روسیه در حال آماده کردن خود برای مستقل شدن از شبکه جهانی اینترنت و حتی قطع ارتباط کامل از آن در شرایط اضطرار است. قانون گزاران مجلس عوام روسیه در حال تهیه یک پیشنویس از قانونی هستند که به دولت روسیه این اجازه را میدهد تا ساختار اینترنت این کشور و نیازهای آن را مستقل از خدمات جهانی کند تا در شرایط اضطرار بتوان شبکه اینترنت داخلی را به طور کامل از شبکه جهانی قطع نمود. این لایحه اجازه قطع کردن ارتباط روسیه از شبکه جهانی اینترنت را میدهد.
لایحه قطع کردن ارتباط روسیه از شبکه جهانی اینترنت با همکاری آقای «آندرِ لوگُوی» به مجلس عوام این کشور تحویل داده شد که در نهایت در تاریخ ۱۲ فوریه سال میلادی جاری با ۳۳۴ رای موافق در برابر ۴۷ رای مخالف، تصویب شد.
اینترنت مستقل روسیه از شبکه جهانی اینترنت با نام “Runet” مخفف «بخش روسی اینترنت» در این لایحه ذکر شده است که هدف آن کارآمدی اینترنت ملی در صورت وقوع حوادث فجیع یا قطع ارتباط شبکه جهانی است. برای دستیابی به استقلال در مدیریت شبکه اینترنت ملی، حکومت روسیه در تلاش خواهد بود تا با ساخت نظام مدیریت DNS (سامانه نام دامنه)، بتواند تمامی نشانیهای دامنه و مجموع IP (پروتکل اینترنتی) مطابق با هر دامنه را ذخیره و مدیریت کند.
در واقع قرار است مرکزی برای هدایت مستقل ترافیک اینترنت روسیه تشکیل شود که بدین منظور نیاز است تا مجموع ISP (رساننده خدمات اینترنتی) موجود در روسیه، تغییرات و اقدامهای فنی برای مصونسازی در برابر تهدیدها را در دستور کار قرار دهند.
این اقدام را همچنین میتوان یک رزمایش و آمادهسازی برای ارزیابی توانایی مستقل و قطع کردن اینترنت روسیه از شبکه جهانی اینترنت در نظر گرفت.
بر اساس گزارشها، قانون جدید روسیه در پاسخ به استراتژی سایبری جدید دولت ایالات متحده تهیه شده است. دولت آمریکا در بیانیهای، کشورهای مخالف از جمله روسیه و چین را به تلاش برای تضعیف اقتصاد و دموکراسی این کشور با استفاده از ابزارهای سایبری متهم کرده است. دولت ایالات متحده به طور رسمی هر گونه عمل سایبری بر علیه این کشور را محکوم و تهدید به مقابله کرد که با توجه به ذکر کشورهایی ماند روسیه، این تهدید به نحوی متوجه روسیه بوده است، بدین صورت میتوان آگاه شد که تلاش روسیه برای مستقل کردن شبکه اینترنت خود در پاسخ به این تهدید است.
بنا به گزارش خبرگزاری «الجزیره»، با وجود موافقت اکثر مجلس اما تشکلهای اقلیت به مخالفت جدی با این لایحه پرداختهاند، مخالفان گزاف بودن هزینههای این طرح و عدم بررسی کارشناسی آن را دلیل مخالفت خود میخوانند.
آقای لوگُوی در پاسخ به مخالفتها، شدت آسیبپذیری از سوی واشنگتن در صورت مستقل نشدن را متذکر شد، او با طعنه ماجرای قطع شدن تمامی سایتهای کشور سوریه توسط ایالات متحده در جریان منازعات و جنگ داخلی این کشور را پیش کشید.
ادعای دیگر مخالفان، محدود شدن آزادی بیان در فضای اینترنت ملی با توجه مدیریت متمرکز دولت روسیه است که این محدودیت با صرف هزینههای بسیار بالا از بودجههای عمومی و خصوصی کشور خواهد بود.
با وجود این مخالفتها، گویا مراحل ایمنسازی و مستقل کردن اینترنت کشور روسیه در جریان است به طوری که اپراتورهای خدماتدهنده اینترنت از هم اکنون موظف شدهاند تا تاریخ ۱ آپریل سال میلادی جاری خود را آماده یک «دیوار آتش» برای محافظت در برابر حملههای سایبری کنند.
شباهت قابل توجه میان اقدامات اخیر دولت و مجلس روسیه با ساختار دیوار آتش حکومت چین دیده میشود. در هر دو ساختار محافظتی، تلاش بر نظارت و کنترل هر چه بیشتر به دست حکومت مرکزی با ادعای تقویت حاکمیت ملی و مصون شدن در برابر تهدیدهای خارجی است.