برخلاف تصور رایج، عجایب هفتگانه جهان ثابت نبوده و در طول زمان تغییر کردهاند. با این حال، اولین مجموعه و گروه اصلی از عجایب هفتگانه با عنوان عجایب هفتگانه جهان باستان شناخته میشوند. در واقع، شش مورد از هفت عجایب اصلی متأسفانه در طول زمان و عمدتاً به دلایل طبیعی، از بین رفتهاند. تنها موردی که هنوز پابرجاست هرم بزرگ جیزه است که یک شگفتی بزرگ محسوب میشود.
جدیدترین فهرست از عجایب هفتگانه جهان در سال 2007 و با انجام رایگیری نهایی شد و در این مقاله قصد داریم تا حقایق و دانستنیهایی جالب در مورد آنها را با هم مرور کنیم. پس در ادامه حتماً با دیجی رو همراه باشید.
1- دیوار بزرگ چین
انتخاب دیوار بزرگ چین به عنوان یکی از عجایب هفتگانه دنیای مدرن، نیازی به فکر کردن ندارد! این دیوار باستانی طولانیترین سازهای است که تا به حال توسط بشر ساخته شده و به نظر نمیرسد به این زودیها نیز رکورد آن شکسته شود.
ساخت این دیوار چشمگیر با طولی در حدود 21200 کیلومتر بیش از 200 سال زمان برده است.
دیوار بزرگ چین عمدتاً برای محافظت از چین در برابر حملات قبایل شمالی مانند مغولها ساخته شده است. البته، بنای اصلی دیوار در بسیاری از بخشها دیگر وجود ندارد زیرا به دلیل قدیمی بودن دائماً در حال بازسازی است.
متأسفانه، این بنای تاریخی به دلیل فرسایش طبیعی و بازدید مداوم گردشگران، با سرعت زیادی در حال تخریب است و به دلیل اندازه بزرگ آن، حفظ کل دیوار تقریباً غیرممکن میباشد.
اگر چه تلاشهایی برای حفظ دیوار بزرگ چین انجام میشود، اما با این حال نمیتوان گفت که این سازه چشمگیر تا چه زمانی پابرجا خواهد ماند. در این بین، تنها یک چیز مسلم است و آن هم اینکه نام دیوار بزرگ چین برای همیشه در تاریخ ماندگار خواهد بود.
2- پترا
ممکن است برایتان جالب باشید که بدانید شهر باستانی بسیار چشمنوازی که در فیلم «ایندیانا جونز و آخرین جنگ صلیبی» (Indiana Jones and the Last Crusade) به تصویر کشیده شده، یک مکان واقعی است! پترا، واقع در کشور اردن، شهری عظیم است که از ماسه سنگ ساخته شده و روزگارانی محل زندگی حدود 10000 نفر بوده است.
شهروندان باستانی پترا در جمعآوری آب باران، کشاورزی و حکاکی روی سنگ مهارت فوق العادهای داشتند. مهارت حکاکی این انسانهای دوران باستان را میتوان از روی 800 ساختمان، مقبره، حمام، سالن تشییع جنازه، معبد، دروازههای قوسی شکل و خیابانهایی که داخل شهر پترا درست شده و عمدتاً از سنگ تراشیده شدهاند، به وضوح مشاهده کرد.
یکی از مواردی که در گذر زمان به شدت به معماری پترا آسیب وارد کرده، باران است. اگر چه در صحرا به ندرت باران میبارد، اما وقتی هم که میبارد، شدت بسیار زیادی دارد و به این بنای تاریخی صدمه وارد میکند. با این حال، پترا قرنها توانسته در برابر این طوفانها و رگبارها مقاومت کند.
هیچ کس نمیداند این شهر چه زمانی ساخته شده است، اما تخمین زده میشود که احتمالاً در اوایل قرن پنجم بوده است.
3- آمفی تئاتر کولوسئوم
کولوسئوم که در قلب رم باستان واقع شده، یکی از پربازدیدترین جاذبههای گردشگری ایتالیا است. این سازه قدیمی که قدمت آن به حدود سال 80 بعد از میلاد برمیگردد، بزرگترین آمفی تئاتر جهان است.
مسلماً تاریخ کولوسئوم تاریخی پر از خونریزی و بیرحمی است! هر چند که بنای این آمفی تئاتر بسیار چشمگیر است، اما حقیقت تلخ در مورد آن این است که توسط دهها هزار برده و با سنگ و بتون ساخته شده است.
کولوسئوم پس از تکمیل شدن میتوانست حدود 50 هزار تماشاگر را در خود جای دهد و این تعداد افراد قادر بودند از نزدیک رویدادهای داخل آمفی تئاتر را تماشا کنند. رویدادهایی که معمولاً شامل نبردهای گلادیاتوری، شکار حیوانات و حتی نبردهای دریایی میشد (داخل کولوسئوم را پر از آب میکردند تا جنگجویان با قایق در روی آب با هم مبارزه کنند!).
بر اساس شواهد تاریخی، به نظر میرسد بسیاری از رویدادهای این آمفی تئاتر رایگان بوده و هزینههای آن را امپراطور رم باستان جهت جلب حمایت شهروندان و محبوب شدن در بین آنها، پرداخت میکرده است.
چیزی که بسیاری از مردم نمیدانند این است که چندین اتاق و گذرگاه زیرزمینی در زیر کولوسئوم وجود داشته که حیوانات و گلادیاتورها را در آنجا نگهداری و هنگام برگزاری مراسم وارد محوطه آمفی تئاتر میکردند.
متأسفانه، با گذشت زمان، حدود دو سوم کولوسئوم به دلیل خرابکاری، زلزله و آتشسوزی ویران شده است. با این حال، سازههای باقیمانده هنوز هم شگفتانگیز هستند و مسلماً ارزش دیدن را دارند!
4- چیچن ایتزا
چیچن ایتزا شهر باستانی قوم مایا بوده و در شبه جزیره یوکاتان مکزیک واقع شده است. با اینکه این مکان یک جاذبه گردشگری محسوب میشود، اما در عین حال هنوز به عنوان یک سایت باستان شناسی فعال شناخته شده و هر از گاهی اکتشافات جدیدی در آن انجام میشود.
نام چیچن ایتزا به معنی «در کنار دهانه چاه ایتزا» است و خود «ایتزا» نیز احتمالاً در زبان مایاها به معنی جادو یا جادویی بوده است. تخمین زده میشود که این شهر باستانی بین قرنهای 9 و 12 میلادی ساخته شده و منطقهای در آن وجود دارد که قبلاً به عنوان رصدخانه برای بررسی رویدادهای نجومی استفاده میشد.
زمانی که این شهر یک شهر زنده و فعال بوده، متنوعترین جمعیت مایاها را در خود داشت و حدود 50 هزار نفر جمعیت را در مساحتی نزدیک به پنج کیلومتر مربع در خود جای داده بود.
بسیاری از ساکنان این شهر مجسمهساز، بافنده، جواهرساز و سفالگرانی ماهری بودهاند و از همین اصلاً عجیب نیست که هر از گاهی آثار تاریخی جدیدی در آن کشف میشود!
بیشتر مکانهای باستانی چیچن ایتزا به تولید صداهای عجیب و غریب معروف هستند. به عنوان مثال، اگر در مقابل پلکان هرم شروع به کف زدن با دستان خود کنید، انعکاس صدایی میشنوید که بسیار عجیب بوده و گفته میشود شبیه به صدای الهه مار مایا است.
علاوه بر این، کف زدن در یک گوشه از زمین توپبازی (Ball Court)، باعث 9 پژواک صدای مجزا در مرکز زمین میشود!
5- ماچو پیچو
ماچو پیچو یا ماچو پیکچو (Machu Picchu) ارگ قدیمی اینکاها است که در پرو قرار داشته و شگفتیهایی زیادی دارد. این بنای تاریخی که در اواسط دهه 1400 ساخته شده، تا سال 1911 توسط اروپاییها کشف نشده بود. حتی فاتحان اسپانیایی که امپراتوری اینکاها را نابود کردند، هرگز به وجود آن پی نبردند!
ساخت ماچو پیچو به خودی خود یک شاهکار شگفت انگیز است. این بنا با سنگهای گرانیتی ساخته شده که برخی از آنها بیش از 55 تن وزن دارند! این سنگها یا توسط نیروی انسانی به بالای حمل میشدند یا مستقیماً از دل کوه تراشیده و بیرون آورده میشدند.
جمعیت ماچو پیچو در زمان تکمیل آن حدود 300 تا 1000 نفر تخمین زده شده است. متأسفانه، اینکاها علاقهای به مستندسازی وقایع خود نداشتهاند و از همین رو هدف اصلی ساخت ماچو پیچو همچنان به عنوان یک راز باقی مانده است.
ماچو پیچو تنها برای مدت 100 سال استفاده و بعد از آن رها شد که همین مسئله نیز یکی دیگر از راز و رمزهای پیرامون این شهر است. با این حال، اعتقاد بر این است که شیوع آبله دلیل خالی شدن ماچو پیچو و ویرانه ماندن آن بوده است.
ماچو پیچو از بیش از 150 ساختمان تشکیل شده و برای جلوگیری از سقوط سازهها، اینکاها بیش از 600 تراس در این محل ساختهاند!
6- مقبره تاج محل
تاج محل به عنوان معروفترین مقبره جهان، محبوبترین جاذبه گردشگری کشور هند محسوب میشود. این بنای مرمری در سال 1632 توسط امپراتور آن زمان و به عنوان مقبره همسر مورد علاقه وی، یعنی ممتاز محل (Mumtaz Mahal)، ساخته شد.
ساخت تاج محل بیش از 20 سال طول کشید و با معیارهای امروزی حدود 827 میلیون دلار هزینه صرف آن شده است. همچنین حدود 20 هزار صنعتگر و حدود هزار فیل برای حمل و نقل مواد سنگین به کار گرفته شدند.
تاج محل نه تنها بسیار زیباست، بلکه هوشمندانه نیز ساخته شده بود. مثلاً طوری طراحی شده که در صورت بروز حوادث طبیعی مانند زلزله، به جای اینکه آوار بر روی مقبره بریزد، از آن دور میشود!
با اینکه بنای پر زرق و برق و زیبای تاج محل برای یادبود همسر محبوب امپراتور ساخته شده بود، اما قبر او تنها چیزی است که تزئین نشده است. دلیل آن هم اعتقادات مسلمانان هند بوده که تزئین قبرها را به عنوان یک عمل بیهوده تلقی میکردند.
امروزه یکپارچگی ساختار تاج محل بسیار نگران کننده است. در برخی از ارزیابیها گفته میشد که این بنای تاریخی تا سال 2016 فرو خواهد ریخت که البته این اتفاق رخ نداد. با این حال، روند فرسایش بنا نگران کننده بوده و به نظر میرسد فرو ریختن آن قریب الوقوع است.
جالب است بدانید که برای محافظت از بنا، هیچ خودرو و اتوبوسی اجازه ندارد به محدوده 500 متری آن نزدیک شود.
7- تندیس مسیح
یکی از جدیدترین عجایب جهان، تندیس مسیح در کشور برزیل است که ساخت آن تنها پنج سال طول کشیده و در سال 1931 به پایان رسیده است.
هدف از ساخت این مجسمه ترسی بوده که در میان کاتولیکها به وجود آمده بود و نگران این بودند که مردم به صورت فزایندهای به سمت «بیخدایی» در حال حرکت هستند.
یک مهندس محلی تندیس مسیح را با چند اصلاح که در جریان ساخت روی داد، طراحی کرد. در اصل، این مجسمه طرحی از مسیح بود که یک صلیب در یک دست و یک کره در دست دیگر داشت. اما، طرح بعداً تغییر کرد و در شکل نهایی آن مجسمهای را میبینیم که آغوش خود را باز کرده و در واقع نمادی از صلح است.
پس از نهایی کردن طرح، مهندس مذکور به فرانسه رفت و در آنجا یک مجسمهساز ماهر را برای خلق این اثر پیدا کرد. ساخت مجسمه در کشور فرانسه شروع شد و در نهایت با طولی در حدود 29.9 متر به پایان رسید. مجمسه تکمیل شده که از قطعات سفالی ساخته شده بود به برزیل فرستاده شد تا با بتن مسلح بازسازی شود.
بتن یکی از معدود مصالحی بود که قدرت کافی برای شکل دادن به مجسمهای با این ابعاد را داشت. اما برای اینکه زیباتر به نظر میرسید باید با چیزی تزئین میشد. بنابراین، طراحان تندیس را با حدود شش میلیون کاشی سنگی پوشاندند! کارگرانی که کاشیها را میساختند اغلب پشت آن پیامها و یادگاریهایی مینوشتند و از همین رو این مجسمه با پیامهای مخفی پوشیده شده است.
تندیس مسیح در طول سالها به دلیل وزش باد، بارش باران و رعد و برق به بازسازیهای زیادی نیاز داشته که آخرین بازسازی عمده آن در سال 2010 به پایان رسید.
جمعبندی
در حالی که عجایب هفتگانه اصلی و باستانی به مرور زمان از بین رفتهاند، عجایب هفتگانه کنونی جهان شاهدی بر دستاوردهای باورنکردنی تمدن بشری هستند. از دیوار بزرگ چین گرفته تا ماچو پیچوی اسرارآمیز در کشور پرو، این شگفتیها همواره مردم را از سراسر جهان مجذوب خود میکنند.