انویدیا (Nvidia) با پشت سر گذاشتن آلفابت (Alphabet)، به عنوان سومین شرکت با ارزش آمریکا شناخته شد. قیمت سهام این شرکت تنها در پنج روز گذشته 3.64 درصد افزایش یافته و طبق گزارش رویترز، این شرکت هم اکنون ارزشی برابر با 1.83 تریلیون دلار دارد. آلفابت، شرکت مادر گوگل نیز دارای ارزش 1.82 تریلیون دلاری است. به این ترتیب، ارزش این تولید کننده مطرح تراشه اکنون تنها از مایکروسافت و اپل کمتر است.
سهام انویدیا ماهها است که در حال افزایش میباشد و تنها در سال جاری 51 درصد رشد داشته است. ارزش بازار این شرکت روز دوشنبه برای اولین بار از آمازون نیز فراتر رفت که این اتفاق از سال 2002، یعنی زمانی که هر دو شرکت در بحبوحه سقوط دات کام قرار داشتند، بیسابقه بوده است (سقوط دات کام به یک دوره رکود اقتصادی در اواخر دهه 1990 و اوایل دهه 2000 میلادی اشاره دارد که در آن، ارزش سهام بسیاری از شرکتهای مرتبط با اینترنت به طور ناگهانی و به شدت کاهش یافت).
بخش بزرگی از آنچه که باعث موفقیت روز افزون این تولید کننده تراشه شده، رونق گرفتن هوش مصنوعی است که باعث افزایش تقاضا برای نیمه رساناها شده است. مدلهای هوش مصنوعی به نیمه رساناهایی نیاز دارند که بتوانند محاسبات پیشرفته مرتبط با این فناوری را اجرا کنند و انویدیا یکی از بزرگترین شرکتها در صنعت تولید چنین تراشههایی محسوب میشود.
بانک مرکزی آمریکا اشاره کرده که صعود خیرهکننده انویدیا، ارزش آن را بالاتر از بازار سهام چین برده و حتی معادل کل تولید ناخالص داخلی اسپانیا است!
البته، رونق گرفتن هوش مصنوعی تنها به نفع انویدیا نبوده و هیجان پیرامون این فناوری نوین به سایر سهامهای فناوری نیز سرایت کرده است. ARM، یک شرکت تولید کننده نیمه رسانای دیگر، در ماه گذشته 81 درصد رشد کرده، در حالی که ارزش iShares Semiconductor ETF نیز از اواسط ژانویه 10 درصد افزایش یافته است.
برخی از تحلیلگران میگویند سهام انویدیا ممکن است، پتانسیل بیشتری برای صعود داشته و همچنان ارزش آن افزایش پیدا کند. بانک آمریکا پیشبینی کرده که قیمت سهام یان شرکت به 800 دلار نیز خواهد رسید، زیرا پذیرش genAI یا «هوش مصنوعی مولد» به عنوان یک ابزار استراتژیک در بسیاری از سازمانها هنوز آغاز نشده است. قیمت سهام انویدیا در حال حاضر حدود 725 دلار است.
در همین حال، کارشناسان دیگری نیز وجود دارند که به این رشد ناگهانی ارزش انویدیا و دیگر شرکتهای مشابه خوشبین نیستند و افزایش سود فوقالعاده این شرکتها را با اتفاقات دوران دات کام مقایسه میکنند. راب آرنوت به عنوان یکی از این دسته کارشناسان معتقد است که انویدیا را میتوان یک نمونه از توهم بزرگ بازار دانست و زمانی که حباب بترکد، زنجیرهای از سقوطهای گستردهتر را در بازار را به راه خواهد انداخت.