دیجی رودیجی رو
  • اخبار تکنولوژی
    • اخبار داخلی
    • اخبار تلفن همراه
    • اخبار سخت افزار
    • اخبار اپلیکیشن‌ها
  • آموزش
  • بررسی محصولات
  • راهنمای خرید
  • سرگرمی
    • اخبار بازی
    • معرفی بازی
      • بازی موبایل
      • بازی دسکتاپ
      • بازی کنسول
    • معرفی اپلیکیشن
    • سینما و تلویزیون
  • دیجی فکت
  • دیجی لایف
  • دیجی10
  • مقالات گوناگون
خواندن: با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید
به اشتراک بگذارید
ورود
اعلان نمایش بیشتر
تغییر اندازه فونتآآ
دیجی رودیجی رو
تغییر اندازه فونتآآ
جستجو
حساب کاربری دارید؟ ورود
دنبال کردن
تمامی حقوق برای رسانه دیجی‌رو محفوظ است. 1403 ©
دیجی رو > مقالات گوناگون > با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید
مقالات گوناگونمنتخب

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

حسین محمودزاده 25 تیر 1397 ساعت 22:49
زمان مطالعه: 12 دقیقه
با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید
اشتراک گذاری
بلیط هواپیما سفرمارکت

کره زمین حدود 1500 آتشفشان فعال بالقوه دارد و هر روز تقریباً 20 عدد از آن‌ها در سطوح مختلف فوران می‌کنند. گاهی این فوران‌ها تنها به خارج شدن بخار و دود ختم می‌شود اما در برخی موارد خروج گدازه و انفجارهای مهیب نیز رخ می‌دهد. این توده‌های زمینی در طول تاریخ همواره به عنوان یکی از عجیب‌ترین نقاط این کره پهناور به شمار رفته و کنجکاوی بسیاری از افراد و حتی نویسندگان مختلف را نیز برانگیخته است.

لیست
1- نواورپتا (Novarupta)2- پاریکوتین (Parícutin)3- وسوویس (Vesuvius)4- یلواستون (Yellowstone)5- کوه پله (Mount Pelée)6- کراکاتوآ (Krakatau)7- کیلا اوا (Kilauea)8- مائونا لوا (Mauna Loa)9- اوراویکوتل (Öræfajökull)10- هاور (Havre)11- شیشالدین (Shishaldin)

با این مقدمه کوتاه در ادامه مطلب قصد داریم شما را با 11 مورد از مشهورترین آتشفشان‌های کره زمین آشنا کنیم. با ما در دیجی رو همراه باشید.

1- نواورپتا (Novarupta)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

نواورپتا قوی‌ترین انفجار آتشفشانی قرن بیستم را به نام خود ثبت کرده و باعث شد تا انفجار مهیب کوه آتشفشانی سنت هلن در سال 1980 بسیار کوچ جلوه کند! نواورپتا در سال 1912 فوران کرد و با وجود اینکه انفجار این کوه در سایه خبر غرق شدن کشتی تایتانیک قرار گرفت، اما این اتفاق به عنوان پنجمین انفجار آتشفشانی بزرگ تاریخ بشر شناخته شده است.

خاکستر حاصل از انفجار نواورپتا تا به آفریقا گسترش یافت. فوران این کوه باعث شد تا یک دره سرسبز پر از رودخانه به یک زمین بی حاصل و خشک تبدیل شود که در حال حاضر با نام دره 10،000 دود از آن یاد می شود. این انفجار بزرگ همچنین باعث فروریختن و از هم پاشیدن قله کوه شد و خاکستر حاصل از آن مناطق نزدیک جزیره کودیاک را به مدت سه روز در تاریکی فرو برد.

تا پیش از سال 1912، آتشفشانی به نام نواورپتا وجود نداشت. آتشفشان شناسان بر این باورند فوران عظیمی که در این کوه آتش فشانی صورت گرفته باعث شده یک توده ضخیم گدازه از آن خارج شده و در نهایت دهانه آتشفشان را ببندد. با اینکه این آتشفشان در طول بیش از یک قرن گذشته هیچ فورانی نداشته، اما بسیار جوان بوده، گاهی بخار می کند و قطعاً هنوز هم فعال است.

2- پاریکوتین (Parícutin)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

بر طبق نظر دانشمندان زمین شناسی ایالات متحده آمریکا (USGS)، آتشفشان پاریکوتین در یکی از روزهای ماه فوریه فعال شده و پس از حدود هشت ساعت، شروع به ایجاد سر و صدا کرده و گدازه‌های آتشبن را با فشار بسیار زیاد به بیرون پرتاب نموده است.

ظرف یک هفته، ارتفاع گدازه‌ها از 150 متر فراتر رفت و این فوران آتشفشانی بزرگ بالاخره پس از نه سال به پایان رسید و یک تپه مخروطی شکل از سنگ های آتشفشانی با ارتفاعی بیش از 300 متر باقی گذاشت. پاریکوتین در بیش از نیم قرن گذشته فوران نکرده، اما در منطقه فعال آتشفشانی قرار گرفته و همواره احتمال فوران مجدد آن وجود دارد.

3- وسوویس (Vesuvius)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

کوه وسوویس احتمالا مرگبارترین کوه آتشفشانی تاریخ است. تقریبا 2000 سال پیش، فوران شدید این کوه باعث شد تعدادی از شهرهای روم باستان مانند پمپئی (Pompeii) در زیر خروارها سنگ آتشفشانی شن مانند مدفون شوند.

از آن زمان به بعد چنین فوران‌هایی که ستون‌های خاکستر را به ارتفاع بیش از 11 کیلومتر به آسمان می‌فرستند، فوران پلینی گفته می‌شود که نام آن را از شخصی رومی به همین نام گرفته‌اند که توانسته شاهد این رویداد باشد.

آتشفشان وسوویس تا به حال همچنان فعال باقی مانده اما مانند بسیاری از کوه‌های آتشفشان دیگر فوران‌های آن با فواصل زمانی طولانی از هم به وقوع می پیوندند.

4- یلواستون (Yellowstone)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

بسیاری از دانشمندان آتشفشان شناس کوه یلوستون را صرفاً به عنوان یک آتشفشان معمولی در نظر نمی گیرند، بلکه از آن به عنوان یک ابرآتشفشان یاد می کنند. زیرا این کوه آتشفشان در هنگام وقوع انفجار قادر است مقدار بسیار زیادی (حداقل برابر 1000 کیلومتر مکعب) مواد مذاب را به بیرون پرتاب کند. البته چنین انفجار عظیمی در یلواستون در میلیون سال گذشته تنها 2 بار اتفاق افتاده است.

اینگونه انفجارهای بزرگ و مرگبار در طول تاریخ بشریت بسیار نادر بوده است اما باید در نظر داشت که یلواستون هنوز هم فعال است و احتمال وقوع چنین حوادث مرگباری وجود دارد.

پارک ملی یلواستون که در بالای کوه آتشفشان قرار دارد، حاوی بیش از 500 چشمه آب گرم است که از بین گدازه‌های سوزان زیرزمینی عبور کرده و به سطح زمین می‌رسند.

آتشفشان یلواستون یکی از آن مواردی است که بیشترین نظارت‌های جهانی بر روی آن وجود دارد. معمولاً اگر قرار باشد فوارنی صورت بگیرد، از چند هفته و یا حتی چند سال قبل زمين لرزه‌هایی ثبت خواهند شد که کمک می‌کند وقوع انفجار آتشفشانی قابل پیش‌بنی باشد. بنابراین، جای نگرانی نیست زیرا اگر ابرآتشفشان یلواستون در آینده‌ای نزدیک بخواهد شروع به فوران کند، مدت‌ها قبل از وقوع حادثه متوجه آن خواهیم شد.

5- کوه پله (Mount Pelée)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

در سال 1902 و در پی فوران کوه پله، تنها تعداد اندکی از ساکنان شهر سن پری که در بالای کوه و در دریای کارائیب بنا شده بود، توانستند زنده بمانند. بد نیست بدانید که به عنوان مثال یکی از این افراد به صورت اتفاقی بین سنگ‌ها و صخره‌ها محبوس شده و نجات یافته بود.

تخمین زده می شود که فوران کوه پله در آن سال حدود 28000 نفر را به قتل رسانده است. این حادثه تأسف‌بار انگیزه‌ای شد برای یکی از آتشفشان شناس‌ها به نام توماس جگر (Thomas Jagger) تا برای اولین بار رصدخانه فوران آتشفشانی را در جهان و در هاوایی احداث کند. وی پس از مشاهده مدفون شدن بیش از 20،000 انسان بی‌دفاع در زیر ساختمان های ویران شده و سنگ های آتشفشانی، احساس کرد که تحقیقات علمی باید در این زمینه گسترش پیدا کند.

با توجه به اینکه این آتشفشان در سال 1985 لرزش های معنی داری را تجربه کرده و تاحدودی تخلیه شده است، در حال حاضر در فاز غیر فعال به سر می‌برد.

6- کراکاتوآ (Krakatau)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

در طی یک فوران شدید در سال 1883، آتشفشان کراکاتوآ چنان صدای مهیبی ایجاد کرد که مردم 5000 کیلومتر آن طرف‌تر هم آن را شنیدند!

بر اساس تحقیقات دانشگاه ایالت اورگان: “افرادی که در زمان وقوع انفجار در محدوده 160 کیلومتری این کوه قرار داشته‌اند، به احتمال زیاد دچار درد شدید گوش و کم شنوایی دائمی شده‌اند.”

برآوردهایی که با توجه به اثرات باقی مانده از این انفجار ارائه شده، نشان می دهند که قرار داشتن افراد در محدوده  160 کیلومتری کوه در زمان انفجار، مانند ایستادن یک شخص در کنار سکوی پرتاب راکت، آن هم بدون هیچگونه‌ ابزار محفاظی برای گوش‌ها، بوده است.

البته کسانی که تنها به مشکل شناویی دچار شده بودند تا حدودی خوش شانس بودند زیرا حدود 36000 از افرادی که به این آتشفشان نزدیک‌تر بودند در اثر پرتاب گدازه‌های آتشفشانی جان خود را از دست دادند.

کراکاتوآ هر چند سال یکبار گدازه‌هایی را به بیرون جاری می کند و یا دود غلیظی را به آسمان می‌فرستد اما به هر حال انفجارهای کر کننده بسیار نادر هستند.

7- کیلا اوا (Kilauea)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

خوشبختانه، همه آتشفشان ها خیلی مرگبار نیستند. جوان‌ترین کوه آتشفشان هاوایی، کیلا اوا نام داشته و همواره در حال بیرون دادن گدازه است. این آتشفشان 35 سال است که به طور مداوم از خود گدازه خارج می‌کند و بنابراین به جای منفجر شدن، به این طریق تخلیه می‌شود.

تلفات این کوه بسیار نادر بوده اما به هر حال کسانی که از سر کنجکاوی بیش از حد به گدازه‌ها نزدیک شوند و یا گازهای سمی خارج شده از کوه را استشمام کنند با خطر مرگ روبرو خواهند بود.

گدازه‌های خارج شده از کیلا اوا غالباً به دریا ریخته و سرد می شود و بدین ترتیب رفته رفته به وسعت جزیره‌ای که کوه در آن قرار دارد، افزوده می‌شود.

8- مائونا لوا (Mauna Loa)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

مائونا لوا بزرگ‌ترین کوه آتشفشانی زمین است. اگر ارتفاع این کوه را نسبت به اعماق اقیانوس آرام محاسبه کنیم، مائونا لوا بزرگ‌تر از کوه اورست خواهد بود. این کوه حدود نیمی از بزرگ‌ترین جزیره هواوی را در بر گرفته است.

مائونا لوا هنوز یک آتشفشان فعال و رو به رشد است که به طور کامل از گدازه ساخته شده است.

9- اوراویکوتل (Öræfajökull)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

این آتشفشان فعال پوشیده از یخ، بزرگترین آتشفشان ایسلند است و فوران آن می تواند روزها و یا حتی هفته‌ها ترافیک هوایی را در اروپا متوقف کند. همانند اتفاقی که پیش از این در سال 2010 و در پی فوران یکی دیگر از آتشفشان‌های ایسلند به نام ایافیاتلایوکوتل (Eyjafjallajökull) رخ داد و فرودگاه های اروپا نزدیک به یک هفته تعطیل شدند.

هواپیماها نمی توانند در شرایطی که خاکستر هوا را پوشانده پرواز کنند، زیرا سنگ‌های آتشفشانی کوچک یا خاکستر وارد موتورها شده و آن‌ها را از کار می‌اندازد. البته اینکه توقف پروازها در پی یک فوران آتشفشانی دقیقاً چقدر طول می کشد، به عوامل مختلفی مانند جهت وزش باد و مقدار خاکستر پراکنده شده در هوا، بستگی دارد.

زمانی که اوراویکوتل فوران کند، گدازه‌های آن به لایه‌های بسیار ضخیم و قدیمی اطراف نفوذ کرده و بخشی از آن‌ها را ذوب می‌کنند.

10- هاور (Havre)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

کوه آتشفشانی هاور در اعماق حدود 1.5 کیلومتری اقیانوس آرام قرار گرفته است. این کوه در سال 2012، زمانی که مسافران هواپیمایی و نیروی دریایی سلطنتی نیوزلند، متوجه یک مجموعه شناور 400 کیلومتر مربعی از سنگ‌های آتشفشانی متخلخل بر فراز آن شدند، بسیار خبرساز شد.

پس از تحقیقات بیشتر، محققان دریافتند که آتشفشان هاور فوران عظیمی را به وجود آورده که تقریبا معادل با بزرگترین فوران زمین در قرن بیست و یکم است که توسط نواورپتا به وقوع پیوسته بود.

11- شیشالدین (Shishaldin)

با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان‌های زمین آشنا شوید

کوه آتشفشانی شیشالدین در یکی از مناطق فعال اتشفشانی کره زمین یعنی شبه جزیره آلاسکا، واقع شده است. برادر جوان‌تر این کوه یعنی نواورپتا هم که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم، در همین منظقه قرار گرفته است. شیشالدین، که بیش از هر چیز به خاطر تقارن قابل توجه خود مشهور است، اغلب خاکستر، بخار یا هر دو را از دهانه خود خارج می‌کند.

اخبار تکنولوژی
بلیط اتوبوس
تاکسی بین شهری
برچسب ها: آتشفشان
این مقاله را به اشتراک بگذارید
توییتر Whatsapp Whatsapp تلگرام ایمیل کپی کرده لینک پرینت
چه حسی به این مطلب داری؟
Sad2
Sleepy2
Love2
Happy1
Angry1
Cry1
Surprise5
مقاله قبلی به‌روزرسانی GPU Turbo قابلیت GPU Turbo به گوشی‌های هواوی اضافه می‌شود؛ لیست کامل گوشی‌های پشتیبانی کننده
مقاله بعدی با 10 کشوری که بیشترین مصرف نفت را دارند آشنا شوید با 10 کشوری که بیشترین مصرف نفت را دارند آشنا شوید
1 امتیاز 1 امتیاز
  • بمن says:

    تا حالا شده یه ربات بفرستم داخل اینا ببینن ته زمین کجاست

    پاسخ

نظر بدهید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا یک امتیاز انتخاب کنید!

تبلیغات

موبوگیفت
  • خرید فالوور ایرانی
  • خرید فالوور ارزان
  • پنجره دوجداره
  • خرید ممبر تلگرام
  • تاثیر سیاست های ترامپ بر کریپتو
  • ارز دیجیتال ایاس ( EOS)
  • قدرت دادن چین لینک به Web3
  • راز نوسانات بیت کوین
  • دوج کوین یا شیبا
  • دستگاه جوجه کشی دماوند
  • خرید بیت کوین
  • دوربین کوچک سیم کارت خور
  • خرید اکانت اسپاتیفای
  • لوستر مدرن
  • خرید سرور hp ماهان شبکه اچ پی

آخرین خبرها

گلکسی A14

پایان راه گلکسی A14 با One UI 7؛ آیا وقت تعویض گوشی رسیده است؟

جزئیات جدید از وان پلاس پد 2 پرو

جزئیات جدید از وان پلاس پد 2 پرو؛ نمایشگر 3.4K و باتری 12140 میلی آمپری

افزایش فروش سایت با سئو نمو مارکتینگ

راز افزایش فروش سایت در شیراز با ترفندهای سئو و دیجیتال مارکتینگ

مطالب مرتبط

افزایش فروش سایت با سئو نمو مارکتینگ
مقالات گوناگون

راز افزایش فروش سایت در شیراز با ترفندهای سئو و دیجیتال مارکتینگ

21 اردیبهشت 1404 ساعت 15:30
سیستم عامل هارمونی او اس پی سی
اخبار سیستم عاملمنتخبهواوی

سیستم عامل هارمونی او اس پی سی چیست و چه تفاوتی با ویندوز دارد؟

21 اردیبهشت 1404 ساعت 13:21
وعده هفت سال به‌روزرسانی گوشی‌های اندرویدی
راهنمای خریدمنتخب

وعده هفت سال به‌روزرسانی گوشی‌های اندرویدی را باور کنیم یا نه؟!

20 اردیبهشت 1404 ساعت 19:38
مقایسه ویوو X200 اولترا و گوگل پیکسل 9 پرو ایکس ال
راهنمای خریدمنتخب

مقایسه ویوو X200 اولترا و گوگل پیکسل 9 پرو ایکس ال؛ قدرت بهتر است یا هوش؟!

19 اردیبهشت 1404 ساعت 14:40

درباره دیجی‌رو

رسانه دیجی‌رو با شعار دنیای تکنولوژی در اوایل سال 94 تاسیس شد. ماموریت ما اطلاع رسانی صحیح و ارائه آخرین اخبار تکنولوژی، بررسی محصولات دیجیتال، راهنمای خرید کالاهای دیجیتال و همچنین تهیه به‌روزترین مطالب آموزشی و مقالات در حوزه تکنولوژی، علم و سبک زندگی است. گروه دیجی‌رو همه‌ی تلاش خود را به کار خواهد گرفت که روزبه‌روز بر کیفیت و خدمات این رسانه بیفزاید تا دیجی رو به عنوان رسانه‌ای معتبر بدرخشد.

logo-samandehi
دنبال کردن
تمامی حقوق برای رسانه دیجی‌رو محفوظ است. 1403 ©
خوش آمدید

ورود به حساب کاربری

فراموش رمز عبور