روز گذشته، سازمان فضایی اروپا (ESA) ماهواره EarthCARE را به کمک شرکت اسپیس ایکس با موفقیت به فضا پرتاب کرد. این پرتاب از پایگاه فضایی نیروی فضایی وندنبرگ در کالیفرنیا انجام شد و هدف نهایی آن مطالعه نقش ابرها و آئروسلها بر آب و هوا و در نهایت درک بهتر سیاره زیبا و شکننده ما برای محافظت از آن عنوان شده است.
EarthCARE که مخفف عبارت Earth Cloud, Aerosol and Radiation Explorer (کاوشگر ابر، آئروسل و تشعشع زمین) است، با موشک فالکن 9 شرکت اسپیس ایکس به فضا پرتاب شد. این پرتاب علیرغم وجود ابر در آسمان کالیفرنیا، در ساعت 6:20 بعد از ظهر به وقت شرق آمریکا با موفقیت انجام گرفت.
آژانس فضایی اروپا اعلام کرد که EarthCARE ابرها و آئروسلهای موجود در جو زمین را مورد بررسی قرار خواهد داد تا بتواند «انقلابی در درک ما از تأثیر آنها بر آب و هوای زمین» ایجاد کند (آئروسلها ذرات معلق در هوا هستند که میتوانند جامد، مایع یا هر دو باشند).
شرکت اسپیس ایکس نیز بلافاصله پس از پرتاب در توییتی نوشت:
پرتاب ماهواره EarthCARE سازمان فضایی اروپا با موفقیت انجام شد!
جداسازی مرحله اول موشک کمی بیش از دو دقیقه پس از پرتاب با ویدیویی دیدنی از بازگشت تکه اول فالکن 9 به زمین تایید شد. تقویت کننده موشک هم پس از کمتر از 9 دقیقه از پرتاب، در منطقه فرود 4 پایگاه هوایی نیروی فضایی وندنبرگ فرود آمد. اسپیس ایکس در توییتی اعلام کرد که این «هفتمین پرتاب و فرود» این تقویت کننده خاص است.
کمی بعد از گذشت 10 دقیقه از پرتاب، محموله ماهواره EarthCARE با موفقیت جدا شد. دریک برنارتس، مدیر پروژه EarthCARE، قبل از پرتاب گفت:
این یک لحظه احساسی برای همه ما بود که در وندنبرگ حضور داشتیم و شاهد قرار گرفتن ماهواره ارزشمندمان در داخل محفظه موشک بودیم. دیگر هرگز این ماهواره را با چشم غیرمسلح نخواهیم دید.
البته خداحافظی واقعی ما زمانی اتفاق میافتد که EarthCARE را در آسمان ببینیم.
هدف از پرتاب این ماهواره بررسی تأثیر ابرها و آئروسلها بر تراز انرژی زمین است. در حالی که دانشمندان میدانند ابرها و آئروسلها دمای جو ما را تنظیم میکنند، این ماهواره به آنها کمک خواهد کرد تا نحوه تغییر احتمالی ابرها و آئروسلها با گرم شدن کره زمین را تعیین کنند.
جوزف اشکباخر (Josef Aschbacher)، مدیرکل آژانس فضایی اروپا گفت:
پرتاب امشب تنها در مورد کاوش سیارات و کهکشانهای دوردست نیست، بلکه در مورد درک زمین زیبا و شکننده ما برای محافظت از آن و بهبود زندگی در سیاره خانهمان است.
مسیر رسیدن EarthCARE به فضا طولانی بود. قرار بود این ماهواره با موشک سایوز روسیه به فضا پرتاب شود و برای این منظور در سال 2019 قراردادی با آریاناسپیس امضا شد. اما پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین در سال 2022، آژانس فضایی اروپا اقدام به تغییر برنامههای خود کرد.
پس از آن، آژانس فضایی اروپا امیدوار بود بتواند EarthCARE را با موشک اروپایی Vega-C پرتاب کند، اما آزمایش آتش ایستا باعث توقف این برنامهها حداقل تا اواخر سال 2024 شد. این موضوع منجر به تغییر مسیر آژانس فضایی اروپا به آن سوی اقیانوس اطلس و همکاری با اسپیس ایکس برای پرتاب ماهواره با موشک فالکن 9 شد.
لازم به ذکر است که آژانس اکتشافات هوافضایی ژاپن (JAXA) رادار پروفیلسنج ابر (CPR) را در اختیار آژانس فضایی اروپا قرار داد تا به ماهواره EarthCARE اضافه شود و همچنین مسئولیت پردازش دادههای آن در طول مدارگردی زمین را نیز بر عهده گرفت. رادار پروفیلسنج ابر و لیدار جو (ATLID) آژانس فضایی اروپا، دو ابزار فعال موجود بر روی این ماهواره هستند.
این ماموریت مشترک اروپا و ژاپن با موفقیت به مرحله پرتاب رسیده است و دانشمندان امیدوارند که دادههای جمعآوری شده توسط EarthCARE در نهایت به درک بهتر ما از نقش ابرها و آئروسلها در آب و هوای زمین و همچنین بهبود مدلهای آب و هوایی برای مقابله با چالش تغییرات آب و هوایی کمک کند.