مطالعهای جدید نشان میدهد که گیاهان در هنگام تنش و فشار، صداهایی شبیه به جیغ منتشر میکنند! نتایج این تحقیقات شگفتانگیز حاکی از آن هستند که گیاهان قادر به تولید صداهای کلیک مانندی هستند که بدون استفاده از تجهیزات علمی، برای انسان قابل شنیدن نیستند.
رازگشایی از زبان ناشناخته گیاهان
این تحقیق که نتایج آن در سال 2023 در مجله معتبر Cell منتشر شد، دریچهای نو به سوی دنیای ناشناخته گیاهان گشوده است. نتایج این مطالعه نشان میدهد که گیاهان در زمانهای بحرانی و تحت فشار شدید، از طریق تولید صدا به نوعی فریاد میزنند و از وضعیت وخیم خود خبر میدهند.
یکی از زیست شناسانی که در این تحقیق مشارکت داشته، در این باره میگوید:
حتی در یک محیط آرام هم صداهایی وجود دارند که ما انسانها قادر به شنیدن آنها نیستیم. این صداها حامل اطلاعات مهمی هستند و حیواناتی هستند که میتوانند آنها را بشنوند. بنابراین احتمال وجود تعاملات صوتی گسترده در دنیای گیاهان اصلاً دور از ذهن نیست.
وی در ادامه با اشاره به نقش حیاتی ارتباط صوتی در دنیای گیاهان، میگوید:
گیاهان دائماً با حشرات و سایر موجودات زنده در تعامل هستند و بسیاری از این موجودات از صدا برای برقراری ارتباط استفاده میکنند. بنابراین برای گیاهان بسیار غیر بهینه و غیرمنطقی است که از این ابزار قدرتمند برای تبادل اطلاعات و حفظ بقای خود استفاده نکنند.
رمزگشایی از فریادهای زیر و بلند گیاهان
تحقیقات انجام شده نشان میدهند که گیاهان مضطرب و تحت فشار، صداهای جیغ مانند بسیار زیر و بلندی تولید میکنند، در حالی که گیاهان بدون استرس هیچ صدایی از خود ساطع نمیکنند. تعریف این مطالعه از گیاهان مضطرب شامل گیاهانی است که ساقه آنها بریده شده یا دچار کم آبی و خشکی شده باشند.
اما سوال اساسی اینجاست که گیاهان چگونه این صداها را تولید میکنند؟
نویسندگان مطالعه جدید نیز اینگونه این پرسش را مطرح کردهاند که:
حالا که میدانیم گیاهان صدا تولید میکنند، سوال بعدی این است که چه کسی ممکن است به این صداها گوش فرا دهد و چه پیامی در آنها نهفته است؟
تیم تحقیقاتی در حال حاضر به دنبال پاسخ به این سوالات هستند. آنها در حال بررسی واکنشهای سایر موجودات، هم حیوانات و هم گیاهان، به این صداها هستند. همچنین در حال بررسی توانایی انسانها برای شناسایی و تفسیر این صداها در محیطهای کاملاً طبیعی هستند.
این یافتهها در حالی منتشر شده است که مطالعات جدید دیگری نشان میدهد رژیمهای غذایی صنعتی غربی ممکن است نحوه هضم گیاهان توسط انسان را تغییر دهد. در واقع، از آنجا که رژیمهای غذایی مدرن فاقد فیبر هستند، نحوه تجزیه سلولز (موجود در میوهها و سبزیجات) توسط بدن ما نیز در حال تغییر است.
مطالعات جدید دریچهای نو به سوی درک عمیقتر دنیای گیاهان و تعاملات پیچیدهای که در آن رخ میدهد، گشوده است. رمزگشایی از زبان گیاهان و درک پیامهای نهفته در صداهای آنها، میتواند به ما در شناخت بهتر دنیای طبیعی و حفظ تنوع زیستی سیارهمان کمک کند.