همانطور که میدانید با دستور ترامپ و در پی تحریم هواوی، شرکتهای مهم آمریکا از تجارت با شرکت هواوی منع شدند. اتفاقی که میتواند چشمانداز صنعت موبایل را تغییر دهد. اگرچه این موضوع بیش از همه شرکت هواوی را تحت تاثیر قرار میدهد اما اثر این تحریم بر مصرفکنندگان، تامینکنندگان قطعات و سایر سازندگان گوشیهای هوشمند را نمیتوان نادیده گرفت. افزون بر این، به راحتی نمیتوان پیشبینی کرد که در آینده چه اتفاقاتی رخ میدهد اما آنچه مشخص است برخی شرکتها از تحریم شرکت هواوی زیان زیادی میبینند و عدهای دیگر نیز از این فرصت استفاده کرده تا بیشترین سود را ببرند. اما چه شرکتهایی از این تحریم زیان میبییند و یا سود میبرند؟ در ادامه مقاله، به بررسی این موضوع میپردازیم. با دیجی رو همراه باشید.
چه شرکتهایی از تحریم هواوی زیان میبینند؟
با خود شرکت هواوی و برند زیرمجموعه آن یعنی آنر شروع میکنیم که بیشترین آسیب و زیان را از این اتفاق میبینند . گوگل در این رابطه اعلام کرده است:
گوشیهای فعلی و بعضی مدلهای آینده همچنان به کار خود ادامه میدهند و از به روز رسانیهای امنیتی و دسترسی به فروشگاه گوگل پلی بهره میبرند.
بنابراین، گوشی آنر 20 احتمالا به زودی عرضه و با مشکلی روبرو نخواهد بود. اما دارندگان مدلهای فعلی هواوی و آنر فعلا آنطور که به نظر میرسد باید به نسخه اندرویدی که اکنون روی آنها اجرا میشود بسنده کنند و هنوز مشخص نیست که آیا این مدلها میتوانند به نسخه Android 10 Q ارتقاء یابند یا نه؟ هیچ یک از مدلهای جدید هواوی و آنر نمیتوانند از سرویس های گوگل استفاده کنند. هواوی حتی نمیتواند به فروشگاههای اپلیکیشن آمازون یا اپیک رجوع کرده و از آنها استفاده کند چرا که این دو نیز با قوانینی مثل گوگل محدود شدهاند.
به همین خاطر شاید این سوال مطرح شود که چه کسی حاضر است گوشی را بخرد که نمیتواند اکثر برنامهها و بازیها را نصب کند؟ چه کسی گوشی را میخرد که هرگز به روز رسانی و بهبود زیادی پیدا نمیکند؟ مطمئنا، گوشیهای هواوی و آنر در چین بدون گوگل همچنان به خوبی کار میکنند اما این یک بازار کوچک خواهد بود و گوشیها، محتوایی محدود به برنامه ها، بازیها، شبکههای اجتماعی و خدمات(مانند نقشه ها) خود را خواهد داشت.
قشر دیگری که از تحریم هواوی ضرر میبینند کاربران هستند. هواوی در صف مقدم دوربینهای موبایلی با کارکرد بسیار خوب بود و به انحصار دوگانه اپل و سامسونگ در بازار گوشیهای پرمیوم خاتمه داد. گوشیهای آنر جایگزینهای خوبی برای سامسونگ، شیائومی و … در بخش گوشیهای میانرده بودند.
شرکت گوگل نیز از این مبادله زیان دید زیرا اندروید به دنبال هدایت کاربران به سمت خدمات خود بود. هواوی و آنر بخش زیادی از این کاربران را تشکیل میدادند، اما با این روند، این بازار (دست کم به طور موقت) از دست میرود و برند اندروید هم از این قاعده مستثنی نبوده و زیانهایی میبیند.
اما سوالی که پیش میآید این است که اگر چنین اتفاقی برای دیگر شرکتهای سازنده گوشیهای همراه رخ دهد چه راهکاری دارند؟ آیا آنها پلن B برای جلوگیری از زیانهای احتمالی دارند؟
شرکت هواوی، پلن B خود یعنی یک سیستم عاملی به نام Hongmeng دارد که روی آن کار میکند اما اینکه چه زمانی این سیستم عامل راهاندازی خواهد شد سوال دیگری است که جواب آن هنوز مشخص نیست. سامسونگ نیز به طور مشابه قصد داشت از سیستم عامل تایزن استفاده کند اما در نهایت تصمیم گرفت که از سیستم عامل اندروید در گوشیهای خود استفاده کند چرا که معتقد بود این سیستم عامل برای کاربران مطلوبتر است.
همهی این اتفاقات، تامینکنندگان قطعات را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. اگرچه هواوی تراشهها و مودمهای خود را دارد که میتواند بر آنها تکیه کند اما این قطعات همه اجزای گوشی نیستند. برای نمونه، پی 30 پرو از حافظه میکرون استفاده میکند اما شرکت میکرون نیز به جمع شرکتهایی پیوسته است که دیگر نمیتواند محصولات خود را به هواوی بفروشند.
تامینکنندگان قطعات گوشی باید به دنبال خریداران جدیدی برای محصولات خود باشند و هواوی نیز عرضه کنندگانی جدید پیدا کند. مطمئنا ساخت گوشیهای هواوی و آنر متوقف نخواهند شد، حتی اگر فقط بخواهند محصولات خود را برای عرضه در چین بسازند اما قراردادهای جدیدی باید امضا شوند که نیاز به زمان دارد و هواوی در جایگاه خوبی برای مذاکره و تعیین قیمت مناسب برای ثبت قراردادهای جدید قرار ندارد.
چه شرکتهایی از تحریم هواوی سود میبرند؟
دیگر سازندگان گوشیهای هوشمند رقبای کمتری خواهند داشت. سامسونگ، شیائومی و BPO Oppo و Realme مشغول توسعه و فروش محصولات خود در اروپا و آسیای جنوب شرقی هستند و از این اتفاق قطعا خوشحال هستند چرا که میتوانند شکاف موجود در بازار هواوی و آنر را با جذب خریداران به سمت محصولات خود پر کنند.
همچنین، شرکت هواوی مجبور است بیشتر روی بازار داخلی و معامله بهتر با مصرف کنندگان تمرکز کند. در کوتاه مدت، آنها معاملات بهتری را انجام خواهند داد اما در بلند مدت و با ضعیف شدن، شرکت هواوی رقابت در بازار چین را کاهش میدهد که برای خریداران اتفاق خوبی نخواهد بود.
صرفنظر از شرکتهایی که از این تحریم سود و زیان میبینند باید دید که در آینده دولت آمریکا چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد چرا که اگر فرمان را لغو کند همه چیز به روال قبل بازمیگردد اما اگرچند ماه یا بیشتر این داستان طول بکشد سازندگان گوشی و خریداران مجبور هستند خود را با این واقعیت جدید وفق دهند.