تحقیقات جدید نشان می دهند حاملگی باعث ایجاد تغییراتی در مغز شده که به مادر کمک می کند تا ارتباط قویتری با نوزاد خود داشته و از او مراقبت کند.این تغییرات در ساختار مغز تا دو سال بعد از تولد فرزند ادامه دارد و نشان می دهد که حاملگی به صورت فیزیکی روی مغز مادران تاثیر گذاشته و باعث می شود که نیازهای نوزاد خود را بهتر درک کنند.
این تحقیق که در ژورنال علمی Nature Neuroscience منتشر شده اظهار می کند که میزان ماده ی خاکستری در بعضی قسمت های مغز که توانایی فهمیدن رفتار و افکار دیگران در آنجا قرار دارد، در زنانی که باردار شده اند کاهش داشته است. این مساله باعث افزایش توانایی مادران در پیدا کردن تهدیدات بیرونی و مراقبت بیشتر از فرزند می شود.
این نتایج با استفاده از تحقیقاتی که روی 25 زن اسپانیایی انجام شده به دست آمده است. محققین مغز این افراد را قبل از حاملگی و تا چند ماه بعد از تولد فرزند اسکن کرده اند. برای اطمینانِ بیشتر مغز 20 نفر از زنانی که تا بحال حامله نشده، 17 مردی که تا بحال پدر نشده و 19 مردی که به تازگی فرزند اولشان به دنیا آمده نیز اسکن شد و مورد بررسی قرار گرفت. محققین تنها در مورد زنان حامله متوجه تغییرات ساختاری در مغز و کاهش ماده خاکستری شدند و در سایر گروه ها هیچ تفاوتی مشاهده نشد.
در این مقاله ادعا شده که کاهش ماده ی خاکستری هیچ تاثیری روی توانایی های شناختی و حافظه ی مادران نداشته. همچنین گزارش شده مادران با دیدن عکس نوزاد خود، قسمت هایی از مغزشان که در حاملگی دچار تغییرات شده فعال می شود. افرادی که تغییرات بیشتری را در مغز خود تجربه کرده اند احساس وابستگی بیشتری به فرزندان خود داشتند.
البته این تحقیقات روی افراد کمی آزمایش شده و این مطالعات باید روی جامعه ی آماری بزرگتری انجام شود، اما به نظر می رسد که متخصصین در این زمینه با هم اتفاق نظر دارند که حاملگی باعث بهبود توانایی های مادرانه می شود.