اپل روز گذشته جدیدترین نسخه از سیستم عامل موبایلی خود به نام آی او اس 12 (iOS 12) را معرفی کرد و بلافاصله پس از آن نیز اولین بتای توسعه دهندگان را منتشر نمود که نمایی کلی از ویژگی های جدید، قابلیت ها و پیشرفت هایی که به یکی از محبوب ترین سیستم عامل های موبایلی جهان اضافه شده را نشان می دهد.
اگر شما هم علاقه مند هستید بیشتر در مورد آی او اس 12 و قابلیت ها و ویژگی های اضافه شده در آن بدانید، در ادامه با ما همراه باشید تا نگاهی به نسخه بتای توسعه دهندگان این سیستم عامل داشته باشیم.
بهبود عملکرد، هدف اصلی اپل در آی او اس 12
پس از تغییرات بصری ای که سال گذشته در آی او اس 11 اعمال شد، اپل امسال تصمیم گرفته تا تمرکز اصلی خود را در آی او اس 12 بر بهبود عملکرد و پایداری سیستم و همچنین بهبودهای زیربنایی معطوف کند. این نوع پیشرفت ها و بهبودها معمولاً کمتر به تیتر اول رسانه ها تبدیل می شوند و کاربران نیز توجه چندانی به آن ها ندارند، اما در واقع مهم ترین نوع به روز رسانی برای بخش بزرگی از کاربران آی او اس، همین موارد هستند. این پیشرفت ها و بهینه سازی ها می توانند تجربه کاربری را بسیار بهبود داده و به جذابیت کلی اکوسیستم اپل کمک شایانی نمایند.
در ابتدا باید اشاره کنیم که نسخه های بتای توسعه دهندگان معمولاً پر از اشکالات و باگ هستند، اما در مورد آی او اس 12 وضعیت بسیار بهتری بوده و این نسخه به صورت شگفت آوری از پایداری خوبی برخوردار است. با علم به اینکه نسخه های بتا ناقص بوده و بسیاری از ویژگی ها و قابلیت های موجود در آن نهایی نشده است، اما مشکل خاصی در اجرای بازی ها و برنامه ها مشاهده نشده است، که البته این حرف به این معنا نیست که می توانید با خیال راحت نسخه بتای آی او اس 12 را بر روی گوشی هوشمند اصلی خود نصب کنید.
به طور کلی، آی او اس 12 شباهت بسیار زیادی به آی او اس 11 دارد و ظاهر کلی آن تغییر چندانی نداشته است. کار کردن با رابط کاربری در این نسخه بسیار لذت بخش تر و روان تر بوده و به نظر می رسد اپل در نهایت توانسته به آرزوی خود در اجرای سیستم عامل با نرخ 60 فریم در ثانیه دست پیدا کند. کاری که تا پیش از این با وجود تلاش های فراوان، در آی او اس 10 و آی او اس 11 موفق به انجام آن نشده بود.
حتی در حالت بتای خود هم، آی او اس 12 به خصوص برای کاربران دستگاه های قدیمی مبتنی بر آی او اس، یک دستاورد بزرگ محسوب می شود. بد نیست یادآوری کنیم که بنا به ادعای اپل، گوشی آیفون 6 پلاس که به زودی 4 ساله خواهد شد، با نصب آی او اس 12 حدود 40 درصد در اجرای برنامه ها سریع تر خواهد شد، برنامه دوربین را 70 درصد سریع تر باز خواهد کرد و در زمینه اجرای همزمان برنامه ها یا مولتی تسکینگ هم دو برابر بهتر عمل خواهد کرد.
واقعیت افزوده
فناوری واقعیت افزوده در طی چند سال گذشته شده یکی از مباحث داغ حوزه تکنولوژی بوده و در حال حاضر نیز استفاده از آن بسیار گسترده شده است، اما اپل در آی او اس 12 می خواهد یک گام دیگر رو به جلو برداشته و مرزهای این فناوری را جابجا کند. بازی های موبایلی یکی از بخش هایی است که آی او اس 12 به دنبال بهبود تجربه واقعیت مجازی به واسطه مهیا کردن قابلیت انجام مشترک بازی ها است. همان طور که اپل در جریان رویداد WWDC نیز نشان داد، دو یا چند بازیکن قادر خواهند بود به صورت همزمان در یک محیط شبیه سازی شده توسط فناوری واقعیت افزوده، به انجام بازی پرداخته و تجربه مشترکی را در یک فضای یکسان داشته باشند. امکانات و قابلیت هایی که این نوآوری می تواند به همراه داشته باشد، بی پایان است. البته اپل تنها به همین مورد اکتفا نکرده و قصد دارد تا با معرفی یک فرمت جدید به نام USDZ استفاده از واقعیت افزوده را بسیار ساده تر کرده و به مرورگر سافاری و دیگر برنامه های اختصاصی اپل امکان نمایش مستقیم چنین محتواهای پیشرفته ای را بدهد.
یکی دیگر از ویژگی هایی پیشرفته و بسیار مفیدی که در آی او اس 12 اضافه شده و می تواند فواید واقعیت افزوده در کارهای روزمره را به خوبی ثابت کند، یک اپلیکیشن اندازه گیری جدید است که با بهره گیری از فناوری واقعیت افزوده به شما اجازه می دهد ابعاد اشیاء واقعی پیرامون خود را با دقت نسبتاً خوبی اندازه گیری کنید. این برنامه اندازه گیری تنها گوشه ای از ویژگی های گسترده ای است که در آی او اس 12 اضافه شده و دست توسعه دهندگان را برای خلق برنامه هایی کاربردی باز کرده است. با رویکردی که اپل در آی او اس 12 نسبت به فناوری واقعیت افزوده داشته می توان امیدوار بود که در آینده ای نزدیک دامنه استفاده از این فناوری بسیار گسترده تر و متنوع تر شده و تنها در بازی ها و فروشگاه های آنلاین شاهد به کارگیری آن نباشیم.
در حالی که انیموجی های معرفی شده در آیفون ایکس نتوانستند آن طور که باید و شاید نظر مخاطبان را جلب کرده و به یک قابلیت پرکاربرد تبدیل شوند، اما به نظر می رسد مموجی ها (Memoji) در آی او اس 12 از جذابیت به مراتب بیشتری برخوردار خواهند بود.
اپل در آی او اس 12 سعی کرده تا پاسخی به ویژگی نصفه و نیمه AR Emoji سامسونگ بدهد و به همین منظور مموجی ها را معرفی کرده است که از قابلیت تنظیم بیشتری برخوردار بوده و نسبت به AR Emoji تعاملی تر هستند. در مجموع، این شکلک های متحرک، حالت چهره کاربر را بسیار بهتر نشان می دهند.
در زمینه سفارشی سازی، مموجی ها به شما اجازه می دهند تا به شکل دقیقی قیافه و ویژگی های ظاهری صورت خود شبیه سازی کرده و یک شکلک متحرک با ظاهر خودتان ایجاد کنید. این قابلیت بسیار جذاب و مفرح است، هر چند که نبود قابلیت اسکن چهره کاملاً به چشم می آید؛ قابلیتی که در صورت وجود می توانست به عنوان نقطه شروعی برای ساخت کاراکتر تلقی شده و کار ساخت مموجی ها را بسیار راحت تر کند.
مموجی در حال حاضر یک برنامه مستقل نیست و احتمالا هرگز هم نخواهد بود؛ همانند آی او اس 11 در اینجا هم مموجی ها را می توان تنها در برنامه هایی مانند پیام رسان مورد استفاده قرار داد. شایان ذکر است که در کنار معرفی مموجی ها، اپل چهار کاراکتر جدید را هم به ایموجی ها اضافه کرده است.
به جرأت می توان گفت بزرگترین بهبودی که در این بخش اعمال شده، به مدت زمان کلیپ ها و انیمیشن ها مربوط می شود. در آی او اس 12 مدت ضبط انیموجی و مموجی به 30 ثانیه افزایش پیدا کرده که برای بیان احساسات و حالات چهره حتی بیشتر از حد کافی است. شما حتی می توانید در هنگام ضبط ویدیو در برنامه پیام رسان، از تمام مموجی ها و همچنین انیموجی های موجود به عنوان ماسک صورت استفاده کنید که بسیار جذاب به نظر می رسد!
با اینکه ممکن است مموجی ها به یک قابلیت حیاتی و ضروری در آی او اس 12 تبدیل نشوند اما بسیار مفرح و جذاب هستند و در اوقات فراغت خود می توانید اقدام به ساخت شخصیت دلخواه خود کرده و از آن در پیام هایتان استفاده کنید.
دستیار صوتی سیری
یکی دیگر از بخش هایی که در آی او اس 12 بهبود یافته و توجه ویژه ای به آن شده، دستیار صوتی سیری است. سیری اکنون بسیار فعالانه تر عمل کرده و سعی خواهد کرد تا عادات و سبک زندگی روزمره شما را به خوبی درک کند. پس از انجام این کار نیز سعی خواهد کرد تا با ارائه پیشنهادهایی، دسترسی به برنامه ها یا انجام برخی کارها را که معمولاً در یک زمان مشخص انجام می دهید، برایتان ساده تر کند. به عنوان مثال اگر در هنگام رفتن به باشگاه معمولاً عادت دارید از یک برنامه خاص برای ردیابی وضعیت بدنی خود استفاده کنید، سیری با درک این موضوع، هر زمان که وارد باشگاه شوید به شما پیشنهاد می کنید تا تنها با یک لمس برنامه مذکور را باز کنید. یکی دیگر از ویژگی های جدید و جذاب نیز اضافه شدن میانبرها است که کاربر را قادر می سازد دستورات صوتی را سفارشی سازی کند.
با استفاده از میانبرها، می توانید با یک فرمان صوتی از پیش تعریف شده، از سیری بخواهید تا وظایف خاصی را انجام دهد.
این همان چیزی است که دستیار گوگل هم از آن بهره مند است و فوق العاده مفید به نظر می رسد. به لطف API میانبرهای جدید، توسعه دهندگان می توانند از سیری برای دسترسی به قابلیت های پر استفاده و محبوب برنامه خود استفاده کرده و همین مسئله، خودکار کردن کارها را بسیار ساده تر خواهد کرد.
اما این تمام چیزی نیست که به دستیار صوتی سیری در آی او اس 12 اضافه شده است.
قابلیت ترجمه بیش از 40 زبان مختلف، دانستنی های تغذیه ای و جستجوی رمز عبور، همگی قرار است به دستیار مجازی اپل اضافه شوند و در حالی که همه این قابلیت ها جذاب به نظر می رسند، اما اپل هنوز هم برای غلبه بر رقبای قدرتمندی مانند آمازون الکسا یا دستیار گوگل، راه زیادی در پیش دارد.
اعلان های گروهی
در کنار تم تاریک (Dark Mode)، گروه بندی اعلان ها یکی از ویژگی هایی بود که درخواست زیادی برای اضافه شدن آن در آی او اس وجود داشت که در نهایت اپل آن را در آی او اس 12 معرفی کرد. با اضافه شدن قابلیت گروه بندی اعلان ها می توانید با لیست های بی پایان اعلان های مشابهی که از طرف یک برنامه خاص ارسال می شدند، خداحافظی کنید. اعلان های گروهی برای سر و سامان دادن به بخش اعلان ها معرفی شده و با دسته بندی موارد مشابه در یک گروه، کار شما را در مدیریت آن ها بسیار ساده تر خواهد کرد.
بدین ترتیب با گروه بندی شدن اعلان ها، می توانید همه اعلان های یک برنامه را یکجا مشاهده کرده و در صورت نیاز همگی آن ها ر ا در آن واحد حذف کنید. با وجود اینکه تست های فعلی در نسخه بتای آی او اس 12 انجام شده اما همه چیز بسیار خوب و کارآمد به نظر می رسد و مشکل خاصی در این بخش وجود ندارد. با اطمینان زیادی می توان گفت اعلان های گروهی تبدیل یکی از ویژگی های بسیار مفید و کاربردی آی او اس 12 خواهد بود.
لطفا مزاحم نوشید!
همانند داشبورد اندروید، که هدف آن کاهش زمان کار با گوشی (بخوانید تلف کردن وقت!) است، ویژگی Screen Time اپل که در آی او اس 12 معرفی شده، می تواند با کارکردی مشابه با حالت عدم مزاحمت (Do Not Disturb) به کاربر اجازه دهد تا استفاده از گوشی هوشمند خود را محدود کند. شما می توانید برای استفاده روزانه از هر برنامه محدودیت های مختلفی را تعیین کنید، مثلا فقط نیم ساعت مجاز به استفاده از شبکه های اجتماعی باشید یا یک ساعت بازی کنید. پس از به اتمام رسیدن این محدودیت گوشی شما تمام تلاش خود را خواهد کرد تا شما را از ادامه دادن کار منصرف کند، اما به هر حال شما رئیس هستید و می توانید هشدارها را نادیده بگیرید!
ScreenTime حتی به شما اجازه می دهد تا سیار دستگاه هایی را هم که با قابلیت Family Sharing تنظیم شده اند مدیریت کنید. با این روش می توانید محدودهای مشابهی را برای فرزندان خود تعیین کنید تا در انجام یک بازی یا کار کردن با برنامه ای خاص در گوشی خودشان زیاده روی نکنند.
یکی دیگر از ویژگی های جدید دیگری که به حالت عدم مزاحمت اضافه شده، این امکان را برای شما مهیا می کند تا اعلان ها را برای یک مدت زمانی مشخص، بی صدا کنید. به عنوان مثال می توانید برای یک ساعت، تا صبح یا تا شب، و یا حتی تا زمانی که محل فعلی خود را ترک نکرده اید، اعلان ها را در حالت بی صدا قرار دهید. البته این قابلیت جدا از ویژگی زمانبندی است و امکان زمانبندی نیز همچنان وجود دارد.
این قابلیت به ظاهر کوچک کارایی بسیار خوبی دارد، زیرا یکی از مشکلات کاربران در استفاده از حالت عدم مزاحمت این است که اغلب فراموش می کنند، گوشی را از این حالت خارج کنند. اما از این به بعد می توانید با خیال راحت هنگام شب یا رفتن به یک جلسه مهم گوشی را در این حالت قرار داده و مطمئن باشید که به هنگام فرارسیدن روز یا ترک کردن محل جلسه، حالت عدم مزاحمت به صورت خودکار غیرفعال خواهد شد.
نتیجه گیری
به طور کلی، می توان گفت آی او اس 12 به خوبی توانسته قابلیت هاو ویژگی های نسخه 11 را بهبود داده و برخی نواقص آن را نیز برطرف کند.
بسیاری از ویژگی های جدیدی که به آی او اس 12 اضافه شده فوق العاده هستند و مورد درخواست و تقاضای اکثریت کاربران این سیستم عامل بوده اند. اعلان های گروهی، تماس های ویدیویی گروهی FaceTime، پیشرفت های انجام شده در زمینه واقعیت افزوده، و از همه مهمتر، بهبود عملکرد کلی سیستم، همگی باعث شده اند تا به روز رسانی آی او اس 12 برای دستگاه های اپل یک دستاورد مهم محسوب شود. این واقعیت که تمام گوشی های سازگار با سیستم عامل آی او اس 11 می توانند نسخه جدید این سیستم عامل را دریافت کنند یک خبر بسیار خوب برای کاربران و یک دستاورد بزرگ برای اپل است. این روزها کمتر تولید کننده ای را می توان یافت که از گوشی های سه سال پیش خود پشتیبانی کند، اما اپل آی او اس 12 را حتی بری آیفون 5 اس که در سال 2013 عرضه شده بود نیز در دسترس قرار خواهد داد.
با این حال، به نظر می رسد در برخی بخش هنوز جای کار بیشتری وجود دارد و اپل باید توجه بیشتری به آن ها داشته باشد. به عنوان مثال، با وجود اینکه سیری در آی او اس 12 بهبودهایی داشته، اما هنوز برای غلبه کردن به محصولات مشابهی مانند آمازون الکسا و مهم تر از همه گوگل اسیستنت، از قدرت کافی برخوردار نیست و اپل باید با ارائه نوآوری های بیشتر، دستیار صوتی خود را متمایز از دیگران کند. علاوه بر این، در حالی که چهار انیموجی جدید و همچنین مموجی های اضافه شده به آی او اس 12 بسیار سرگرم کننده هستند، اما احتمالاً به زودی و پس از فروکش کردن تب تبلیغاتی اپل، به دست فراموشی سپرده شده و توجه چندانی به این ویژگی ها نخواهد شد.