بدون تردید، تیراناسوروس یا تیرکس سلطان بلامنازع دایناسورها بوده است (رکس به معنی پادشاه است). تیرکس نوعی دایناسور گوشتخوار بوده است که در دوره کرتاسه زندگی میکرده و چندین فسیل از آن در نقاط مختلف جهان باقی مانده است. تیرکس جثهای بسیار بزرگ، دستانی کوچک و آروارهای بسیار قوی داشته که قویترین آرواره در میان موجودات خشکیزی به شمار میرود. تیرکس از بزرگترین گوشتخواران تمام ادوار است اما محققان اخیرا به یافتههایی رسیدهاند که نشان میدهد جثه این دایناسور حتی از چیزی که تاکنون تصور میشد نیز بزرگتر بوده است. در این مقاله از دیجی رو به تحقیقات جدید دانشمندان روی تیرکس، سلطان دایناسورها خواهیم پرداخت.
اسکاتی، معروفترین تیرکس جهان
در سال 1991 در کانادا فسیلی از یک دایناسور تیرکس با قدمت 66 میلیون سال کشف شد که این دایناسور، اسکاتی نام گرفت. گروهی از دیرینه شناسان در دانشگاه آلبرتا بخشهای مختلف این اسکلت مثل جمجمه، لگن و دندهها را اندازه گیری کردند و تخمین زدند که وزن این دایناسور در دوران حیاتش حدود 20 هزار پوند (معادل 8800 کیلوگرم) بوده است. با در نظر گرفتن این که وزن فیل آفریقایی در بالاترین حالت به 26 هزار پوند میرسد مشخص شد که تیرکس بزرگترین درندهای بوده است که تاکنون روی زمین میزیسته است.
اسکات پرسونز، محققی که رهبری این گروه تحقیقاتی را بر عهده داشته است در بیانیهای لقب “رکسِ رکسها” را به این فسیل داد. این اسکلت در قسمت غربی کانادا در ایالت ساسکاچوان کشف شد و پس از ده سال کار حفاری، دانشمندان بالاخره توانستند قطعات مختلف اسکاتی را استخراج و به هم متصل کنند و تصویری کامل از وی به دست آورند. نتایج این تحقیقات در تاریخ 21 مارس امسال در مجله The Anatomical Record منتشر شده و در این مقاله ذکر شده است که ابعاد اسکاتی “به طور استثنایی بزرگ” و “غول پیکر” بوده است که او را به یک موجود کاملا منحصر به فرد تبدیل میکند.
چیزی که اسکاتی را استثناییتر میکند علاوه بر جثه، سن آن است. در واقع اسکاتی مسنترین تیرکسی است که فسیل آن کشف شده است. اسکاتی در زمان مرگ حدود سی سال داشته است که برای ددپایان عمری کامل محسوب میشود چون تا آنجایی که ما میدانیم این موجودات باستانی چیزی بین 20 تا 30 سال عمر میکردهاند. با مطالعه یکی از استخوانهای پاهای این اسکلت دریافتند که این فسیل متعلق به یک تیرکس بالغ بوده است. علائمی از زخم و خراش روی استخوانهای او مشاهده میشود که نشان میدهد او در مبارزات متعددی شرکت داشته است.
با کامل شدن این تحقیقات، اسکاتی توانست لقب بزرگترین خزنده جهان را که پیش از این متعلق به “سو” بود به خود اختصاص دهد. سو یک تیرکس شگفت انگیز دیگر است که در سال 1990 در داکوتای جنوبی کشف شد. تخمین زده میشود که این دایناسور حدود 400 کیلوگرم وزن داشته است که بسیار کمتر از وزن اسکاتی است اما فسیل سو اسکلت کاملتری دارد و حدود 90 درصد از استخوانهای آن کشف شده است. بنابراین سو همچنان لقب کاملترین اسکلت یافت شده تیرکس را در اختیار خود دارد.
عالی بود
خوب بود
بد
نخیر خیلیم خوبه
خوب بود
سلام خیلی خوبه نوشته هاش فقط قدشو دندوناش چقدر بودن بگین خواهش میکنم حسام سلطانی?????☺☺☺☺☺
من تازه یه گورو دیدم
علو
دایناسر ها منقلز نشدن
علو
خیلی خوب بود خوندمش حالم خوب شد????
افتضاح
خیلیم عالی بود