حدود یک سال از عرضه نوکیا جی 20 گذشته و حال کمپانی فنلاندی اچامدی گلوبال (HMD Global) به عنوان صاحب امتیاز برند نوکیا از نسل جدید این گوشی با عنوان نوکیا جی 21 (Nokia G21) رونمایی کرده است. سری G از گوشیهای نوکیا جزو میانردههای بازار بوده و همواره بر ارائه سخت افزاری قابل قبول در ازای قیمت مقرون به صرفه تمرکز داشته و بنابراین، نباید انتظار دیدن فناوریهای روز دنیا و ویژگیهای لوکس را در گوشیهای این سری داشت.
نوکیا جی 21 از لحاظ طراحی تغییرات قابل ملاحظهای داشته و آغازگر یک سبک طراحی جدید برای این برند محسوب میشود. مدلهای قبلی این سری دارای یک برآمدگی دوربین دایرهای شکل در مرکز پانل پشتی بودند که «اوریو» نامیده میشد. اما در این مدل شاهد برآمدگی مستطیلی با گوشههای گرد هستیم که در گوشه بالا و سمت چپ پانل پشتی قرار گرفته است.
این طراحی چیز کاملاً نوآورانهای نیست، اما بعد از چند سال عادت کردن به سبک طراحی اوریو، جدید به نظر میرسد. اما متأسفانه، رویکرد تغییرات این گوشی در همینجا به پایان میرسد و شعار “بیایید چیز جدیدی را امتحان کنیم” که نوکیا برای نوکیا جی 21 در نظر گرفته، عملاً به دیگر بخشهای گوشی ارتباطی ندارد.
قبل از اینکه بخواهیم به مشخصات و ویژگیهای سخت افزاری گوشی بپردازیم، باید جایگاه آن را مشخص کرده و بدانیم که باید چه انتظاری داشته باشیم. به عنوان مثال، HMD همواره در انتخاب پردازنده گوشیهای خود کاملاً محافظه کار بوده و حتی نوکیا ایکس 100 و جی 300 هم که جزو مدلهای رده بالای این برند محسوب میشوند، از تراشه میانرده اسنپدراگون 480 استفاده میکنند. بنابراین، نباید از دیدن تراشه یونیساک T606 در دل نوکیا جی 21 زیاد تعجب کرد. با اینکه تراشههای یونیساک (Unisoc) به هیچ وجه هیاهوی تبلیغاتی مدلهای معروف مانند سری دیمنسیتی مدیاتک را ندارند، اما باید اذعان کرد که پردازنده به کار رفته در نوکیا جی 21 عملکرد کاملاً خوبی دارد.
مسلماً، ارتقاء پردازنده نوکیا جی 21 یکی از مهمترین تغییراتی است که در این مدل روی داده است. در حالی که نوکیا جی 20 از تراشه هلیو G35 با هشت هسته Cortex-A53 استفاده میکرد، این مدل جدید به یونیساک T606 با دو هسته بزرگ Cortex-A75 و شش هسته کوچکتر Cortex-A55 مجهز شده است. جهت اطلاع، بد نیست بدانید که Cortex-A53 برای اولین بار در سال 2012 معرفی شد و در سال 2017 با Cortex-A55 جایگزین گشت. Cortex-A75 هم که در یونیساک T606 استفاده شده مربوط به سال 2017 است. بنابراین، نه تنها هستههای بزرگ این تراشه بسیار قدرتمندتر از نسل قبل هستند و عملکرد بسیار بالاتری ارائه میدهند، بلکه حتی شش هسته کوچکتر A55 هم سریعتر و کارآمدتر از A53 استفاده شده در نوکیا جی 20 میباشند.
در خصوص میزان حافظه رم و فضای ذخیرهسازی داخلی هم باید اشاره کرده که این گوشی در سه پیکربندی 64/3 گیگابایتی، 64/4 گیگابایتی و 128/4 گیگابایتی تولید شده و بسته به نیاز خود میتوانید یکی از آنها را تهیه کنید. البته، امکان استفاده از کارتهای حافظه میکرو اس دی هم وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
نکته مثبت دیگر در مورد نوکیا جی 21 این است که نرخ تازهسازی صفحه نمایش 6.5 اینچی LCD به 90 هرتز ارتقاء یافته است. این بهبود نمایشگر باعث روانتر جلوه کردن رابط کاربری میشود و صرفنظر از آنچه که تستهای بنچمارک میگویند، حس سریعتر کار کردن با گوشی هوشمند را به خوبی منتقل میکند. همچنین، این گوشی دارای سطح Widevine لازم برای پخش ویدیوهای Netflix با کیفیت HD است و هنگام پخش فیلمهای جدید شاهد بهبود قابل توجهی در کیفیت تصاویر هستیم.
عملکرد HMD برای تعبیه ورودی جداگانه برای دو سیمکارت و یک کارت حافظه میکرو اس دی نیز قابل تقدیر است و به این ترتیب در انتخاب بین سیم کارت دوم و کارت حافظه محدود نخواهید بود. به علاوه، جک 3.5 میلیمتری هدفون نیز همچنان در گوشی وجود دارد که صدایی با کیفیت بالا و تأخیر کم را ارائه میکند.
تا به اینجا تنها به مزایا و بهبودهای نوکیا جی 21 اشاره کردیم، اما این گوشی کمیها و کاستیهایی هم دارد. به عنوان مثال وضوح صفحه نمایش 6.5 اینچی همچنان +720p بوده (720 در 1600 پیکسل) و از این لحاظ هیچ فرقی با جی 20 ندارد. این روزها حتی در گوشیهای ارزان قیمت هم استفاده از وضوح تصویری فول اچ دی پلاس (+1080p) رایج شده و بسیار ناامید کننده است که میبینیم نوکیا همچنان در همان استاندارد قدیمی +720p مانده است.
از سوی دیگر، قیمت نوکیا جی 21 از 170 یورو برای مدل پایه شروع میشود که 10 یورو بیشتر از مدل سال گذشته است. این یک سیاست مخاطره آمیز است، چرا که در حوزه گوشیهای میانرده، تنها 10 تا 30 یورو بیشتر میتواند انتخابها را تغییر داده و یک گوشی با قابلیتهای بیشتر را پیش روی شما قرار دهد. به عنوان مثال، ردمی 10 تنها 10 یورو گرانتر است اما صفحه نمایش 90 هرتز با رزولوشن فول اچ دی پلاس دارد. حتی میتوان به گوشیهای موتو جی 31 و گلکسی ام 21 (مدل 2021) اشاره کرد که در محدوده قیمت یکسانی قرار دارند اما پنل نمایشگر آنها امولد با وضوح فول اچ دی پلاس است.
اما نگرانی بزرگتر در مورد نوکیا جی 21 این است که به صورت پیش فرض با اندروید 11 عرضه میشود و از آنجا که HMD قول عرضه 2 ساله آپدیتهای سیستم عامل را داده، این گوشی را میتوان تنها تا اندروید 13 ارتقاء داد. این در حالی است که به عنوان مثال، گوشیهای نوکیا ایکس 10 و ایکس 20 در ماه ژوئن سال 2021 با اندروید 11 عرضه شدند و در دسامبر همان سال به نسخه اندروید 12 ارتقاء یافتند. بنابراین، اگر HMD بخواهد با همین منوال پیش برود، نوکیا جی 21 تا پایان سال اندروید 12 را دریافت خواهد کرد و سپس سال آینده شاهد عرضه اندروید 13 برای آن خواهیم بودو بعد هم هیچ! البته، درست است که اکثر گوشیهای موجود در این بازه قیمتی هنوز به اندروید 12 ارتقاء نیافتهاند، اما مسلماً نوکیا جی 21 هم هیچ مزیت خاصی در بخش سیستم عامل ندارد.
بعد از بخش نرم افزار به دوربین میرسیم. دوربین 50 مگاپیکسلی جدید نوکیا جی 21 یکی از ویژگیهای برجسته این گوشی محسوب میشود، با این حال جزئیات کمی در مورد سنسور و لنز آن ارائه شده است. در عوض، HMD بر روی ویژگیهای Super Resolution و Night Mode تمرکز کرده و باید دید که در عمل چقدر تأثیرگذار هستند. اما چیزی که مسلم است این است که ویژگیها و ترفندهای نرم افزاری هر چقدر هم که خوب و کارآمد باشند، نمیتوانند جای یک سنسور و لنز قدرتمند را بگیرند و نواقص این بخش را جبران کنند.
نوکیا جی 20 یک دوربین فوق عریض با سنسور 5 مگاپیکسلی داشت که عالی نبود اما به هر حال وجودش غنیمت بزرگی محسوب میشد. متأسفانه در نوکیا جی 21 این سنسور حذف شده و تنها شاهد دوربینهای کمکی ماکرو و تشخیص عمق (هر دو 2 مگاپیکسل) هستیم. مطمئناً دوربین فوق عریض کاربرد به مراتب بیشتری از سنسورهای ماکرو و تشخیص عمق دارد و مشخص نیست چرا HMD اقدام به حذف آن کرده است.
یکی دیگر از بخشهایی که هیچ تفاوتی نسبت به قبل نکرده اما همچنان خوب و قابل قبول به نظر میرسد، باتری است. ظرفیت باتری نوکیا جی 21 برابر 5050 میلی آمپر ساعت است و HMD وعده طول عمر 3 روزه را برای آن داده که عالی به نظر میرسد. اما به هر حال نوکیا جی 20 هم همین ظرفیت را داشت و همین وعده برای آن مدل هم داده شده بود. بنابراین، هیچ تغییر خاصی در بخش ظرفیت باتری احساس نمیشود.
با اینکه ظرفیت باتری در نوکیا جی 21 تفاوتی نسب به قبل نداشته، اما اضافه شدن پشتیبانی از شارژ سریع 18 وات (USB Power Delivery 3.0) یک مزیت خوب محسوب میشود. البته، در داخل جعبه محصول تنها یک شارژر 10 وات خواهید یافت و برای استفاده از حداکثر سرعت شارژ باید شارژر 18 وات را جداگانه خریداری کنید. بنابراین، اگر از قبل یک شارژر 18 وات در خانه داشته باشید، با یک ارتقاء خوب طرف هستید اما در غیر این صورت هزینهای که صرف خرید شارژر میکنید، مزیت افزایش سرعت را کم رنگ میکند.
در مجموع، اینکه نوکیا جی 21 ارزش خرید دارد یا نه، کاملاً به خود شما و قیمتی که بابت آن پرداخت میکنید دارد. این گوشی در کشورهای مختلف ممکن است با قیمتهای متفاوتی عرضه شود و در بسیاری از مناطق از جمله کشور ما یکی از معدود گوشیهای زیر 200 یورو با باتری قوی و تعهد واقعی به پشتیبانی نرم افزاری است. بنابراین، به نظر میرسد حداقل برای کاربران ایرانی ارزش خرید دارد و کسانی که به دنبال یک گوشی ارزان قیمت با سخت افزار قابل قبول هستند، میتوانند روی این مدل حساب کنند.
نوکیا ، سلطان
مُفت هم نمی ارزه. البته با توجه به قیمتش ویژگیها و سخت افزار معقولی توش به کار رفته.
من دارمش ،در یک کلام عالیهه♥️
بازهم باتری اش یکبارمصرفه؟ پشت گوشیو باچسب نصب کردن؟