احتمالاً شما هم مانند بسیاری از افراد دیگر این عادت را دارید که به محض بیدار شدن از خواب به سراغ گوشی هوشمندتان میروید تا ایمیلهای جدید را چک کنید، چرخی در شبکههای اجتماعی بزنید و از آخرین اخبار روز دنیا مطلع شوید. در حالی که گوشیهای هوشمند ابزاری بسیار مفید هستند و با افزایش بهرهوری ما در کارها، کیفیت زندگی را بسیار بهبود میبخشند، اما در عین حال یکی از مهمترین عوامل حواس پرتی و استرس هستند، به ویژه هنگامی که اول صبح چک میشوند. با دیجی رو همراه باشید.
از آنجا که گشتوگذار در رسانههای اجتماعی، به دلیل ترشح هورمون دوپامین، حس خوبی را در ما ایجاد میکند، مقاومت کردن در برابر میل به چک کردن گوشی پس از بیدار شدن از خواب میتواند چالش برانگیز و سخت باشد. این مشکل زمانی سختتر میشود که چک کردن گوشی بعد از بیدار شدن از خواب را برای مدتی نسبتاً طولانی انجام داده باشیم و مغزمان به آن کاملاً عادت کرده باشید. در چنین شرایطی دست کشیدن از این عادت بسیار چالش برانگیز خواهد بود.
با این حال، اگر با مضراتی که چک کردن گوشی درست بعد از بیدار شدن از خواب میتواند داشته باشد، آشنا شوید مطمئناً میتوانید انگیزه و اراده بیشتری برای ترک این عادت در خود ایجاد کنید. به همین منظور، در ادامه برخی از مهمترین تأثیرات منفی نگاه کردن به صفحات نمایش، به خصوص صفحه نمایش گوشی، را با هم مرور میکنیم.
باعث استرس میشود
قرار گرفتن در معرض طیف گستردهای از اطلاعات و پیامها به محض بیدار شدن از خواب، میتواند احساس فوریت و استرس را در فرد ایجاد کند. بهروز بودن مداوم در مورد کار، رسانههای اجتماعی یا اخبار میتواند احساس فشار ایجاد کند و در نهایت یک حس استرس مداوم را در طول روز ایجاد کند.
چرخه خواب را مختل میکند
کار کردن با گوشی تلفن همراه قبل از خواب و بلافاصله پس از بیدار شدن میتواند چرخه خواب شما را مختل کند. نور آبی ساطع شده از صفحه نمایش با ایجاد تداخل در روند تولید ملاتونین، به خواب رفتن را برای فرد سخت کرده و به طور بالقوه باعث ایجاد بیخوابی شبانه و بیقراری میشود.
خستگی چشم
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور صفحه نمایش، به خصوص در هنگام صبح که چشمان شما بعد از بیدار شدن از خواب در حال تطبیق با نور هستند، میتواند باعث خستگی زودتر چشم شود. خستگی چشم نیز به نوبه خود ممکن است منجر به ناراحتی، سردرد و خشکی چشم شود و بر سلامت کلی بینایی شما تأثیر بگذارد.
تأثیر منفی بر عملکرد مغز
استفاده از گوشی تلفن همراه بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب ممکن است بر عملکردهای شناختی شما تأثیر منفی بگذارد. به جای اینکه اجازه دهید مغز شما به تدریج با شرایط روز سازگار شود، آن را به سرعت در دریایی از اطلاعات غرق میکنید که این کار میتواند روند بیداری را مختل کرده و مانع از هوشیاری کامل مغز در طول روز شود.
ممکن است سایر اعتیاد را نیز تشدید کند!
رفتن به سراغ گوشی هوشمند بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب میتواند تمایلات اعتیاد آور را در فرد تقویت کند. هجوم دوپامین ناشی از بررسی پیامها یا درگیر شدن در فعالیتهای آنلاین میتواند وابستگی ایجاد کرده و ضمن ایجاد چالشهایی برای رهایی از این عادت، سطح تمرکز و توجه را نیز کاهش دهد.
عادت به تعویق انداختن کارها را افزایش میدهد!
دسترسی آسان به سرگرمیها و اطلاعات مختلف روی گوشی هوشمند ممکن است باعث به تعویق انداختن کارها شود. اگر زیاد به صفحه گوشی خود خیره شده و از آن استفاده کنید، به جای تمرکز بر کارهای حیاتی، ممکن است در پستهای شبکههای اجتماعی یا مقالات خبری غرق شده و از دنیای پیرامون خود غافل شوید. از همین رو مدام تمایل خواهید داشت کارهای خود را به زمان دیگری موکول کنید که این نیز به نوبه خود تأثیر بسیار بدی بر بهرهوری شما خواهد داشت.