در کنفرانس توسعه دهندگان سامسونگ، از چیزهای جالبی رونمایی شد که یکی از شگفتانگیزترین آنها، نرم افزار تلویزیون هوشمندی بود که قابلیت کنترل با امواج مغزی شما را ارائه میکرد.
شاید در نگاه اول، این مورد نیز یک ابزار غیرضروری باشد که هیچگاه نتواند جای ریموت کنترل دوست داشتنی را بگیرد، اما این فناوری میتواند کمک قابل توجهی به افرادی باشد که به خاطر ناتوانیهای مختلف، به خصوص انواع فلج، همانند کوادری پلژی، نمیتوانند از کنترل عادی استفاده کنند.
به گفتهی سامسونگ، این پروژهی تحقیقاتی که «پونتیس» نام گرفته، میتواند به کاربران دارای محدودیتهای فیزیکی برای تغییر کانال و افزایش و کاهش ولوم صدا، فقط با استفاده از مغزشان، کمک کند.
نحوهی کار این طرح چگونه است؟
سامسونگ پروژهی پونتیس را حدود سه ماه پیش استارت زد و با کمک مرکز پروستتیکهای عصبی موسسهی پلی تکنیک لوزان سوییس (EPFL) آن را پیش برد.
خب، چطور میتوان فقط با امواج مغزی نرم افزار تلویزیون را کنترل کرد؟ ظاهرا، اولین قدم در این کار، جمع آوری نمونههایی از نحوهی کار مغز در زمان انجام یک عمل خاص، مانند انتخاب یک برنامهی تلویزیونی است. زمانی که اطلاعات کافی راجع به نحوهی کار مغز کاربر جمع آوری شد، و به خصوص انواع امواج مغزی تولید شده در شرایط مختلف، میتوان از آن برای ساخت یک مدل استفاده کرد. با ترکیب این و یادگیری ماشینی، شما نرم افزاری دارید که به رفتارهای مختلف مغز واکنش نشان میدهد؛ که در این مورد کنترل نرم افزار تلویزیونهای هوشمند مد نظر میباشد.
مدل اولیه که در کنفرانس سامسونگ معرفی شد، از کاربر میخواهد که یک هدست دارای 64 حسگر را بپوشد و به یک ردیاب چشم نگاه کند. در حال حاضر، این فناوری قادر است تشخیص دهد که کاربر یک فیلم را انتخاب کرده و با استفاده از هوش مصنوعی، تعدادی از فیلمهایی که او دوست دارد را شناسایی میکند که به فرآیند انتخاب فیلم هم کمک میکند.
سامسونگ امیدوار است که در آینده بتواند سیستمی طراحی کند که فقط به سیگنالهای مغز متکی است؛ زیرا فناوری حاضر برای کسانی که فلج کامل هستند و روی حرکات عضلات چشم خود هم تسلطی ندارند کاربردی ندارد.
با وجود اینکه این فناوری هنوز در مراحل اولیهی خود قرار دارد و تا زمانی که به بازار عرضه شود راه درازی را در پیش دارد، باز هم پیشرفتی قابل توجهای برای دنیای مدرن امروزی و ارزشهای دسترسی همگانی به فناوری محسوب میشود.