تالار مشاهیر بازیهای ویدیویی در مراسمی که روز پنجشنبه برگزار شد، از دهمین گروه بازیهای منتخب خود رونمایی کرد. این بازیها که شامل آستروئیدز (Asteroids)، میست (Myst)، رزیدنت ایول (Resident Evil)، سیمسیتی (SimCity) و آلتیما (Ultima) میشوند، به پاس تأثیرگذاری عمیقشان بر صنعت بازیهای ویدیویی و فرهنگ عامه مورد تقدیر قرار گرفتند.
مسئولین تالار مشاهیر در معرفی برندگان اعلام کردند که این بازیها در طول دهههای مختلف عرضه شده و ضمن پیشبرد فناوری بازیهای ویدیویی، طیف بازیکنان را از نظر تعداد، سن و علایق گسترش دادهاند. شایان ذکر است که تالار مشاهیر تمامی انواع بازیهای الکترونیکی شامل بازیهای آرکید، کنسول، کامپیوتر، دستی و موبایل را به رسمیت میشناسد.
بازیهای منتخب 2024 از میان 12 فینالیست انتخاب شدند که عناوین الیـت (Elite)، گیتار هیرو (Guitar Hero)، متروید (Metroid)، نئوپتز (Neopets)، توکیمکی موموریال (Tokimeki Memorial)، تونی هاوک پرو اسکیتر (Tony Hawk’s Pro Skater) و یو دونت نو جک (You Don’t Know Jack) نیز در میان آنها دیده میشد.
اعطای این افتخار به آستروئیدز شرکت آتاری، 45 سال پس از عرضه اولیه آن در سال 1979 در دستگاههای آرکید صورت میگیرد. این بازی بالاترین فروش را در میان بازیهای سکهای آتاری داشت و یک عنوان مهم و تأثیرگذار برای این شرکت و کل صنعت گیم محسوب میشود. آستروئیدز با گرافیک درخشان خود در آن زمان و با تم فضایی و جلوههای صوتی جذاب، نه تنها در بیش از 70 هزار دستگاه آرکید، بلکه با عرضه نسخه خانگی برای آتاری 2600، به میلیونها خانه راه پیدا کرد.
جرمی ساوسیه (Jeremy Saucier)، معاون بخش تفسیر و بازیهای الکترونیکی در موزه استرانگ که تالار مشاهیر بازیهای ویدیویی در آن واقع شده است، میگوید:
آستروئیدز با ارائه انواع نسخهها و بازسازیها در دهها پلتفرم آرکید، خانگی، دستی و موبایل، توانست یک ایده ساده اما چالشبرانگیز در مورد منفجر کردن سنگها را به یکی از پراستفادهترین و تاثیرگذارترین بازیهای ویدیویی تمام دوران تبدیل کند.
اندرو بورمن (Andrew Borman)، مدیر بخش حفظ آثار دیجیتال، در این بیانیه خبری گفت دومین بازی منتخب، یعنی آلتیما، شاید نامی آشنا برای عموم نباشد، اما نیرویی محرک در توسعه ژانر نقش آفرینی به شمار میرود. این بازی که در سال 1981 توسط ریچارد گاریوت طراحی و با عنوان «آلتیما: عصر نخست تاریکی» (Utima: The First Age of Darkness) منتشر شد، الهام بخش ساخت هشت دنباله و الگویی برای بازیهای نقش آفرینی بعدی مانند دراگون کوئست (Dragon Quest) و فاینال فانتزی (Final Fantasy) بوده است.
بازی سیمسیتی هم که ایده طراحی شهری را در دنیای بازیهای ویدیویی پیاده کرده بود، در سال 1989 توسط مکسیس منتشر شد و علاوه بر کودکان، توانست بزرگسالان را نیز به خود جذب کند! بازیکنان در این بازی با چالش ساخت شهر و پاسخگویی به مشکلات آن روبرو میشدند. از جمله عناوین الهام گرفته شده از سیمسیتی، میتوان به «سیمز» (The Sims) اشاره کرد که در سال 2016 به تالار مشاهیر راه یافت.
آریول پراتر (Aryol Prater)، متخصص تحقیق در حوزه بازی و فرهنگ سیاهپوستان، میگوید:
در دورهای که بسیاری بازیهای ویدیویی را با عناوین تیراندازی آرکید یا سکوبازیهای کنسولی میشناختند، سیمسیتی نظر بازیکنانی را جلب کرد که به دنبال سرگرمی فکری با کامپیوترهای شخصی خود بودند.
بازی ماجراجویی «میست» با فروش بیش از 6 میلیون نسخهای، به پرفروشترین بازی رایانهای دهه 1990 تبدیل شد. تالار مشاهیر اعلام کرده که این بازی محصول سال 1993 شرکت برادرباند، از فناوری اولیه CD-ROM استفاده میکرد و سطحی از جذابیت و غوطهور شدن در دنیای بازی را برای بازیکن فراهم میآورد که تا آن زمان در بازیهای رایانهای سابقه نداشت.
کریستی هایسرت (Kristy Hisert)، یکی دیگر از فعالان ارشد تالار مشاهیر بازیهای ویدیویی میگوید:
تعداد کمی از بازیها میتوانند با توانایی میست در خلق دنیاهای خیالی رقابت کنند. این بازی شاهکاری هنری بود که قوه تخیل نسل کاملی از بازیکنان بازیهای رایانهای را به کار گرفت و میتوان ردپای آن را در بسیاری از بازیهای دنیای باز امروزی نیز مشاهده کرد.
و اما آخرین بازی منتخب، که برای ما ایرانیها هم بسیار شناخته شده است، چیزی نیست جز رزیدنت ایول (یا به اصطلاح رایجتر رزیدنت اویل). این بازی که اولین بار در سال 1996 توسط کپکام منتشر شد، با دیالوگهایی ماندگار، گیمپلی جذاب و تعلیق نفسگیر، به محبوب شدن ژانر «وحشت و بقا» بسیار کمک کرد و یک سرگرمی بسیار جدی را برای نوجوانان و بزرگسالان ارائه داد. لیندزی کورانو (Lindsey Kurano)، متصدی بخش بازیهای ویدیویی، میگوید این بازی که توسط شینجی میکامی، کارگردان افسانهای دنیای گیم، خلق شده بود، الهامبخش مجموعه فیلمهای اکشن ترسناکی با همین عنوان نیز شد که تا سال 2022 بیش از 1.2 میلیارد دلار در گیشه فروش داشتند.
انتخاب بازیها برای تالار مشاهیر بازیهای ویدیویی فرآیندی عمومی و همگانی است. به این معنی که هر کسی میتواند بازی مورد نظر خود را برای حضور در این تالار نامزد کند. اعضای کمیته بینالمللی مشاوره انتخاب، سه بازی برتر خود را از لیست نهایی انتخاب میکنند. طرفداران نیز میتوانند به صورت آنلاین نظر خود را اعلام کنند. عموم مردم به عنوان یک عضو واحد در این کمیته محسوب میشوند.
تالار مشاهیر بازیهای ویدیویی در موزه استرانگ در روچستر، نیویورک واقع شده است. این موزه که در سال 1998 تأسیس شد، به تاریخ بازیهای ویدیویی و تأثیر آن بر فرهنگ عامه اختصاص دارد. علاوه بر نمایشگاههای دائمی و موقتی، این موزه میزبان رویدادها و برنامههای آموزشی مختلفی نیز میباشد. قرار است در ماه نوامبر و با برگزاری مراسمی رسمی، از برگزیدگان جدید تالار مشاهیر بازیهای ویدیویی تجلیل به عمل آید.