در روزگاری که گوشیهای هوشمند بزرگتر و بزرگتر میشوند، سونی تصمیم گرفته تا همچنان دیوایسهای کوچک خود را حفظ کند. پرچمدار این کمپانی همچنان از یک صفحه 5.2 اینچی بهره میبرد اما محصول دیگری نیز همراه با آن عرضه شده که از صفحه کوچکتری بهره میبرد. به طور معمول گوشیهای سری کامپکت شرکت سونی همیشه از سخت افزاری بالا رده اما با صفحه و ظرفیت باتری کوچکتری نسبت به سایر محصولات این برند روانه بازار میشوند.
سونی اکسپریا زد 3 کامپکت و زد 5 کامپکت آخرین محصولات سری کامپکت هستند که در حال حاضر میتوانیم در بازار آنها را ببینیم. اینک سونی قصد دارد محصول جدیدی از این خانواده را به نام اکسپریا ایکس کامپکت روانه بازار کند. آیا هنوز هم این محصول جذاب است؟ و یا کلمه «کامپکت» اینبار بر خلاف دفعات قبلی نشانگر مشخصاتی ضعیفتر نسبت به پرچمدار خانواده اکسپریا ایکس است! در این مقاله قصد داریم بررسی کاملی از این محصول را ارائه دهیم.
مشخصات
سونی اکسپریا ایکس کامپکت – Sony Xperia X Comapct – از یک صفحه نمایش 4.6 اینچ با رزولوشن 720p، چیپست اسنپدراگون 650 حاوی پردازنده شش هستهای که چهار هسته آن را Cortex-A53 با فرکانس 1.4GHz و دو هسته آن را نیز Cortex-A72 با فرکانس 1.8GHz تشکیل میدهد، 3 گیگ رم و 32 گیگابایت حافظه داخلی بهره میبرد. البته در اینجا ما یک اسلات میکرو اس دی را نیز در اختیار داریم که میتواند فضای ذخیره سازی 256 گیگابایتی را فراهم کند. همچنین یک باتری 2700 میلی آمپر ساعتی غیر قابل جدا شدن نیز در زیر قاب سامورایی کوچک ژاپنیها قرار دارد.
وقتی صحبت از سنسور میشود همواره سونی شرکتی بوده که شما انتظار بهترینها را از آن دارید. این گوشی هوشمند از دوربینی مشابه با همان گوشی هوشمند اکسپریا ایکس زد استفاده میکند که ما در نمایشگاه IFA 2016 با آن ملاقات کردیم. این گوشی هوشمند از یک سنسور 23 مگاپیکسلی با دیافراگم f/2.0 در قسمت دوربین خود بهره میبرد. این لنز از زاویه عریض 24 میلیمتری برخوردار بوده تا شما قادر به گنجاندن وسعت بسیار زیادی در تصاویر خود باشید. این لنز همچنین از SteadyShot همراه با حالت فعال هوشمند و تثبیت کننده 5 محور استفاده میکند. یک لنز 5 مگاپیکسلی همراه با دیافراگم f/2.4 و وسعت دید 25 میلی متری نیز در قسمت جلویی قرار گرفته است. جالب اینجاست این لنز نیز از ویژگی SteadyShot همراه با حالت فعال هوشمند بهره میبرد تا شما یک دوربین سلفی بسیار قدرتمند را در اختیار داشته باشید.
از گزینههای ارتباطی قابل پشتیبانی در این گوشی هوشمند نیز باید به بلوتوث 4.1 همراه با NFC، USB Type C جهت شارژ، وای-فای، وای-فای دایرکت، A-GPS و GLONASS اشاره کرد. این گوشی هوشمند همچنین از یک ورودی 3.5 میلی متری هدفون نیز بهره میبرد که ما اخیرا با تحریم آن توسط کمپانیهایی نظیر لنوو و اپل روبه رو هستیم.
محتویات داخل جعبه
داخل جعبه سونی اکسپریا ایکس کامپکت شما چیز عجیبی نخواهید دید. همراه با این گوشی تعدادی دفترچه و کاغذ قابل مشاهده بوده که با هر گوشی هوشمندی که شما خریداری میکنید همراه است. در زیر جعبه اصلی یک شارژر دیواری و در سمت چپ نیز یک کابل تبدیل کننده ورودی USB Type A به USB Type C قرار دارد. شارژر دیواری این گوشی از تکنولوژی Quick Charge 3.0 پشتیبانی به عمل میآورد.
سخت افزار
سخت افزار اسمارت فون سونی نسبت به آن چه که اواخر شاهد آن بودیم تغییرات زیادی را به خود نمیبیند اما آنها همچنان به نوآوری سخت افزاری خود، حتی اگر به سختی از سوی کاربران قابل درک باشد ادامه میدهند. یکی از تغییرات بزرگی که میتوان نسبت به محصولات سال گذشته این کمپانی از آن نام برد باید به کلید پاور اشاره کرد. به جای یک کلید گرد که ما آن را میتوانیم در محصولاتی نظیر اکسپریا زد 3 ببینیم، این یک کلید غیر فلت در قسمت کناری است و آن هم به دلیل وجود یک سنسور اثر انگشت است تا شما به راحتی هر چه تمام اقدام به قفل گشایی دیوایستان کنید. البته لازم به ذکر است که مدل آمریکایی این محصول همانند مدل ایکس زد فاقد این سنسور خواهد بود.
دکمههای بعدی نیز به خوبی با سبک سونی بر روی این گوشی قرار گرفتهاند. غلتک ولوم درست زیر کلید پاور و بالای دکمه شاتر دوربین به چشم میخورد. با فشردن دکمه شاتر دوربین نیز شما میتوانید در سریعترین حالت ممکن اقدام به عکاسی کنید.
به طور کلی طراحی اکسپریا ایکس کامپکت خسته کننده به نظر میرسد. یک دیوایس پلاستیکی همراه با لبههایی منحنی شکل که همگی از جنس پلاستیک هستند تا ذهنیت شما را به طور کلی از گوشیهای هوشمند با کیفیت سونی دور کند. مگر اینکه شما رنگ سیاه این محصول را خریداری کنید تا پلاستیک براق آن کمی زیباتر جلوه کند. من به شخصه حاضر بودم حتی در صورتی که قرار بود همیشه جای انگشتان من بر روی بدنه تلفن همراهم نقش ببند، این محصول به جای پلاستیک از جنس با کیفیتتری همچون شیشه بهرهمند بود.
Xperia X Compact هرچند که از یک صفحه نمایش نسبتاً کوچکتر از سایر محصولات حال حاضر بازار بهره میبرد ولی شما با دست گیری آن به صورت کامل احساس راحتی نمیکنید و شاید بهتر بود لبههای این گوشی کمی صیقلیتر میشود تا تیزی زیاد آن شما را به دردسر نیندازد.
همانطور که گفته شد سونی یک ورودی USB از نوع C را در قسمت زیرین و درست وسط قاب پایینی این دستگاه قرار داده است. ما در اینجا هیچ چیز دیگری را مشاهده نمیکنیم. در قاب بالایی نیز تنها یک ورودی 3.5 میلی متری مخصوص هدفون قرار گرفته است. دو اسپیکر در بالا و پایین صفحه نمایش، اسلات سیم کارت و کارت حافظه micro SD نیز در سمت چپ مشاهده میشود. این در حالی است که قسمت پشتی به جز دوربین و فلش چیز دیگری قابل مشاهده نیست. یک دوربین 23 مگاپیکسلی همراه با فلش به نظر میرسد که در داخل قاب پشتی پنهان شدهاند. علاوه بر این تنها یک لوگو اکسپریا در میانهی قاب پشتی و در زیر آن لوگو NFC نقش بسته است که نشان میدهد سونی چیپ ان اف سی این گوشی را در کجای آن تعبیه کرده است.
صفحه نمایش
روزهای اولیه، سونی مشکلات زیادی را با صفحات نمایش تریلومینوس خود داشت. به خصوص این مشکلات در رابطه با زوایای دید به شدت آزار دهنده بود و اینک سونی با حل آن مشکلات، از یک صفحه بسیار جذاب تریلومینوس در سونی اکسپریا ایکس کامپکت استفاده کرده است. زوایای دید به خوبی در این گوشی کامپکت سونی چشم نوازی میکند. بدون شک یک صفحه با رزولوشن 720p این روزها بسیار ناچیز است اما این صفحه توانایی ارائه تراکم پیکسلی مناسب 319ppi را در خود میبیند که بسیار مناسب و معقول است. علاوه بر این وجود چنین صفحهای موجب شده تا عمر باتری اکسپریا ایکس کامپکت جادویی باشد.
سونی تنظیمات مختلفی را برای این صفحه نمایش ارائه میکند. شما میتوانید استفاده از X-Reality را به عنوان تنظیم پیشفرض این صفحه نمایش انتخاب کنید که به ادعای سونی موجب بهبود کیفیت ویدیوها و تصاویر با ارائه تصاویری زنده، شفاف و صاف میشود. در اینجا حالت دیگری به نام Super-Vidid نیز وجود دارد که به ادعای سونی با حداکثر رساندن رنگها، به شما تصاویری سورئال، پر جنب و جوش و فوقالعاده زنده را خواهد داد. این کمپانی ژاپنی همچنین به کاربران گوشی Xperia X Compact امکان تنظیم دستی White Balance را میدهد؛ بنابراین اگر شما قصد دارید صفحه نمایش سردتری را داشته باشید میتوانید حالت مورد نظر خودتان را انتخاب کنید.
قابلیت چند لمسی نیز به نظر مناسب میرسد. بسیاری از پنلها با توجه دیجیتایزر درون آنها حاوی مشکلاتی هستند اما همراه با صفحه تریلومینوس مورد استفاده توسط کمپانی سونی هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت.
عملکرد
چیپ اسنپدراگون 650 را معمولا در محصولات زیادی مشاهده نمیکنیم. اکثر گوشیهای هوشمند که از پردازندههای سری 600 اسنپدراگون استفاده میکنند، معمولا حاوی مدل اسنپدراگون 617 هستند. اسنپدراگون 650 بر خلاف سایر چیپهای 8 هستهای این سری، یک چیپست 6 هستهای است. اگر چه این شش هسته در مجموع قدرت بالاتری را ارائه میدهند. این چیپ از چهار هسته Cortex-A53 با فرکانس 1.4GHz و دو هسته Cortex-A72 با فرکانس 1.8GHz بهره میبرد. این هستهها با یک پردازنده گرافیکی Adreno 510 و 3 گیگابایت رم همراه شدهاند که میتواند با توجه به سایز کوچک این گوشی هوشمند عملکرد باورنکردنی و ایده آلی را ارائه دهد.
روز به روز سرعت استفاده از چیپست اسنپدراگون 650 در حال افزایش است و این سرعت به هیچ عنوان کم نخواهد بود. به نظر میرسد که این چیپ به خوبی از پس امتحان خود برآمده است. هیچ نکته منفی در مورد آن به گوش نمیرسد و حتی با وجود یک رم 3 گیگابایتی ما شاهد هیچگونه کندی در سرعت دیوایس اکسپریا ایکس کامپکت ندیدهایم.
به طور کلی عملکرد گوشی اکسپریا ایکس کامپکت کمی تعجب آور است. این دستگاه واقعاً خوب کار میکند و حتی در برابر بسیاری از گوشیهای میان رده بازار نیز یک سر و گردن بالاتر است. اگر چه نباید از نقش مهم یک رم با ظرفیت 3 گیگ و سیستم عاملی بسیار نزدیک به نسخه خام اندروید 6 مارشمالو غافل شد. در حالی که این گوشی در رده گوشیهای پرقدرت قرار نمیگیرد اما بدون شک این محصول را میتوان به عنوان یکی از پرچمداران شایسته محصولات میان رده معرفی کرد.
بلندگوها
سونی نیز همانند ال جی و سامسونگ در بخشهای متعددی مشغول فعالیت است. از تولید ماشین لباسشویی و خشک کن گرفته تا فعالیت در بازیهای ویدیویی و موسیقی همگی بخشهایی هستند که این شرکت ژاپنی حضوری پررنگ در آنها دارد. بنابراین منطقی است که اکسپریا ایکس کامپکت نیز تجربه صوتی بسیار مناسبی را ارائه کند.
اگر از دوست داران واقعی موسیقی هستید بدون شک این گوشی میتواند تجربه صوتی بسیار خوبی را همراه با اجرای فایلهای صوتی Hi-Res ایفا کند. ما در این گوشی تنظیمی را خواهید داشت که کیفیت فایلهای فشرده MP3 را ارتقاء داده و به نزدیکی فایلهای صوتی بسیار با کیفیت (Hi-Res) میرساند. البته به گفتهی سونی این کار با هدفون امکان پذیر است. بنابراین با یک جفت هدفون شما میتوانید تجربه فوقالعادهای از گوش دادن موسیقی را به دست آورید. لازم به ذکر است در این گوشی ما شاهد بازگشت ویژگی ClearAudio+ نیز هستیم که موجب بهینه سازی صدای خروجی از اکسپریا ایکس کامپکت میشود.
در کنار تمامی این قابلیتها سونی از یک سیستم اکولایزر با رنج مناسب نیز در این گوشی ارائه کرده است که به شما قابلیت تنظیم پخش فایلهای صوتی در هر اپلیکیشن پخش کننده موسیقی را میدهد. شما میتوانید تنظیمات از پیش اعمال شده را انتخاب کرده و یا تنظیم مورد علاقه خودتان را بسازید. ما در تست اولیه خود از حالت Bass boost استفاده کردیم که صدای بیس دیوایس شما را تقویت میکند.
بنچمارک
همراه با اکسپریا ایکس کامپکت ما تمامی بنچمارکهای معمول را اجرا کردیم که از آنها باید به AnTuTu، 3D Mark و Geekbench 4 اشاره کرد. شما میتوانید نتایج به دست آمده را در زیر مشاهده کنید.
عمر باتری
این قسمتی است که سونی همواره یکی از بهترینها بوده است. عمر باتری اکسپریا ایکس کامپکت قابل توجه خواهد بود. ما موفق شدیم به طور مداوم بیش از چهار ساعت از صفحه نمایش این گوشی استفاده کنیم. ما در این آزمایش سعی کردیم که به شدت از دستگاه استفاده کنیم. البته که نباید از مصرف کم تراشه اسنپدراگون 650 زیر قاب این محصول به راحتی گذر کنیم.
با این حال سونی با ارائه قابلیت جذاب نرم افزاری به نام STAMINA موجب شده تا شما در شرایط مواجه با کمبود شارژ با کمترین نگرانی این ویژگی را فعال کرده و به ادامهی کار خود بپردازید. این ویژگی با محدود کردن عملکرد بخشهای مختلف دستگاه موجب حفظ بیشتر باتری میشود. در واقع با فعال کردن این ویژگی شما تنها اپلیکیشنهای ابتدایی نظیر مخاطبین، پیام رسان، دوربین، آلبوم تصاویر، تقویم، ساعت، ماشین حساب، رادیو FM، تنظیمات و موسیقی را در اختیار خواهید داشت که همگی جزو ملزومات به حساب میآیند.
باتری این گوشی زمان زیادی را برای شارژ نیاز نخواهد داشت اما دلیل آن چیست؟ سونی در این جا از تکنولوژی Quick Charge 3.0 استفاده کرده است که به شما اجازه شارژ دوباره دستگاهتان در کمترین زمان ممکن را میدهد و یک باتری با ظرفیت 2700 میلی آمپر ساعت نیز میتواند گزینهی خوبی برای یک گوشی 4.7 اینچی باشد. در اغلب موارد شما برای شارژ 0 تا 100 باتری این گوشی نیازمند چیزی حدود 1 ساعت زمان هستید که میتواند بسیار چشمگیر باشد. باید در مقایسه با این باتری به باتری گوشی ال جی جی 5 اشاره کرد که با باتری بزرگتر (2800 میلی آمپر ساعتی) چنین چیزی را به کاربرانش ارائه میدهد.
نرم افزار
بخش نرم افزاری این گوشی را اندروید 6.0.1 مارشمالو تشکیل میدهد که میتواند پس از اندروید 7 منتشر شده در چند هفته پیش به عنوان مهمترین سیستم عامل اندرویدی حال حاضر جهان شناخته شود. هرچند که سونی یکی از سریعترین ارائه کنندگان بهروزرسانیهای نرم افزاری نیست ولی همواره این کمپانی ایمنترین نسخه از سیستم عاملها را به کاربران خود ارائه میدهد؛ بنابراین میتوان این محصولات را انتخابی مناسب برای تجربه خوب اندروید معرفی کرد.
در سمت چپ صفحه Google now قرار دارد که میتواند موجب شود شما در نخستین نگاه تصور کنید سونی از لانچر گوگل نو برای این محصول استفاده کرده است ولی وقتی به اپ دراور میروید با چیز دیگری مواجه میشوید که آن را از لانچر گوگل نو متمایز میسازد.
اپلیکیشنها با سایز 4 در 5 در صفحه اپلیکیشنها یا همان اپ دراور به صورت افقی در صفحات متوالی کنار یکدیگر قرار دارند که میتوان در هر صفحه 20 اپلیکیشن را جای داد. در نوار موجود بر روی قسمت بالای این صفحه نیز شما میتوانید اپلیکیشنی که در گوشی شما نصب نیست را جستجو کنید تا به راحتی آن را از فروشگاه Google Play دانلود و نصب کنید.
اینک سایه مربوط به نوتیفیکیشنها بسیار شبیه به اندروید خام است. البته در اینجا چندین تفاوت نیز وجود دارد؛ هرچند که چندان هم زیاد نخواهد بود. به عنوان مثال باید به گزینه موبایل دیتا اشاره کرد که وضعیت آنتن دهی اتصال شما را به نمایش میگذارد. با ضربه زدن بر روی آن نمیتوانید میزان دیتای استفاده شده را مشاهده کنید ولی در عوض قادر به غیرفعال کردن آن هستید.
رابط کاربری نصب شده بر روی اکسپریا ایکس کامپکت زیبا و سبک به نظر میرسد که میتواند طعم شیرین اندروید را به خوبی به شما القا کند.
دوربین
شاید دوربین را بتوان مهمترین بخش اسمارت فون میان رده سونی دانست. همانطور که همه انتظار دارند سونی بدون در نظر گرفتن رده سخت افزاری، در گوشیهای هوشمند خود همواره از بهترین سنسورها استفاده میکند؛ هرچند که شاید آنها از نظر رزولوشن و سایز پیکسلها متفاوت باشند. این گوشی هوشمند نیز از یک لنز 23 مگاپیکسلی بهره میبرد که با لنزی 24 میلیمتری و دیافراگم 2.0 عملکرد خوبی را ارائه میدهد. هرچند که این بهترین دیافراگمی نیست که ما در گوشیهای هوشمند دیدهایم ولی به طور کلی آن به خوبی کم است. سونی از سه سنسور ردیاب، فاصله و رنگ در دوربین این گوشی میان رده استفاده کرده است که به خلق بهترین تصاویر ممکن کمک میکند.
نرم افزار SteadyShot سونی نیز در اینجا هست که از یک لرزشگیر 5 محوره استفاده میکند. اگر شما میخواهید تصاویری عریضتر را تهی کنید میتوانید از طریق تنظیمات لنز را از 23 به 20 مگاپیکسل رسانده تا نسبت ابعاد 16:9 را در اختیار داشته باشید. نگران نباشید با این میزان مگاپیکسل نیز شما میتوانید تصاویر جذابی را ارائه کنید.
حالتهای پیشفرض دوربین این گوشی شامل Superior Auto و Manual هستند. البته مودهایی نظیر AR Effect (افکت واقعیت افزوده)، Sound Photo، Style portrait، Creative effect (افکت خلاقانه) ، Sticker Creator (سازنده استیکر) و تایم شیفت به صورت پیشفرض بر روی این اپلیکیشن نصب هستند و ما باقی را نیز شما میتوانید به صورت جداگانه دانلود کنید. در زیر میتوانید نمونه تصاویر گرفته شده با دوربین سونی اکسپریا ایکس کامپکت را مشاهده کنید:
جمع بندی
سونی همیشه به جهت عرضه محصولاتی با کیفیت (حتی خارج از صنعت موبایل) مشهور بوده است و اکسپریا ایکس کامپکت را نیز (به جز بدنه پلاستیکیش) میتوان به این محصولات افزود. این گوشی هوشمند با قیمت 499 دلار به فروش خواهد رسید که میتواند نسبت به سایز و مشخصات سخت افزاری آن کمی بالا باشد. در این گوشی هوشمند قابلیتهای مناسبی همچون دوربین قدرتمند و عمر باتری مناسب قرار دارد ولی متأسفانه قیمت گذاری سونی برای این گوشی کامپکت بسیار نامعقول به نظر میرسد.
تنها اگر شما یک عاشق واقعی موسیقی و یا یک عکاس هستید، این محصول میتواند برای شما مناسب باشد؛ چرا که این محصول تنظیمات بسیار گستردهای را برای عکاسی و یا گوش دادن به موسیقی در اختیار کاربرانش میگذارد. در غیر این صورت بعید به نظر میرسد که این محصول با وجود محصولاتی بالا ردهتر و در عین حال ارزان قیمتتر سایر رقبا (به خصوص رقبای چینی) حرفی برای گفتن داشته باشد.