میتوانید موقعیت پیش آمده را پشت سر بگذارید.
بیشتر بخوانید:
12- لوازم اضافی خود را دور بیندازید و اطراف خود را تمیز کنید
وقتی صحبت از این مورد میشود به نظر میرسد که با پروژه عظیمی طرف هستید اما 20 دقیقه وقت گذاشتن در این مورد در طول هفته میتواند تاثیر به سزایی داشته باشد. حتما فکر میکنید در بیست دقیقه چه کاری میشود انجام داد، باید بگوییم که حتما امتحان کنید. موبایل خود را بر روی 15 دقیقه تنظیم کنید و به مرتب کردن اتاق خود بپردازید و وسایلهای اضافی و بی مصرف را دور بیندازید. همچنین میتوانید جعبههایی برای وسایل مختلف خود در نظر بگیرید تا اطراف شما از نظم بهتری برخوردار شود. شما میتوانید نظافت را هر زمان که احساس کردید محیط اطرافتان از کنترل خارج شده انجام دهید.
13- به دوستان خود سر بزنید
انسان موجودی اجتماعی است و داشتن دوستان نزدیک باعث میشود که خوشحالتر باشیم. دلتنگ هر کسی که شدید به ملاقاتش بروید و یا با او تماس گرفته و به صحبت بنشینید. در بزرگسالی پیدا کردن دوستان جدید به نظر کار مشکلی میآید اما موضوع اصلا درمورد تعداد دوستان نیست بلکه رابطههای معنادار را به ما یادآوری میکند که میتوانید با داشتن یک دوست نیز احساس فوق العادهای داشته باشید.
سعی کنید در فعالیتهای اجتماعی داوطلب شوید و به کلاس دلخواه خود در هر زمینهای بروید، با انجام این موارد به سادگی میتوانید افراد زیادی را ملاقات و دوستان جدیدی پیدا کنید.
14- برای هفته خود برنامه داشته باشید
احساس میکنید در کارهایتان خوب پیش نمیروید؟ بهتر است آخر هفتهها با خود خلوت کنید و برنامه کاری خود را مرور و برای هفته آینده خود برنامه مناسبی تدارک ببینید. حتی اگر به طور کامل به برنامه خود پایبند نباشید این فعالیت به شما کمک میکند تا کارهای روزانه خود را تنظیم و از وقت خود بهتر استفاده کنید.
15- گوشی خود را کنار بگذارید
سعی کنید به صورت هفتگی زمانهایی هر چند کوتاه از تمام دستگاههای الکترونیکی خود فاصله بگیرید. اگر تا به حال چنین کاری را انجام ندادهاید از تغییری که این کار در شما ایجاد میکند شگفت زده خواهید شد. سعی کنید در این زمانها مراقبه کنید و به اطرافتان توجه کنید یا حتی میتوانید تنها باشید. اگر به نظرتان این مورد عجیب میرسد با چند برار تکرار این مورد مزایای این فعالیت را متوجه خواهید شد.
16- به طبیعت بروید
طبق یک مطالعه در سال 2016، سی دقیقه قدم زدن در فضاهای سبز در طول هفته میتواند فشار خون شما را پایین آورده و از افسردگی جلوگیری کند. فضای سبز میتواند برای شما هر جا باشد، از حیاط پشتی خانهتان گرفته تا رفته به جنگل و کوهستان، در واقع هر کجا که بتوانید طبیعت اطراف را لمس کرده و هوای تازه را تنفس کنید.
17- در مورد مراقبه بیشتر بدانید
روشهای مختلفی برای مراقبه وجود دارد و این روشها میتوانند شامل حرکات مختلف، تمرکز، معنویت و یا ترکیبی از سه مورد ذکر شده باشند. حتما لازم نیست که خیلی پیچیده باشد. میتوانید به مدت 5 دقیقه بنشینید و با افکار خود خلوت کنید. حتی نفس عمیق که پیش از این ذکر شد نیز میتواند جزئی از مراقبه باشد.
18- به درمان شناسان (Therapist) مراجعه کنید
بی شک هنگامی که بدانیم چگونه با مشکلات و موانع پیش رو مقابله کرده و آنها را حل کنیم، زندگی آرامتر و شادتری خواهیم داشت. هنگامی که با مشکلی مواجه میشوید به این فکر کنید که آیا چنین موردی را در گذشته تجربه کردهاید؟ برای حل آن چه کردهاید و آیا راه حل بهتری وجود دارد؟
اگر احساس درماندگی میکنید سعی کنید حتما به یک درمان شناس مراجعه کرده و با او صحبت کنید. حتما لازم نیست که به مشکل بزرگی برخود کرده باشید و یا حالت روحی بسیار پریشانی را تجربه کنید که نیاز باشد به یک درمان شناس مراجعه کنید. درمان شناسان آموزش دیدهاند تا تواناییهای افراد را در مقابله با انواع حالات روحی ارتقا بخشند. حتی چند جلسه ملاقات میتواند حال شما را بسیار بهتر کند.
19- به جسم خود اهمیت دهید
در این دنیای سریع و زود گذر بسیاری از موضوع خود درمانی و مراقب کافی از جسم خود چشمپوشی میکنند. با این حال بدن شما افکار، احساسات و روح شما را در این دنیا حمل میکند پس آیا بدن ما لایق مراقبت و محبت نیست؟ سعی کنید در طول فعالیتهای روزانه به بدن خود اهمیت بدهید و برای آن هر چند کوتاه وقت بگذارید. بدن سالم و مناسب نقش مهمی در آرامش و پیشرفت ما دارد پس سعی کنید این موضوع را در برنامه خود داشته باشید.
20- خودخواه نه، اما عاشق خودتان باشید
احتمالا در زندگی روزمرهمان وقت زیادی را صرف دوست داشتن افراد مهم زندگیمان میکنیم و این اصلا بد نیست اما باید یاد بگیرم که خود را نیز دوست داشته باشیم. اگر این مورد را تمرین کنید و یاد بگیرید، اعتماد به نفس و حس مثبتی را تجربه خواهید کرد و دیگر برای عزت نفس خود نیازمند نیروی خارجی نیستید. حتی با این فعالیت میتوانید عشق متقابل را نیز بهتر مدیریت کنید. گاهی میتوانید خود را به یک شام لذیذ در رستوران مورد علاقهتان دعوت کنید یا میتوانید با آرامش فیلم دلخواه خود را نگاه کنید و از آن لذت ببرید. هر فعالیت سادهای که احترام به خود را به ذهن شما یادآوری کند، میتواند مفید باشد. در آخر یادتان باشد قبل از دوست داشتن دیگران باید یاد بگیریم که خودمان را دوست داشته باشید.
فقط 20
خیلی عالی بودمچکرم که مقداری درتنهای ارامش دروجودم ایجاد شد