دانشمندان به تازگی یک گونه غول پیکر از مار آناکوندای سبز را در آمازون کشف کردهاند که به گفته آنها میتواند تا 7.5 متر طول و تقریباً 500 کیلوگرم وزن داشته باشد! به این ترتیب و با این مشخصات، این گونه جدید به بزرگترین و سنگینترین مار شناخته شده در جهان تبدیل میشود.
تاکنون، چهار گونه آناکوندا در جهان شناسایی شده بود که بزرگترین آنها، یعنی آناکوندای سبز، در مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی مانند رودخانههای آمازون، اورینوکو و اسکیبو ساکن هستند.
این آناکونداها که در رودخانهها و تالابهای آمریکای جنوبی یافت میشوند، به خاطر سرعت و توانایی بالایی که در کشتن طعمه خود به وسیله پیچیدن به دور آن، خفه کردن و سپس بلعیدن کاملش دارند، شناخته شدهاند.
مطالعهای که چندین دهه به طول انجامیده و نتایج آن به تازگی منتشر شده است، نشان داده که آناکوندای سبز در واقع از نظر ژنتیکی دو گونه مختلف است. محققانی که با مردم بومی وارائونی همکاری میکردند، موفق شدند چندین نمونه از آناکوندای سبز شمالی (Eunectes akayima) را در منطقه بامنو در آمازون اکوادور به دام انداخته و مورد مطالعه قرار دهند.
این گونه از مارها برای اولین بار در حین فیلمبرداری مجموعه مستند قطب تا قطب ( Pole to Pole) محصول شبکه دیزنی پلاس نشنال جئوگرافیک با اجرای ویل اسمیت کشف شد. دانشمندان در حین قایق سواری در کانو در رودخانه آمازون، چندین آناکوندای متعلق به گونه جدید را مشاهده کردند که «در آبهای کم عمق در کمین طعمه خود بودند».
برایان فرای (Bryan Fry)، نویسنده این مقاله از دانشگاه کوئینزلند، گفته:
اندازه این موجودات باورنکردنی است. یک آناکوندای ماده که با آن برخورد کردیم، طول حیرت انگیز 6.3 متری داشت. گزارشهایی غیررسمی به نقل از مردم وارائونی وجود دارد که میگویند آناکونداهای دیگری در این منطقه با طول بیش از 7.5 متر و وزنی در حدود 500 کیلوگرم نیز وجود دارند.
گونه جدید که در مجله Diversity توصیف شده است، حدود 10 میلیون سال پیش از آناکوندای سبز جنوبی که تا همین اواخر شناخته شده بود، جدا شده و از نظر ژنتیکی 5.5 درصد با آن تفاوت دارد. برای درک بهتر این موضوع، کافیست بدانید که انسانها از نظر ژنتیکی تنها حدود 2 درصد با شامپانزهها متفاوت هستند!
به گفته محققان، این کشف برای حفاظت از آناکونداها که گونههای برتر شکارچی بوده و برای حفظ تعادل در اکوسیستمهای خود ضروری میباشند، بسیار مهم است. جمعیت سالم آناکونداها به معنای این است که اکوسیستم آنها غنی از منابع غذایی و آب تمیز سرشار میباشد.
دقیقاً به همین علت است که محققان در The Conversation مینویسند:
بنابراین، دانستن اینکه کدام گونه آناکوندا در طبیعت وجود دارد و نظارت بر تعداد آنها امری بسیار حیاتی است.
این روزها، حیات آناکونداها به طور فزایندهای به سبب قطعهبندی زمین ناشی از کشاورزی صنعتی، آتشسوزیهای جنگلی، خشکسالی، تغییرات آب و هوایی و آلودگی ناشی از فلزات سنگین مرتبط با نشت فعالیتهای استخراج نفت تهدید میشود.
دکتر فرای میگوید:
به طور ویژه، تحقیقات در مورد اینکه مواد پتروشیمی ناشی از نشت نفت چگونه بر باروری و تولید مثل این مارهای نادر تأثیر میگذارد، بسیار فوری است.