اسکیزوفرنی یک اختلال روانی بوده که بارزترین نشانهی آن از کارافتادگی فرایندهای فکری و پاسخگویی عاطفی ضعیف است. برخلاف آنچه دربارهی این بیماری و مبتلایان به این بیماری تصور میشود، این بیماری آنقدرها هم ترسناک نبوده و خیلیها ممکن است سالها با نشانههای خفیفی از آن زندگی کنند. در ادامه با دانستنیهای این بخش همراه باشید تا اطلاعات و آمار بیشتری دربارهی این بیماری بهدست بیاورید.
۱. اسکیزوفرنی در کودکان هم مشاهده میشود
این وضعیت در کودکان ۶ ساله هم تشخیص داده شده است. نشانههای اولیه اسکیزوفرنی در کودکان سخت تشخیص داده میشوند چراکه ممکن است مربوط به اوتیسم یا بیماریهای دیگر باشند. اما کودکانی که اختلالاتی در رشد یا در ارتباط برقرار کردن با دیگران دارند، هم باید از نظر ابتلا به اسکیزوفرنی و هم بیماریهای دیگر مورد بررسی قرار بگیرند. در نوجوانان این بیماری علائم آشکارتری دارد، مانند کنارگذاشتن کار و زندگی، قطع ارتباط با هم سن و سالان و توهم زدن. نکتهی جالب این است که نوجوانان مبتلا ب اسکیزوفرنی نسبت به بزرگسالان مبتلا به این بیماری بیشتر توهم میزنند.
۲. اسکیزوفرنی صرفاً به این معنا نیست که فرد چند شخصیتی است
حقایق مربوط به اسکیزوفرنی گاها اشتباه فهمیده یا بد تفسیر میشوند. گاهی اوقات تصور میشود که کسانی که از این بیماری رنج میبرند، حتماً ۲ شخصیتی یا چند شخصیتی هستند. این باور احتمالاً ریشه در معنی کلمهی اسکیزوفرنی که یونانی هم هست دارد. اسکیزوفرنی به یونانی به معنی دو بخشی یا منشعب است.
۳. یک درصد از کل آمریکا به اسکیزوفرنی مبتلا هستند
این یعنی ۲.۷ میلیون نفر در آمریکا به اسکیزوفرنی مبتلا هستند و این بیماری در جنسیتهای مختلف، در دوران متفاوتی نمو پیدا میکند. مثلاً مردان اغلب در اواخر نواجوانی و اوایل ۲۰ سالگی و زنان از ۲۰ تا ۳۰ سالگی به این بیماری دچار شده یا آن را بروز میدهند.
۴. اسکیزوفرنی صرفاً باعث خشن شدن یا بروز رفتارهای خشونت آمیز در مبتلایان نمیشود
بیماران مبتلا به این بیماری اغلب از علائمی مثل ترس و اضطراب رنج میبرند و عموماً منفعل هستند. این تعبیر که مبتلایان به اسکیزوفرنی صرفاً شخصیتی خشن دارند، از فیلمها و کتابها سرچشمه میگیرد. در واقع فقط ۵ تا ۱۰ درصد مبتلایان از شرایطی رنج میبرند که منتهی به بروز رفتارهای خشن و جرمهای جنایی میشود.
۵. مبتلایان به اسکیزوفرنی در ۲ جنس برابر هستند
آمار به ما نشان میدهند که بروز اسکیزوفرنی بین زنان و مردان به یک میزان است. اما زنان همانطور که اشاره شد، دیرتر این بیماری را بروز میدهند چراکه وجود هورمونهای استروژن و پروژسترون باعث به تأخیر انداختن این پروسه میشود.
۶. اصطلاح اسکیزوفرنی به ۱۲۰ سال پیش بازمی گردد، اماتاریخچه ی این بیماری مربوط به مصر باستان است
اولین دکتری که اصطلاح اسکیزوفرنی را استفاده و اعلام کرد، دکتر Emile Kreplin در سال ۱۸۸۷ بود، اما ریشهی آن به هزارهی دوم قبل از میلاد بازمی گردد. از تمدن مصریها یک متن پاپیروس به نام «کتاب قلبها» یافت شده که در آن میتوانیم اشارات اولیهای به اختلالات روانیای مانند اسکیزوفرنی بیابیم.
۷. اسکیزوفرنی قابل درمان است
در حال حاضر هیچ درمان سر راست و قطعیای برای این بیماری وجود ندارد، اما درمانها و تراپی های کافی و کارآمدی برای کسانی که از این بیماری رنج میبرند وجود دارد که به آنها کمک میکند علائم بیماری خود را مدیریت کرده و سالم و معمولی زندگی کنند.
۸. دوپامین مادهی شیمیایی کلیدی در تشخیص اسکیزوفرنی است
در حالیکه هیچ علت واضح و دقیقی برای بروز این بیماری وجود ندارد، اما دانشمندان بر این باورند که این بیماری میتواند از طریق ژنتیک یا از طریق تاثیرات محیطی به وجود بیاید. یک ویژگی مشترک بین بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی وجود دارد و آن هم سطح بالای دوپامین در مغز آنهاست. دوپامین مادهی شیمیاییای در بدن است که مسئول ثابت نگه داشتن مود و خلق و خوی ماست. اگر مقدار این ماده خیلی کم باشد، احتمالاً فرد از افسردگی و اضطراب رنج میبرد و اگر میزان آن بالا باشد، بیمار از توهمات و اختلالات روانی رنج میبرد.
۹. افراد مشهور به اسکیزوفرنی: وینسنت ونگوگ، ورونیکا لیک، انیشتن، ماری لینکلن (همسر آبراهام لینکلن و اولین بانوی آمریکا)
۱۰. نرخ ابتلا به اسکیزوفرنی در بیشتر کشورها مشابه بوده و حدود ۱ درصد است.
۱۱. مطالعات نشان دادهاند که ۲۵٪ مبتلایان به این بیماری کاملاً بهبود یافتهاند، ۵۰ درصد طی درمان در طول چند سال بهتر شدهاند و ۲۵٪ کلاً هیچ تغییری نکردهاند. پیشرفتهای اخیر در علم پزشکی، آمار کسانی که پیش از این امکان بهبودیشان نبوده را کاهش دادهاند.
اگر این جمله که«تاکنون هیچ ناشنوایی در جهان به بیماری اسکیزوفرنی مبتلا نشده»صحت داشته باشد وانجمن احبا در ایران هم این موضوع را تایید کند،شاید بتوان مشخص کرد که دقیقا فعالیت و اختلال کدام قسمت مغز و در کدام نیمکره،باعث ایجاد این بیماری میشود و شاید راهی برای تولید داروهای جدید تر و موثر تر برای درمان این بیماری پیدا شود.
جمله را اصلاح میکنم:«هیچ نابینایی تا بحال به اسکیزوفرنی مبتلا نشده است.»
من یع مدت روانشناسم بهم میگفت که داری مبتلا نیشی باید جلوشو بگیری و خوشبختانه الان حالم خوبه.من 13 سالمه