ناسا با همکاری آژانسهای فضایی اروپا و کانادا در انتهای سال 2021 تلسکوپ فضایی جیمز وب را که با هزینه 10 میلیارد دلاری ساخته شده، به فضا پرتاب کرد. اکنون بعد از گذشته بیش از شش ماه، نخستین تصاویر تمام رنگی ثبت شده توسط این تلسکوپ منتشر شده که جزئیات حیرت انگیز آنها توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند. این تصاویر به شکل قابل ملاحظهای بهتر از عکسهای گرفته شده توسط تلسکوپ مشهور و کهنهکار هابل هستند.
به گفته ناسا، تصاویر تلسکوپ جیمز وب، عمیقترین و واضحترین تصاویری هستند که تاکنون از کیهان گرفته شده است. این تلسکوپ جدید با استفاده از فناوری مادون قرمز قدرتمند، میتواند جزئیاتی مانند گاز و غبار اطراف ستارهها را هم که قبلاً هرگز دیده نمیشدند، نشان دهد. این تلسکوپ فضایی عظیم با قابلیت بررسی اعماق بیش از 13.5 میلیارد سالی کیهان، به دانشمندان کمک خواهد کرد تا نحوه شکلگیری اولین کهکشانها، چگونگی به وجود آمدن منظومه شمسی و وجود حیات در سیارات دیگر را مطالعه کنند.
بیشتر بخوانید:
در مقابل، تلسکوپ فضایی هابل در سال 1990 در مدار قرار گرفت و برای طول موجهای نور ماوراء بنفش و مرئی کوتاهتر بهینه شده است. دورترین رصدی که این تلسکوپ انجام داده، مربوط به کهکشان GN-z11 است که حدود 13.4 میلیارد سال نوری از ما فاصله دارد. این تلسکوپ در طول بیش از 30 سال فعالیت خود، سیر تکامل کهکشانها را تاحدود زیادی برای ما روشن کرد، قمرهای اطراف پلوتون را کشف نمود، وجود سیاهچالهها را در هسته کهکشانها را تایید کرد و البته انبساط پرشتاب کیهان را نیز مورد تایید قرار داد.
با وجود عملیاتی شدن تلسکوپ فضایی جیمز وب، قرار نیست هابل بازنشسته شود و ناسا اعلام کرده که قصد دارد از هر دو رصدخانه به صورت همزمان استفاده کرده و دید و درک کاملتری از جهان پیرامون به دست آورد.
با این توضیحات اولیه، در ادامه با دیجی رو همراه باشید تا نگاهی به تصاویر شگفتانگیز ثبت شده توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب داشته و آنها را با نمونههای مشابهی که هابل ثبت کرده، مقایسه کنیم.
خوشه کهکشانی SMACS 0723
خوشه کهکشانی SMACS 0723 که در فاصله 4.6 میلیارد سال نوری از زمین قرار دارد، متشکل از هزاران کهکشان ریز و درشت است. علاوه بر کیفیت و وضوح بالایی که در تصویر ثبت شده از این خوشه کهکشانی توسط وب دیده میشود، زمان ثبت کردن آن نیز کوتاهتر بوده است. به گفته ناسا، ترکیب تصاویر هابل و شکل دادن تصویر نهایی هفتهها طول کشید، در حالی که تلسکوپ جیمز وب این کار را تنها در 12.5 ساعت انجام داد!
سحابی حلقه جنوبی
این سحابی غول پیکر از گاز و غباری تشکیل شده که از ستارگان در حال مرگ نشأت میگیرند و تقریباً 2500 سال نوری از ما فاصله دارد. نکته جالب اینکه تلسکوپ جیمز وب برای اولین بار فاش کرد که ستاره کم نور قرار گرفته در مرکز این سحابی، پوشیده از غبار است.
پنج قلوی استفان
پنج قلوی استفان که به افتخار کاشف آن، یعنی ادوارد استفان، به این نام نامگذاری شده، اولین بار در سال 1877 در رصدخانه مارسی کشف شد. منظور از پنج قلوی استفان، پنج کهکشانی هستند که نزدیک به هم و در صورت فلکی اسب بالدار دیده میشوند. البته، اینکه این پنج کهکشان نزدیک به هم دیده میشوند، دلیل نزدیک بودنشان از لحاظ موقعیت مکانی نیست و فاصله آنها تا زمین از 40 تا 290 میلیون سال نوری، متفاوت است. تصویر پنج قلوی استفان بزرگترین تصویری است که وب تاکنون ثبت کرده است. ایت تصویر که از ترکیب تقریباً 1000 فایل تصویری مجزا ساخته شده، جزئیات جدیدی را از تعامل بین کهکشانها فاش میکند.
سحابی کارینا
تصویر سحابی کارینا یکی از زیباترین و جذابترین تصاویر ثبت شده توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب است. این سحابی در فاصله تقریباً 7500 سال نوری از زمین قرار دارد و به گفته ناسا، تصویری که وب ثبت کرده برای اولین بار مناطقی را به ما نشان میدهد که قبلاً نامرئی بودند.
نظر شما چیست؟ آیا تصاویر گرفته شده توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب شما را متحیر کرده است؟ لطفاً نظرات خود را در مورد این تلسکوپ غول پیکر و تصاویری که ثبت کرده، از طریق بخش کامنتها در زیر همین مطلب با ما در میان بگذارید.
کیفیت تصاویر بهتر شده ولی نه به آن اندازه که تبلیغ میشد. شاید ناسا کیفیت آن را کم میکند