شرکت مدیاتک امروز از تراشه پردازشی جدید خود با نام دیمنسیتی 9300 پلاس رونمایی کرد که برای قدرت بخشیدن به گوشیهای هوشمند پرچمدار طراحی شده است. در حالی که این تراشه نسبت به دیمنسیتی 9300 ارتقاء قابل توجهی در بخش مشخصات فنی ندارد، اما بر بهبود پردازش هوش مصنوعی روی دستگاه و پشتیبانی گستردهتر از مدلهای زبانی بزرگ (LLMs) تمرکز دارد.
این تراشه با انواع مختلف مدلهای زبانی بزرگ از جمله جمینی نانو از گوگل و نسخههای 2 و 3 مدل Llama از متا سازگار است. مدیاتک ادعا میکند که این سازگاری گسترده LLM همراه با فناوری LoRA (تقریب کمرتبه) روی دستگاه، منجر به ایجاد اکوسیستم غنی از برنامههای کاربردی هوش مصنوعی مولد خواهد شد.
در واقع، این طور ادعا شده که دیمنسیتی 9300 پلاس اولین تراشه در صنعت موبایل است که به عملکرد پرسرعت برای LLM های خاص دست یافته است. مدیاتک سرعت 22 توکن در ثانیه را برای مدل Llama 2 7B متا تبلیغ میکند که واقعاً قابل توجه است.
علاوه بر هوش مصنوعی، تراشه دیمنسیتی 9300 پلاس نوید بهبود مصرف انرژی را نیز میدهد. گفته میشود که این تراشه مصرف انرژی را برای سناریوهای خاص بازی تا 20 درصد کاهش میدهد. همچنین یک «موتور سرعت ستاره» (Star Speed Engine) را برای بهینهسازی اتصال شبکه و پشتیبانی همزمان از شبکههای دوگانه ادغام میکند.
مشخصات فنی دیمنسیتی 9300 پلاس
تراشه پردازشی جدید مدیاتک که بر اساس فرآیند 4 نانومتری ساخته شده، دارای یک پردازنده مرکزی هشت هستهای با یک هسته پرقدرت Arm Cortex-X4 با سرعت کلاک 3.4 گیگاهرتز، سه هسته Cortex-X4 دیگر با سرعت کلاک 2.85 گیگاهرتز و چهار هسته Cortex-A720 با سرعت 2.0 گیگاهرتز است.
دیمنسیتی 9300 پلاس همچنین از فناوری جدید NeuroPilot مدیاتک برای بهبود پردازش هوش مصنوعی بهره میبرد. موتور هوش مصنوعی APU 790 امکان اجرای LLM با اندازههای پارامتر مختلف، از 1 میلیارد تا 33 میلیارد را فراهم میکند. گفته میشود سرعتی که این تراشه برای LLM های با 7 میلیارد پارامتر ارائه میکند، دو برابر نمونههای مشابه در بازار است.
برای گیمرها، دیمنسیتی 9300 پلاس یک موتور ردیابی پرتو سخت افزاری نسل دوم را با یک پردازنده گرافیکی Arm Immortalis-G720 ادغام کرده است. این تراشه همچنین شامل پردازنده سیگنال تصویر (ISP) Imagiq 990 مدیاتک برای بهبود قابلیتهای دوربین و MiraVision 990 برای بهبود پردازش محتوای بصری است.
در بخش اتصالات، دیمنسیتی 9300 پلاس دارای یک مودم داخلی 5G R16 با پشتیبانی از شبکههای فایو جی زیر 6 گیگاهرتز و سرعت دانلود تا 7 گیگابیت بر ثانیه میباشد.
زمان ورود به بازار و چالشهای پیش رو
ویوو X100S اولین گوشی هوشمندی خواهد بود که از دیمنسیتی 9300 پلاس استفاده میکند. همچنین، iQOO Neo9S Pro که قرار است این ماه عرضه شود هم به این تراشه پردازشی جدید مجهز خواهد شد.
در مجموع، در حالی که دیمنسیتی 9300 پلاس از نظر مشخصات فنی یک ارتقاء جزئی نسبت به مدل قبلی خود محسوب میشود، تمرکز آن بر هوش مصنوعی روی دستگاه، آن را به یک رقیب جدی برای سایر تراشههای پرچمدار تبدیل میکند. پشتیبانی گسترده از LLM ها و سرعت بالای پردازش آنها، به گوشیهای هوشمند مجهز به این تراشه امکان اجرای طیف وسیعی از برنامههای کاربردی مبتنی بر هوش مصنوعی را خواهد داد که از جمله آنها میتوان به دستیارهای صوتی پیشرفته، ترجمه زنده و برنامههای تولید محتوای خلاقانه اشاره کرد.
علاوه بر هوش مصنوعی، بهبودهای دیگری مانند مصرف انرژی کمتر و قابلیتهای بازی پیشرفته باعث میشود دیمنسیتی 9300 پلاس برای کاربران حرفهای که به دنبال عملکرد روان و سریع در گوشی هوشمند خود هستند، یک انتخاب جذاب باشد. با این حال، برای درک بهتر جایگاه این تراشه پردازشی در بازار، باید منتظر بررسیهای مستقل و مقایسه عملکرد آن با سایر تراشههای پرچمدار باشیم.
دیمنسیتی 9300 پلاس با تراشههای پرچمداری مانند اسنپدراگون 8 نسل 4 کوالکام و اپل A16 بایونیک رقابت خواهد کرد. هر کدام از این تراشهها نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارند، اما یکی از مزیتهای بالقوه دیمنسیتی 9300 پلاس میتواند قیمت آن باشد. مدیاتک به طور سنتی پردازندههای مقرون به صرفه تری را نسبت به کوالکام و اپل عرضه میکند. با این حال، قیمت نهایی دستگاههای مجهز به این تراشه به عوامل مختلفی از جمله برند، طراحی و سایر ویژگیها بستگی خواهد داشت.
پیشبینی میشود یکی از چالشهای احتمالی دیمنسیتی 9300 پلاس، پشتیبانی نرم افزاری باشد. در حالی که مدیاتک در سالهای اخیر تلاشهای خود را برای بهبود پشتیبانی نرم افزاری افزایش داده است، اما هنوز هم در این زمینه از رقبای خود عقب است. این امر میتواند به معنای عدم وجود بهروزرسانیهای سریع امنیتی و ویژگیهای جدید برای دستگاههای مجهز به دیمنسیتی 9300 پلاس باشد.