گوشیهای هوشمند نسبت به قبل بسیار پیشرفتهتر شده و قابلیتها و ویژگیهای جدیدی پیدا کردهاند، اما هنوز هم بسیاری از ما به همان روش سنتی اقدام به انتخاب گوشی می کنیم. در واقع اغلب کاربران تنها به بررسی چند فاکتور شناخته شده مانند دوربین، پردازنده و رم اکتفا می کنند و کاری به ویژگیها و قابلیتهای گوشی مورد نظر ندارند. اینگونه روش انتخاب علاوه بر اینکه در برخی اوقات میتواند گمراه کننده بوده و کاربر را به سمت محصولی نامناسب سوق دهد، ممکن است باعث اتلاف هزینه شده و بابت ویژگیها و قابلیتهایی پول پرداخت شود که هیچ وقت از آنها استفاده نخواهد شد.
بنابراین در انتخاب هر محصولی به ویژه گوشی هوشمند که دامنه انتخاب گستردهای دارد، بهتر است تنها به ویترین فروشگاهها توجه نکرده و نیازهای واقعی خود را مد نظر قرار دهید. یعنی قبل از اقدام به خرید، انتظاراتی را که از گوشی خود دارید، دقیقاً مشخص کنید تا مجبور نباشید پس از مدت کوتاهی به خاطر عدم کارایی، گوشی خود را تعویض کنید. در بسیاری از موارد قیمت گوشی با عملکرد و قدرت سخت افزاری آن رابطهای مستقیم دارد، اما توجه داشته باشید که لزوماً گرانتر بودن یک گوشی به معنای مفید بودن آن برای شما نخواهد بود. چرا که شاید با هزینهای بسیار کمتر بتوانید کارایی مورد نظر خود را در یک محصول دیگر بیابید.
گوشیهای میان رده غالباً برای کسانی که به دنبال آخرین فناوریهای روز نیستند و مثلاً انحنای لبههای گوشی یا شارژر بیسیم برایشان اهمیت چندانی ندارد، گزینه به مراتب مناسبتری هستند و در این شرایط هیچ لزومی به پرداخت پول بابت یک گوشی پرچمدار رده بالا وجود ندارد. و در نهایت گوشیهای رده پایین برای آن دسته از افرادی که هزینه گوشی مهمترین فاکتورشان محسوب میشود، بهترین گزینه خواهد بود. البته رده پایین بودن به معنای بد بودن نیست و در چند سال گذشته شاهد عرضه محصولات بسیار جذابی در این رده بودهایم.
با این مقدمه در ادامه مطلب قصد داریم تا یک سری راهنمایی کلی در مورد خرید گوشی هوشمند در سال 2018 ارائه کرده و شما را با برخی فاکتورها و نکاتی که بهتر است در هنگام خرید مد نظر داشته باشید، آشنا کنیم. با دیجی رو همراه باشید.
قبل از اینکه بخواهیم بحث در مورد انتخاب گوشی هوشمند و فاکتورهایی که باید در نظر داشته باشیم را آغاز کنیم، به صورت اجمالی بهترین و مناسبترین گزینههایی که این روزها در ردههای قیمت مختلف میتوان پیدا کرد را معرفی می کنیم. البته توجه داشته باشید که اینها انتخابهای ما هستند و شاید گوشیهای بسیار جدیدتری هم وجود داشته باشند که چون نسبت به مدلهای نسل قبل پیشرفت چندان قابل ملاحظهای نداشتهاند، در لیست گنجانده نشدهاند. همچنین در اینجا به گوشیهایی اشاره شده که در حال حاضر در بازار وجود دارند و بنابراین محصولاتی مانند گلکسی نوت 9 را که هنوز رسماً عرضه نشدهاند، در نظر نگرفتهایم.
- گوشیهای رده بالا: گلکسی نوت 8، آیفون ایکس، آیفون 8 پلاس، گلکسی اس 8، گوگل پیکسل 2، گوگل پیکسل 2 ایکس ال، ال جی وی 30، هواوی میت 10 پرو
- گوشیهای میان رده: وان پلاس 5 تی، موتورولا موتو ایکس 4، هواوی آنر 7 ایکس
- گوشیهای مقرون به صرفه یا رده پایین: موتورولا موتو جی 5 پلاس، موتورولا موتو ای 4
گوشیهای جدیدی که در سال 2018 میتوانید پیدا کنید
در دو ماه ابتدای سال میلادی، یعنی ژانویه و فوریه معمولاً گوشیهای جدید بسیار کمی روانه بازار میشوند. با اینکه در این دو ماه به واسطه برگزاری نمایشگاههایی مانند CES و MWC گوشیهای هوشمند جدیدی معرفی می شوند، اما غالباً عرضه آنها به ماههای مارس و یا آوریل موکول می شود. بنابراین بهترین زمان برای خرید گوشیهای هوشمند جدید و بهروز، نیمه دوم سال و از اواخر فصل تابستان به بعد است. البته با نزدیک شدن فصل تعطیلات سال نو میلادی یعنی در ماههای سپتامبر، اکتبر و نوامبر بازار گوشیهای جدید بسیار داغ میشود.
در لیست زیر می توانید برنامه زمانی تقریبی و سالانه معرفی گوشیهای جدید را مشاهده کنید:
- ژانویه: معرفی گوشیهای میان رده در نمایشگاه CES
- فوریه: معرفی گوشیهایی در تمامی ردهها در کنگره جهانی موبایل (MWC)
- مارس، آوریل: عرضه گوشیهای سری گلکسی اس سامسونگ، سری ال جی جی، خانواده هواوی پی و سری موتورولا موتو
- مه، ژوئن، ژوئیه: عرضه گوشیهای جدید وان پلاس و آیفونهای سری اس ای
- اوت، سپتامبر: عرضه گوشیهای سری آیفون اپل، گلکسی نوت سامسونگ و موتو زد فورس موتورولا
- اکتبر، نوامبر، دسامبر: عرضه گوشیهای سری پیکسل گوگل، سری ال جی وی، مدل بهبود یافته وان پلاس و عرضه جهانی خانواده هواوی میت
نکات کلیدی و کلی در هنگام خرید گوشی:
- نیازهای خود را به طور دقیق مشخص کنید: به صفحه نمایش گوشی بیش از هر چیز اهمیت میدهید یا دوربین و طول عمر باتری برایتان مهم است؟ مرور چنین سؤالاتی پیش از اقدام به خرید میتواند کمک بسیار خوبی برای انجام یک انتخاب خود باشد.
- میانردهها را نادیده نگیرید: همان طور که قبلاً هم اشاره کردیم، گوشیهای میان رده معمولاً محصولاتی بسیار خوب و قدرتمند هستند که البته ممکن است برخی ویژگیهای نو و بهروز را دارا نباشند. بنابراین در هنگام خرید به هیچ وجه این دسته از گوشیها را نادیده نگیرید.
- فرصتهای ویژه خرید را از دست ندهید: به طور طبیعی و مانند اغلب بازارها، بازار گوشیهای هوشمند هم در برخی بازهها بسیار داغ شده و در مقابل در برخی اوقات با تخفیفهایی همراه میشود. بهتر است زمان مناسبی را برای خرید انتخاب کنید تا بتوانید محصول مورد نظر خود را با قیمت مناسبتری تهیه کنید.
- گوشیهای سال گذشته معمولاً انتخابهای خوبی هستند: اگر قصد خرید گوشی پرچمدار از یک سری خاص مثلاً گلکسی اس را دارید، میتوانید تا معرفی نسل جدید آن صبر کنید زیرا به طور طبیعی با معرفی مدل جدید، مدل سال قبل با افت قیمت بسیار زیادی روبرو می شود.
- حتماً قبل از خرید گوشی را در دست گرفته و امتحان کنید: قبل از اینکه گوشی هوشمندی را بخرید، از فروشنده بخواهید تا یک نمونه از آن را برای تست در اختیار شما قرار دهد. در بسیاری از مواقع هر چقدر هم که یک گوشی خوب و رده بالا باشد ممکن است در همان نگاه اول و با در دست گرفتن گوشی، از آن متنفر شوید. پس هیچ وقت تنها به شنیدهها اکتفا نکنید.
- به پلتفرم گوشی دقت کنید: اگر تا به حال از آیفون استفاده میکردید و حالا قصد دارید به سراغ گوشیهای اندرویدی بروید، باید این نکته را در نظر داشته باشید که برنامهها و فیلمهایی که بابت آنها پول دادهاید بلااستفاده خواهند شد. برعکس این قضیه هم صادق است. پس حتماً به پلتفرم محصولی که قصد خرید آن را دارید دقت کنید.
- خرید قاب و شیشه محافظ را فراموش نکنید: گوشیهای هوشمند این روزها جزو کالاهای نسبتاً گران قیمت به شمار می روند، پس بهتر است در نگهداری آنها دقت کافی را داشته باشید تا هم ظاهر آنها به مرور زمان ناخوشایند نشود و هم در هنگام فروش احتمالی آن با مشکل خاصی مواجه نشوید.
اگر قصد خرید گوشی اندرویدی دارید به این نکات دقت کنید
گوشیهای اندرویدی از برخی نقاط قوت ویژه برخوردارند که از جمله آنها می توان به سرویس نقشه بسیار کامل و همچنین دستیارهای مجازی گوگل اعم از Google Now یا Google Voice Search اشاره کرد. در واقع از آن جا که این پلتفرم توسط گوگل توسعه داده شده، بسیاری از سرویسهای این شرکت که روزمره از آنها استفاده میکنیم در گوشیهای اندرویدی نیز در دسترس هستند.
بهروزرسانیهای اصلی این سیستم عامل معمولاً در ماه مه یا ژوئن هر سال معرفی می شود و گوشیهایی که از اندروید خام و بدون دستکاری استفاده می کنند زودتر از بقیه بهروزرسانیها را دریافت می کنند. این در حالی است که اغلب تولید کنندگان به واسطه تغییراتی که در سیستم عامل گوشی می دهند و آن را به نوعی اختصاصی می کنند، زمان بیشتری برای آماده کردن بهروزرسانی نیاز دارند و همین مسئله یکی از نقاط ضعف اصلی اندروید به شمار می رود. در این بین شانس کسانی که از گوشیهای گران قیمت و رده بالا استفاده میکنند، برای دریافت سریعتر بهروزرسانیها بیشتر است.
نکاتی که در هنگام خرید یک گوشی اندرویدی باید در نظر داشته باشید:
- اندروید 8.0 اوریو یا بالاتر: نسخههای جدیدتر اندروید از ویژگیها و قابلیتهای به مراتب بیشتری برخوردار بوده و استفاده از نسخههای قدیمی پیشنهاد نمیشود. از جمله قابلیتهای جدیدی که در نسخههای اخیر اندروید اضافه شده می توان به پرکردن خودکار فرمها در مرورگر کروم و مشاهده ویدیوها در یک پنجره کوچک در حالی که کارهای دیگر خود را انجام میدهید، اشاره کرد.
- اندروید 7.0 نوقا: نسخه سال قبل اندروید هنوز هم سیستم عاملی قدرتمند محسوب میشود اما بهتر است به سراغ نسخههای قبل از 7.0 نروید، زیرا کارایی، سرعت و عملکرد گوشیهایی که از نسخههای 7.0 به بعد اندروید استفاده میکنند، به مراتب بیشتر است.
اگر قصد خرید گوشی آیفون دارید به این نکات دقت کنید
- بهروزرسانیهای آی او اس بلافاصله پس از انتشار رسمی برای تمامی مدلهای سازگار در دسترس قرار میگیرد و از این لحاظ هیچ مشکلی نخواهید داشت. گوشیهای آیفون معمولاً با مشکلات نرم افزاری کمتری مواجه میشوند و همچنین با محصولات دیگر اپل مانند سیستم عامل مک، سازگاری و هماهنگی بهتری دارند.
- اپل معمولاً نسخه جدید آی او اس را در ماه ژوئن هر سال معرفی و در ماه سپتامبر منتشر میکند.
- گوشیهای آیفون قدیمیتر معمولاً قیمت پایینتری دارند اما ممکن است برخی از قابلیتها و ویژگیهای آی او اس در آنها به خوبی و یا اصلاً کار نکند و از آنها محروم شوید.
گوشی بزرگ بخرم یا کوچک؟
این روزها اغلب گوشیها با صفحه نمایش بزرگ طراحی شده و طبیعتاً ابعاد بزرگی دارند. بنابراین اگر اصرار دارید که گوشی هوشمندی با نمایشگر کوچک (4.5 اینچ به پایین) تهیه کنید، دامنه انتخاب شما بسیار محدود خواهد بود. در واقع در بین گوشیهای مدرن تنها گزینهای که دارید، آیفون اس ای اپل است. اگر هم تمایل به خرید آیفون نداشته باشید در این صورت باید به سراغ گزینههای قدیمیتری مانند اکسپریا کامپکت سونی بروید و یا اینکه خود را به استفاده از گوشیهایی با صفحه نمایش 4.7 تا 6 اینچی عادت دهید!
نکاتی که در هنگام خرید گوشیهایی با نمایشگر 4.7 اینچ یا بزرگتر باید در نظر بگیرید:
- دقت کنید که گوشی مورد نظر حداقل از وضوح تصویری 1080p پشتیبانی کند.
- وضوح تصویری 2560 در 1440 گزینه به مراتب بهتری است، به خصوص در مورد گوشیهایی که از نمایشگر 5.5 اینچی یا بزرگتر استفاده میکنند.
- اگر قصد استفاده از هدستهای واقعیت افزوده مانند گیر وی آر (Gear VR) یا پلی استیشن وی آر (PlayStation VR) را دارید، هر چقدر وضوح نمایشگر بیشتر باشد بهتر است، چون وقتی از فاصله نزدیک به گوشی نگاه میکنید، شمار بالای پیکسلها باعث افزایش کیفیت تصاویر خواهد شد.
کیفیت دوربین
اگر در زمینه عکاسی چندان حرفهای نیستید و تنها قصد استفاده معمولی و روزمره از دوربین گوشی خود را داشته باشید، در این صورت ممکن است نوع سنسور و یا جزئیاتی مانند میزان گشودگی دیافراگگم یا اندازه پیکسلها برایتان معنای خاصی نداشته باشد. اما به هر حال دقت به برخی نکات در هنگام انتخاب گوشی می تواند نیازهای شما را در زمینه دوربین به خوبی برآورده کند.
برخی نکاتی که در انتخاب دوربین گوشی باید به آنها توجه کنید:
- بارها گفته شده که شمار مگاپیکسلهای به تنهایی نشان دهنده کیفیت دوربین نیست، اما متأسفانه هنوز هم بسیاری از کاربران از این فاکتور به عنوان تنها ملاک انتخاب دوربین گوشی استفاده میکنند! یک دوربین 12 مگاپیکسلی می تواند تصاویری به مراتب بهتر از یک دوربین 16 مگاپیکسلی ثبت کند. کیفیت نهایی عکس به فاکتورهای زیادی مانند میزان نورگیری سنسور دوربین و یا الگوریتم نرم افزاری به کار رفته در دوربین بستگی دارد.
- این روزها دوربینهای پشتی 8 مگاپیکسلی تنها در گوشیهای مقرون به صرفه و رده پایین دیده میشوند. بنابراین اگر به سراغ چنین گوشیهایی می روید، باید انتظارات خود را تاحدود زیادی پایین بیاورید.
- دوربینهایی که از دو لنز استفاده می کنند لزوماً کیفیت بالاتری ندارند، بلکه لنز دوم آنها برای خلق افکتهای ویژهای مانند افکت بوکه (تار شدن پس زمینه تصویر) به کار میروند. همچنین لنز دوم در برخی موارد از نوع زاویه باز برای گستردهتر شدن زاویه دید دوربین و یا نوع تک رنگ برای افزایش نورگیری میباشد.
- تثبیت نوری تصویر که به اختصار به آن OIS می گویند باعث کاهش اثرات ناشی از لرزش دست در تصاویر شده و کیفیت و وضوح عکس را بهبود میدهد. این ویژگی به خصوص در مواقعی که در فضاهای بسته یا محیطهایی با نور کم عکاسی می کنید، بیشتر به چشم خواهد آمد. البته اینگونه تصویر نکنید که OIS می تواند مانع تار شدن لبهها در اجسام متحرک شود!
- پشتیبانی از حالت HDR، تایمر برای ثبت عکس، حالت زیبایی و فیلترها و افکتهای مختلف هم از جمله مواردی هستند که دوربینهای گوشیهای هوشمند به آنها مجهز میشوند.
طول عمر باتری و عملکرد گوشی
اغلب گوشیهای میان رده به بالا میتواند با یکبار شارژ یک روز کامل را دوام بیاورند. البته در صورتی که به صورت معمول کارهایی مانند تماس تلفنی، چک کردن ایمیلها، بازی و پخش موسیقی را انجام داده و زیادهروی نکنید. در این بین برخی از تولید کنندگان هم با راهکارهای مختلف توانستهاند طول عمر باتری محصولات خود را تاحدودی بالاتر برده و نسبت به رقبای خود برتر باشند. همچنین برخی گوشیهای میان رده از همان تراشه پردازشی محصولات رده بالا استفاده میکنند و از لحاظ عملکرد کلی تفاوت محسوسی با مدلهای گران قیمت نخواهند داشت.
به طور کلی میتوان گفت:
- نباید انتظار نگهداری شارژ بیش از یک روز را از گوشی خود داشته باشید. اگر شارژ گوشی شما برایتان کافی نیست و امکان اتصال به شارژر را هم ندارید یا باید در نحوه استفاده از گوشی تجدید نظر کنید و یا از پاوربانکها استفاده کنید.
- گوشیهایی که باتری 3000 میلی آمپر ساعتی به بالا دارند، معمولاً در نگهداری شارژ بهتر عمل میکنند.
- پخش موسیقی و استفاده از سرویس نقشه معمولاً مصرف انرژی زیادی دارند و سریعتر شارژ باتری را خالی میکنند. بنابراین در هنگام استفاده از این خدمات بهتر است روشنایی نمایشگر را بر روی پایینتر مقدار خود قرار دهید.
- لزوماً نمیتوان گقت که یک پردازنده هشت هستهای عملکرد بهتری نسبت به پردازنده چهار هستهای دارد.
- در مورد پردازندههای کوالکام هر چه عدد انتهای آن بزرگتر باشد، جدیدتر است. به عنوان مثال، اسنپدراگون 845 جدیدتر از اسنپدراگون 630 یا 425 است.
قابلیتهای دیگر
گوشیهای هوشمند مختلف قابلیتهایی دارند که دسترسی به آنها مفید و لذت بخش باشد. برخی از این قابلیتهای نه چندان حیاتی عبارتند از:
- اسکنر اثر انگشت: این اسکنر معمولاً در پشت بدنه گوشی و یا زیر دکمه هوم تعبیه می شود. البته در سال 2018 اولین مدلهای مجهز به اسکنر اثر انگشت زیر نمایشگر نیز معرفی شدند.
- پشتیبانی از کارتهای حافظه میکرو اس دی که میتواند فضای ذخیره سازی گوشی را تاحدودی ارتقاء دهد.
- مقاومت در برابر نفوذ آب و گرد و غبار: داشتن گواهینامه IP67 یا جدیدتر بهتر است.
- قابلیت شارژ بیسیم که در برخی مدلهای گلکسی اس و گلکسی نوت سامسونگ و همچنین آیفون 7 و جدیدتر در نظر گرفته شده است.
- بلندگوی استریو یا سیستم صوتی بهبودیافته هدفون
- اتصال نسبتاً جدید USB نوع C که در گوشیهای اندرویدی جدید دیده می شود.
- جک 3.5 میلی متری هدفون: اگر می خواهید همچنان از هدفون قدیمی خود بدون نیاز به مبدل استفاده کنید، به دارا بودن این ویژگی دقت کنید.
- باتری قابل تعویض: این ویژگی تقریباً از رده خارج شده و تقریباً هیچ گوشی هوشمندی امکان تعویض باتری را به کاربر نمیدهد.
در مورد گوشیهای مقرون به صرفه چه؟
اگر هزینه گوشی مهمترین معیار شما در انتخاب باشد، در این صورت باید از بسیاری از قابلیتها و ویژگیهای مدرن چشم پوشی کنید. اما با این حال میتوان گوشی های مقرون به صرفه خوبی در بازار پیدا کرد که امکاناتی بسیار بیشتر از آنچه انتظار دارید در اختیارتان قرار دهند. به عنوان مثال موتورولا موتو جی 5 پلاس یکی از این نوع گوشیها است که بسیار فراتر از رده قیمتی خود ظاهر شده است.
سؤالات دیگری که قبل از اقدام به خرید گوشی باید از خود بپرسید
- آیا گوشی از پورت USB نوع C استفاده میکند؟ و اگر پاسخ مثبت است آیا مبدلهای مورد نیاز در داخل بسته بندی آن قرار دارد یا باید به صورت جداگانه خریدارای شود (مثلاً مبدل USB به USB-C)
- آیا گوشی دارای جک 3.5 میلی متری هدفون است یا باید از مبدل برای اتصال هدفونهای قدیمی استفاده کنید؟
- در صورت صدمه دیدن گوشی، روال کار چگونه است و آیا خدمات تعمیراتی خوبی برای آن ارائه میشود یا نه؟
- آیا از قابلیت تماس مبتنی بر وای-فای پشتیبانی می کند یا نه؟
- آیا گوشی گارانتی معتبری دارد یا نه؟