اکثر مردم تلویزیون اولد (OLED) را یکی از بهترین تلویزیونهایی میدانند که میتوان خرید و این فناوری نمایشگر در چند سال گذشته پیشرفت بسیار زیادی کرده است. با این حال، برخی از تولید کنندگان تلویزیون همچنان تمایل چندانی به اولدها ندارند، چرا که این فناوری را به هیچ وجه کامل نمیدانند.
بنابراین، اگر به دنبال خرید یک تلویزیون جدید هستید، ضروری است که در مورد فناوریهای مختلف نمایشگر موجود اطلاعات کافی داشته و با دیدی باز نسبت به خرید اقدام کنید. بر همین اساس، در ادامه این مقاله قصد داریم تا مزایا و معایت تلویزیون های اولد را با هم مرور کرده و دانش شما را نسبت به این نمایشگرها افزایش دهیم. با ما در دیجی رو همراه باشید.
تلویزیون های اولد چه مزایایی دارند؟
1- تلویزیون های اولد دارای رنگ مشکی عالی و نسبت کنتراست بینهایت هستند
صفحه نمایش اولد پر از پیکسلهایی است که از خود نور ساطع میکنند. این نوع طراحی باعث میشود تا تلویزیون بتواند مشکی واقعی را نمایش داده و نسبت کنتراست عالی داشته باشد.
هنگام نمایش رنگ مشکی در تلویزیون های اولد، پیکسلهای مربوطه به صورت مجزا و به طور کامل خاموش میشوند. از آنجا که این پیکسلها هیچ نوری در حالت خاموش منتشر نمیکنند، صفحه کاملاً سیاه به نظر میرسد و گویی تلویزیون خاموش است. در واقع، این بهترین حالت نمایش رنگ سیاه است و نمیتواند بهتر از این باشد.
در ضمن، به دلیل همین رنگ مشکی واقعی، نسبت کنتراست تلویزیون های اولد نیز بینهایت است. نسبت کنتراست در واقع تفاوت بین روشنترین و تاریکترین نقاط روی صفحه نمایش است و از آنجایی که سطح نور رنگ مشکی در تلویزیون اولد 0 نیت است و در ریاضیات نتیجه تقسیم هر عدد بر صفر را بینهایت در نظر میگیرند، نسبت کنتراست نمایشگرهای اولد بینهایت میباشد.
2- تلویزیون های اولد بیشترترین زاویه دید را دارند
وقتی به همراه خانواده یا دوستان خود میخواهید تلویزیون تماشا کنید، معمولاً هر کس در یک زاویه دید متفاوت نسبت به تلویزیون قرار میگیرد و این طور نیست که همه درست جلوی آن باشند. بنابراین، نمایش درست رنگها و عدم افت کیفیت تلویزیون در زوایای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. خوشبختانه، تلویزیون های اولد محدوده دید بسیار وسیعی دارند و در مقایسه با نمونههای LED سنتی، زاویه دید بینظیری را ارائه میدهند.
در حالی که تلویزیون های QLED در سالهای اخیر در این بخش پیشرفت کردهاند، اما تلویزیون های اولد همچنان در صدر هستند. در واقع، حتی در بیشترین زاویه نسبت به تلویزیون نیز هیچ افت محسوسی در رنگ و روشنایی مشاهده نمیشود و اولدها در این زمینه عالی هستند. بنابراین، مهم نیست در کجای اتاق نشستهاید، همواره میتوانید مطمئن باشید که بهترین کیفیت تصویر را مشاهده میکنید.
3- تلویزیون های اولد بسیار کم مصرف هستند
از آنجایی که پنلهای اولد برخلاف صفحه نمایشهای LED معمولی نور پسزمینه ندارند، از نظر تئوری انرژی کمتری مصرف میکنند. البته، مصرف انرژی در این نوع نمایشگرها به نوع محتوای پخش شده بستگی دارد و هنگامی که جایی از تصویر سیاه باشد، پیکسلهای آن بخش خاموش شده و هیچ برقی مصرف نمیکنند.
با این حال، تنظیم سطح روشنایی تلویزیون اولد یک عامل اساسی و تعیین کننده در مصرف انرژی خواهد بود. اگر اغلب عادت دارید محتوای HDR تماشا کنید، تلویزیون اولد شما نسبت به حالتی که محتوای SDR پخش میکند، انرژی بیشتری مصرف خواهد کرد.
اما در مجموع، تا وقتی که سطح روشنایی را در حد معقول نگه داشته باشید، تلویزیون اولد انرژی کمتری نسبت به تلویزیون LED معمولی مصرف میکند.
4- تلویزیون های اولد زمان پاسخدهی بینظیری دارند
اگر اهل بازی کردن هستید، سرعت پاسخدهی نمایشگر برایتان بسیار حائز اهمیت خواهد بود. تلویزیون های اولد در این زمینه نیز بسیار عالی هستند و به واسطه سرعت پاسخدهی بالای پیکسلها، انجام بازیها در این تلویزیون ها لذت بیشتری دارد. زمان پاسخدهی در واقع زمان لازم برای تغییر رنگ پیکسلها است و هر چقدر این زمان کمتر باشد، هنگام اجرای بازیهای اکشن و سریع، تصاویر واضحتر و شفافتر به نظر خواهند رسید.
نمایشگرهای اولد به طور متوسط زمان پاسخدهی پیکسلی تقریباً آنی و در حد 0.2 میلی ثانیه دارند. این عدد اصلاً قابل مقایسه با پنلهای LCD و QLED معمولی نیست و این نمایشگرها زمان پاسخدهی تقریباً 3.5 میلی ثانیه دارند! این اختلاف فاحش در زمان پاسخدهی در واقع از فناوری به کار رفته در تلویزیون های اولد نشأت میگیرد و از آنجا که در این نوع نمایشگرها هر پیکسل به صورت جداگانه روشن و خاموش میشود، برای تغییر رنگ زمان بسیار کمتری نیاز خواهد داشت.
5- تلویزیون های اولد معمولاً بسیار باریکتر هستند
تلویزیون های اولد میتوانند واقعاً باریک باشند. البته، این مسئله بستگی به مدلی دارد که انتخاب میکنید. اکثر تلویزیون های اولد دارای یک پنل فوق العاده نازک به همراه یک محفظه سخت افزاری هستند که بلندگوها، پردازنده و سایر اتصالات را در خود جای میدهد. از آنجایی که اولدها نیازی به نور پسزمینه جداگانه ندارند، ضخامت پنل آنها فقط 2.5 تا 3 میلی متر است.
حتی برخی از تلویزیون های اولد که برای نصب روی دیوار طراحی میشوند، باریکتر از اینها بوده و تنها حدود 2 میلی متر ضخامت بدنه دارند. در مقایسه، بد نیست بدانید که تلویزیون های Neo QLED 4K سامسونگ دارای ضخامت 2.7 میلی متری هستند.
6- قیمت تلویزیون های اولد منطقیتر شده است
نسل اول تلویزیون های اولد به واسطه قیمت بالایی که داشتند برای اکثر مردم دور از دسترس بودند و این روند برای چند سال ادامه داشت تا اینکه تلویزیون های 4K به جریان اصلی بازار تبدیل شدند. امروزه، با اینکه قیمت تلویزیون های اولد کمی بیشتر از مدلهای QLED و LED است، اما بسیار منطقیتر شده و ارزش خرید خوبی را برای این دستگاهها رقم زده است.
به خصوص، کمپانی کرهای ال جی در سالهای اخیر برای رقابت با شرکتهایی مانند سامسونگ و سونی، استراتژی قیمتگذاری خود را بسیار تهاجمیتر کرده و محصولاتش را با قیمت کمتری روانه بازار میکند. مطمئناً این رقابت شدید در بازار اولدها در نهایت به مصرف کننده است. در حال حاضر میتوانید تلویزیون اولد 55 اینچی ال جی A1 را با قیمتی معادل 1000 دلار تهیه کنید، که دقیقاً همان مبلغی است که برای تلویزیون 55 اینچی Q80A QLED سامسونگ باید بپردازید!
تلویزیون های اولد چه معایبی دارند؟
1- تلویزیون های اولد دارای سطح روشنایی متوسط هستند
با اینکه کیفیت تصویر تلویزیون های اولد را تحسین میکنیم، اما نمیتوانیم این واقعیت را نادیده بگیریم که سطح روشنایی این نمایشگرها آنقدر هم عالی نیست. اگر اغلب در یک اتاق روشن تلویزیون تماشا میکنید، این موضوع میتواند یک نگرانی جدی برای شما باشد. هنگام پخش محتوای HDR، حداکثر روشنایی تلویزیون های اولد در محدوده 600 تا 800 نیت است، در حالی که تلویزیون های QLED موجود در بازار به راحتی میتوانند به دو برابر این روشنایی دست پیدا کنند.
پنلهای QD-OLED جدید سامسونگ با افزودن یک لایه کوانتومی به جای فیلتر رنگی برای به حداکثر رساندن روشنایی و بهبود خروجی رنگ، این مشکل را برطرف کردهاند. اما این پنلهای پیشرفته نسبت به تلویزیون های اولد معمولی قیمت بالاتری دارند و شاید خرید آنها برای اغلب افراد مقرون به صرفه نباشد.
2- تلویزیون های اولد زودتر میسوزند
از زمان به بازار آمدن نمایشگرهای اولد، یکی از معضلهای مهم آنها سوختن سریعترشان نسبت به دیگر مدلها است. وقتی تلویزیون اولد را برای مدت طولانی استفاده کنید، ممکن است در بخشهایی از صفحه که تصاویر ثابت نمایش داده شدهاند، رنگ پیکسلها ثابت شده و حتی بعد از خاموش کردن تلویزیون هم بتوان تاحدودی آنها را دید! مثلاً این اتفاق میتواند برای آرم کانال تلویزیونی که همواره در یک محل ثابت قرار دارد، اتفاق بیفتد (البته، برخی شبکههای تلویزیونی با اضافه کردن انیمیشن به آرم خود تاحدودی این مشکل را کمرنگتر کردهاند). دلیل چنین اتفاقی نیز تخریب نابرابر پیکسلها در یک دوره طولانی است و پیکسلهایی که برای نمایش یک تصویر ثابت همواره روشن باقی میمانند، زودتر از پیکسلهای اطرافشان تخریب میشوند.
این ثابت شدن تصویر در بخشی از صفحه، دائمی است و زمانی که صفحه نمایش محتوای سفید پخش میکند، بیشتر متوجه آن خواهید شد. اگرچه سازندگان ادعا میکنند که با برخی ترفندها و ویژگیها میتوانند از سوختن پیکسلها جلوگیری کنند، اما همچنان باید مراقب باشید و اگر میخواهید از تلویزیون اولد برای سالها استفاده کنید، این موضوع را حتماً در نظر بگیرید.
3- تلویزیون های اولد از نظر حجم رنگ ضعیفتر از QLED هستند
با اینکه تلویزیون های اولد دقت رنگ بهتری نسبت به پنلهای QLED دارند، اما از نظر حجم رنگ نمیتوانند به پای آنها برسند. بنابراین، اگر جزو کسانی هستید که به جای دقیق بودن رنگها ترجیح میدهید آنها را با شدت و حجم بیشتری مشاهده کنید، تلویزیون های QLED بهتر میتوانند نظر شما را به خود جلب کنند.
از آنجایی که نور و روشنایی نمایشگرهای اولد به اندازه تلویزیون های QLED نیست، نمیتوانند رنگهای روشن را در حداکثر حالت خود نشان دهند. در واقع، با اینکه اولدها در نمایش رنگ سیاه واقعی بسیار عالی عمل میکنند، اما از سوی دیگر رنگهای روشن را نمیتوانند بهتر از نمایشگرهای QLED نمایش دهند. بنابراین، اینکه رنگ سیاه واقعی و کنتراست بالا برایتان اهمیت دارد یا شدت رنگهای روشن، کاملاً به سلیقه شخصیتان بستگی دارد.
تلویزیون های اولد برای همه افراد ایده آل نیستند
همانطور که ملاحظه کردید، تلویزیون های اولد نیز مانند دیگر لوازم الکترونیکی مزایا و معایب خاص خود را دارند. اگر نمیخواهید هزینه زیادی برای خرید تلویزیون صرف کنید و سه مشکلی که در بالا اشاره کردیم برایتان آزار دهنده هستند، در این صورت هیچ دلیلی ندارد که پول خود را برای خرید تلویزیون اولد خرج کنید. در چنین حالتی مدلهای QLED انتخاب عاقلانهتری خواهند بود و با اینکه بهترین کیفیت تصویر را ارائه نمیدهند، اما رنگهای روشنتری داشته و برای مدت طولانیتری دوام خواهند داشت.
اکنون که تمام جوانب مثبت و منفی تلویزیون های اولد را میدانید، می توانید آگاهانه تصمیمگیری کرده و بعداً از خرید خود پشیمان نشوید. در نهایت اگر تصمیم به خرید تلویزیون اولد گرفتید، حتماً به روشن نگه نداشتن مداوم یک تصویر ثابت دقت کنید تا از سوختن پیکسلها جلوگیری شود و البته بدانید که در این تلویزیونها هیچ نگرانی خاصی از بابت زاویه دید نخواهید داشت.