سال 2020 با سختیها و مشکلات متعددی همراه بود که مطمئناً بزرگترین آنها شیوع جهانی و گسترده ویروس کرونا است که همچنان نیز ادامه دارد. شیوع این ویروس به یکباره دردسرهای زیادی را برای تمامی حوزهها، از علم و فناوری گرفته تا صنعت گردشگری و توریسم و حتی مشاغل کوچک و محلی، ایجاد کرد و تلنگری بود تا به ما انسانها نشان دهد آمادگی لازم برای مواجهه با شرایط از پیش تعیین نشده را در خود و جامعهمان ایجاد نکردهایم.
در سال 2020 بسیاری از مردم مجبور شدند به جای حضور فیزیکی در محل کار، به صورت دورکاری مسئولیتهای خود را انجام دهند و این سبک جدید از زندگی بیش از هر چیز به توسعه فناوری و زیرساختهایی همچون اینترنت پرسرعت مبتنی است. در طول یکسال گذشته شاهد نوآوریها و ابداعات زیادی برای کمک به کنترل بیماری کووید-19 و تبعات ناشی از آن بودیم و انتظار میرود سال آینده نیز این تفکر سهم پررنگی در جهتدهی فناوریهای نوین داشته باشد.
اینکه سال 2021 با چه نوآوریها و ظهور کدام فناوریهای جدیدی همراه خواهد بود، تنها زمان آن را مشخص میکند اما با این حال میتوان پیشبینیهایی را نیز مطرح کرد که در ادامه این مقاله از دیجی رو قصد داریم به همین موضوع بپردازیم. پس با ما همراه باشید.
دنیای فناوری در سال 2021
شبکههای فایو جی گستردهتر میشوند
شبکههای موبایل نسل جدید یا فایو جی (5G) در طول یکسال گذشته از داغترین موضوعات حوزه تکنولوژی بودند و با اینکه پیشرفتهای زیادی در خصوص توسعه این شبکهها و دستگاههای پشتیبانی کننده، انجام شده اما هنوز جا برای کار بسیار است. انتظار میرود در سال 2021 توسعه فایو جی یکی از مهمترین اولویت شرکتهای مخابراتی در سراسر جهان باشد تا دسترسی به اینترنت پرسرعت که در واقع زمینه توسعه بسیاری از بخشها نیز محسوب میشود، برای طیف گسنردهتری از مردم مهیا شود.
کامپیوترها هویت شما را جعل میکنند!
یکی از حوزههای فناوری که در چند وقت اخیر پیشرفت فوق العادهای را شاهد بوده، بخش هوش مصنوعی است. معرفی دیپ فیک و پیشرفت روزافزون دستیارهای صوتی به ما نشان میدهند که نوع تعامل انسانها با رایانه به مرور در حال تغییر کردن است. این ابزارهای دیجیتالی به کمک هوش مصنوعی بسیار زندهتر و البته ترسناکتر از گذشته به نظر میرسند! با وجود چنین پیشرفتهایی، پیشبینی جعل هویت انسانها توسط رایانهها اصلاً دور از انتظار نیست و شاید در سال 2021 چنین چیزی به واقعیت بدل شود. بر این اساس، اینکه چطور میتوان ویدیوها، صداها، عکسها و سایر محتوای تولید شده توسط رایانه را از واقعیت تفکیک کرد، یکی از اساسیترین سؤالاتی است که هر چه زودتر باید پاسخی برای آن پیدا شود.
اکتشافات علمی بیشتر توسط هوش مصنوعی
یکی از مهمترین خبرهای امسال، خبر حل یک چالش 50 ساله علمی توسط هوش مصنوعی بود. کمپانی دیپمایند (DeepMind) که از زیرمجموعههای گوگل محسوب میشود، به کمک فناوری هوش مصنوعی توانست چالش موسوم به «تاشدگی پروتئین» را حل کند و به این ترتیب فصل جدیدی را در مبارزه با بیماریهای مختلف، از سرطان گرفته تا کووید-19، بگشاید. انتظار میرود این تنها سرآغاز فعالیتهای هوش مصنوعی در عرصههای علمی باشد و در سال 2021 خبرهای بیشتری از موفقیتهای علمی کامپیوترها بشنویم. به نظر میرسد در آیندهای نه چندان دور دانشمندان رایانهای رقیبی جدی برای دانشمندان انسانی خواهند بود!
اپلیکیشنهایی که سلامت شما را زیر نظر میگیرند
در حال حاضر اپلیکیشنهای زیادی با محوریت تناسب اندام و ردیابی سلامت تولید شدهاند که توانایی انجام کارهای مختلفی از رصد کردن وضعیت ابتلا به کووید-19 گرفته تا اندازهگیری گلبولهای قرمز خون را دارند. اما این تازه شروع کار است و کارشناسان پیشبینی میکنند که در سال 2021 بر حجم و کارایی این نوع اپلیکیشنها افزوده خواهد شد. در واقع، همهگیری کووید-19 یکی از عواملی بود که باعث شد که نگاهها به سمت برنامههای سلامت محور جلب شود.
تکنولوژی کار شما را کنترل میکند
همانطور که در ابتدا هم اشاره کردیم، شیوع گسترده ویروس کرونا باعث شده تا بسیاری از کارمندان به جای حضور در محل کار، وظایف محوله را به صورت دورکاری و در خانه انجام دهند. با اینکه شیوه دورکاری باعث صرفهجویی در هزینهها شده و از انتشار ویروس کرونا نیز تا حد زیادی جلوگیری میکند، اما در این بین کارفرمایان با مشکل نظارت بر ساعات کاری کارمندان خود مواجه شدهاند. اینکه یک کارمند به صورت منظم در ساعت کاری خود وظایفش را انجام دهد، برای شرکتها و ادارات از اهمیت بالایی برخوردار است و باید روشی برای اطمینان حاصل کردن از این موضوع بیابند. با توجه به اهمیت این مسئله، انتظار میرود در سال 2021 برنامهها و سیستمهای نرم افزاری ویژهای برای نظارت بر کار افراد معرفی شده و شیوه دورکاری را بسیار پختهتر و سازمان یافتهتر از آن چیزی کنند که امروزه شاهدش هستیم.
ورزشهای الکترونیک رونق میگیرند
ورزش و فعالیت بدنی از لازمههای زندگی است. اما در شرایط کرونایی یکسال اخیر، یافتن موقعیت مناسب برای ورزش کردن بسیار سخت شده و حتی لیگهای معتبر کشورهای مختلف هم به سختی قادر به برگزاری مسابقات هستند. در چنین شرایطی ورزشهای الکترونیک میتوانند جایگزین مناسبی بوده و حداقل به طور موقت و تا ریشه کن شدن کرونا، در سرگرم کردن مردم، چه به عنوان بازیکن و چه به عنوان تماشاگر، موفق باشند.
رویدادهای بیشتری به صورت آنلاین برگزار میشوند
با اینکه این روزها تزریق واکسن کرونا در برخی کشورها آغاز شده اما هنوز تا دستیابی به اطمینان خاطر و بازگشت به شرایط قبل از کرونا، زمان زیادی باقی مانده است. ترس از ابتلا به ویروس باعث شده تا بسیاری از رویدادهای جمعی لغو شده و به صورت آنلاین برگزار شوند. رویدادهای حوزه فناوری، کنسرتهای موسیقی، نمایشگاههای مختلف و … همگی با یک برنامهریزی مناسب میتوانند به صورت آنلاین برگزار شده و مخاطبان خود را حتی در شرایط همهگیری کرونا نیز حفظ کنند. در سال 2020 تلاشهای خوبی در این زمینه صورت گرفت و انتظار میرود سال 2021 بسیار بهتر هم باشد.
ذخیره اطلاعات در DNA
هارد درایوها و فلشها را فراموش کنید؛ DNA آن چیزی است که میتواند آینده ذخیره اطلاعات را شکل دهد. مایکروسافت و چند شرکت دیگر در تلاشاند تا امکان ذخیره اطلاعات در مولکولهای DNA را مهیا کرده و به این ترتیب انقلابی را در زمینه ذخیرهسازی دادهها ایجاد کنند. به گفته محققان، تنها 20 گرم DNA قادر است کل اطلاعات دیجیتالی حال حاضر دنیا را در خود جای دهد و این یعنی پتانسیلهای بسیار بالایی در DNA نهفته است که سال 2021 میتواند سال شکوفایی آنها باشد.
نظر شما چیست؟ به نظرتان در سال 2021 چه تغییرات شگرفی را شاهد خواهیم بود؟ نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان دیجی رو در میان بگذارید.