ژله، این دسر دوست داشتنی و خوشمزه که البته در بین مردم از محبوبیت زیادی نیز برخوردار است در طعمها و رنگهای مختلف وجود دارد. اما آیا میدانید این دسر ساده و راحت دقیقاً از چه زمانی به بازارها عرضه شد و دقیقا از چه موادی تهیه میشود؟ شما تا چه اندازه با تاریخچه و حقایق آن آشنایی دارید؟ امروز ما در دیجیرو قصد داریم تا حقایقی جالب در مورد ژله و تاریخچه آن را برایتان شرح دهیم پس در ادامه این مقاله با ما همراه شوید!
- انواع دسرهایی که با ژلاتین تهیه میشوند، پودینگها و پایهای خامهای بدون نیاز به پخت همگی زیر گروه ژله به حساب میآیند.
- نام ژله که این روزها برای دسر ژلاتینی استفاده میکنیم در واقع به یک برند معروف با نام Jell-O اشاره دارد.
- ژله در واقع به دو صورت فوری و آماده و به شکل پودری در رنگها و طعمهای متفاوت تولید شده و به فروش میرسد. نوع پودری آن شامل پودر ژلاتین و طعمدهنده از جمله شکر یا شیرینکنندههای مصنوعی بوده و در آب جوش کامل حل میشود. سپس بعد از آن که مدتی گذاشتید تا سرد شود، اجازه بدهید تا خودش را بگیرد تا برای میل کردن آماده شود.
- برای درست کردن یک دسر مفصل و خوشمزه میتوان میوه، سبزیجات و خامه زده شده را نیز به ژله اضافه کرد و در قالبهایی با شکلهای متفاوت قرار داد تا تزئینات آن جذابتر شود. ژله را معمولا در یخچال قرار میدهند تا سفت شود و سپس برای خوردن کاملاً آماده میشود.
- آناناس تازه، پاپایا، کیوی و ریشه زنجبیل به دلیل داشتن آنزیمهای خاصی که در ساختارشان وجود دارد نباید در تهیه ژله مورد استفاده قرار بگیرند چرا که از سفت شدن و شکل گرفتن ژله جلوگیری میکنند.
- از ژله برای ساخت دسر معروف “قالب ژله” استفاده میشود که برای تهیه آن تنها نیاز به قالبی دارید که ژله را نگه دارد؛ سعی کنید قبل از گذاشتن ژله برای سفت شدن از سایر مواد مانند میوه خرد شده، آجیل و سایر مواد نیز برای تهیه این دسر خوشمزه استفاده کنید.
- سالاد ژله، در واقع سالادی است که با ژلاتین طعمدار، میوه و گاهی اوقات نیز هویج یا سایر سبزیجات تهیه میشود. سایر ترکیبات این سالاد شامل پنیر محلی، پنیر خامهای، مارشمالو، آجیل و انواع مغزها به دلخواه یا چوبشور است. سالادهای ژله در دهه 1960 بسیار محبوب بودند و امروزه نیز گاهاً به عنوان یک سالاد قدیمی در منوی رستورانها مشاهده میشوند.
- ژلاتین در واقع پروتئینی است که از کلاژن استخراج شده و از استخوانهای جوشانده، بافتهای همبند و سایر محصولات حیوانی تهیه میشود و جالب است بدانید از قرن پانزدهم جزو دسرهای پرطرفدار بوده است.
- ژلاتین در شهر نیویورک و در زمان سلطنت ملکه ویکتوریا بسیار رواج پیدا کرد و ترکیبهای بسیار خاص و جذابی از این دسر پرطرفدار در این دوره ابداع شد. ژلاتین در آن زمان به صورت ورقهای تولید و فروخته میشد چرا که خالصسازی آن بسیار زمانبر بود. نکته جالب آن که این دسر در زمان ملکه ویکتوریا به عنوان یک دسر اشرافی و سلطنتی شناخته میشد!
- پیتر کوپر (Peter Cooper) در سال 1845 به عنوان یک صنعتگر حق اختراع پودر ژلاتین را از آن خود کرد. وی شخصی است که ساخت اولین لوکوموتیو بخار آمریکایی با عنوان تام تامب (Tom Thumb) را هم در کارنامه دارد. ژلاتین پودری ساخت کوپر به راحتی در پخت و پز مورد استفاده قرار میگرفت.
- در سال 1897، در لیروی (LeRoy) نیویورک شرکت تجاری و شربت سرفه Pearle Bixby Wait از یک دسر ژلاتینی با عنوان Jell-O رو نمایی کرد. همسر صاحب شرکت و خودش طعمهای توت فرنگی، تمشک، پرتقال و لیمو را به ژلاتین و شکر اضافه کرده و اولین ژله طعمدار را به بازار عرضه کردند.
- نام ژله (Jell-O) توسط می ویت (May Wait) همسر صاحب شرکت انتخاب شد. زیرا به عقیده او این نام در واقع کلمهای مناسبی برای یک محصول تجاری بود.
- به دلیل فروش کم Jell-O، ویت در سال 1899 حق ثبت این اختراع را به قیمت 450 دلار به اوراتور فرانسیس وودوارد (Orator Francis Woodward) فروخت. وودوارد اولین کمپین تبلیغاتی خود را در سال 1902 آغاز کرد و باعث شد تا ژله توسط شرکتهای غذایی معروف فروخته و به سرعت در سرتاسر نیویورک شناخته شود.
- دسر ژله در دهههای 1930 و 1950 بسیار مورد استقبال مردم قرار گرفت و از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار شد.
- در سال 1992 اوت باسا (Ivette Bassa) برای اختراع ژله آبی موفق به کسب دومین جایزه نوبل آی جی (Ig Nobel Prize) در حوزه شیمی شد!
- جالب است بدانید ژله میانوعده رسمی ایالت یوتاست و هنگامی که سالت لیک سیتی (Salt Lake City) در سال 2002 میزبان المپیک زمستانی شد، ژله به یک نماد رسمی روی پینهای تولید شده برای این بازی تبدیل شد!
- موزه ژله یا گالری ژله، موزهای در لیروی (Le Roy) واقع در نیویورک است که انواع مختلف ژله و تاریخچه آن را به نمایش گذاشته است. این موزه به انجمن تاریخی لیروی (Le Roy) تعلق داشته و توسط این نهاد اداره میشود.
ابی زعین?⛺????⏩?⏩?⏩⏩??