خبر بد دیگری برای کاربرانی که به امنیت خود در اینترنت اهمیت میدهند به بیرون درز کرده است: یکی از امنترین اپهای پیامرسانی رمزگذاری شده ممکن است آنقدرها هم که فکرش را میکنید ایمن نباشد.
در این گزارش اشاره شده است که تلگرام، یکی از اپهایی که در سراسر جهان توسط مردم برای پیامرسانی استفاده میشود، توسط سرویس امنیت فدرال روسیه مورد نفوذ قرار گرفته است.
بر اساس گزارشی در ژانویه 2016، سرویس امنیت فدرال روسیه تلگرام را به عنوان «شدیداً تحت توجه» نشان گذاری کرد که باعث شد این سازمان امنیتی تمام تلاش خود را برای نفوذ به این سیستم انجام دهد:
یکی از کارکنان امنیتی سرویس امنیت فدرال روسیه، سیستم تلگرام را به عنوان سیستمی «شدیداً تحت توجه» نشان گذاری کرد که باعث شد این سیستم توسط این سازمان مورد هدف قرار گیرد و دلیل آن نیز استفادهی فعالان روسی و مخالفان روسیه از این سیستم بود. او میگوید حالا که این سازمان موفق شده است به تلگرام نفوذ کند استفاده از این سرویس دیگر ایمن نیست.
گرچه ممکن است این خبر برای کاربرانی که از تلگرام استفاده میکنند ترسناک باشد اما هنوز زود است که این گزارش را به عنوان مدرکی برای نفوذ به تلگرام تلقی کنیم.
در این گزارش فقط یک بار به تلگرام اشاره شده است و از روشی که برای نفوذ به تلگرام استفاده شده یا هیچ مدرک دیگری که نشان از نفوذ به این سیستم باشد اشاره نشده است.
همچنین معلوم شده است که قسمتهای دیگری از این گزارش نیز از صحت کافی برخوردار نیستند و سایت منتشر کنندهی این گزارش، BuzzFeed، نیز اعلام کرده است که گزارش اشاره شده ممکن است حاوی خطاهایی باشد.
اما تیم تلگرام در مورد این خبر بی اعتنا هستند. در مصاحبهای با The Verge سخنگوی تلگرام اعلام کرد که به احتمال زیاد این گزارش خبری جعلی است و ممکن است در آن به حملهای از نوع جاسوسی پیامکی اشاره شده باشد. حملهای که قبل از این نیز توسط دولت روسیه گزارش شده بود. در این حمله دولت از دسترسی خود به سرویس پیامک سو استفاده میکند و میتواند به حساب کاربرانی که «احراز هویت دو مرحلهای» را روی حساب کاربری تلگرام خود فعال نکردهاند دسترسی پیدا کند.
در جواب به سوال Mashable در مورد این گزارش، تلگرام بررسی امنیتی تیم Telegraph را برایمان ارسال کرد. بررسی مستقلی که در آن اشاره شده است «هیچ راهی برای نفوذ به رمزگذاری تلگرام پیدا نشد.»
همچنین در این گزارش به این نکته اشاره شده است که هم افراد عادی و هم افراد مجرم برای انجام کارهایشان از تلگرام استفاده میکنند. تلگرام در انتخابات 92 ایران پلتفرمی برای ارتباطات امن بین کاربران ایرانی بود و از طرف دیگر توسط داعش نیز برای ارتباطات و تبلیغات مورد استفاده قرار میگیرد که البته تلگرام تلاش کرده است با آن مقابله کند.
اپهای دیگری همچون Signal نیز سطح رمزگذاری مشابهی را در اختیار کاربرانشان قرار میدهند که البته توسط دولتهایی مسدود شدهاند. دولتهایی که میخواهند نظارت کامل بر اعمال کاربرانشان داشته باشند نمیتوانند استفادهی کاربرانشان از چنین اپهایی را تحمل کنند.
برای کاربران تلگرامی که این خبر را میخوانند باید بگوییم که هنوز نیازی به نگرانی نیست. فعلاً مطمئن شوید که احراز هویت دو مرحلهای را روی حساب کاربری تلگرامتان فعال کردهاید و منتظر خبرهای جدید بمانید.