کمپانی تنسنت، غول چینی صنعت بازی، اخیراً ابزاری بحث برانگیز را برای جلوگیری از بازی کردن افراد خردسال در طول شب معرفی کرده است. این سیستم جدید که در ابتدا قرار است در کشور چین راهاندازی شود، با استفاده از فناوری تشخیص چهره، افراد خردسال را تشخیص داده و از بازی کردن آنها در ساعات ممنوعه جلوگیری میکند.
تنسنت نام این سیستم جدید را “گشت شبانه” گذاشته و هدف از آن را مقابله با اعتیاد به بازیهای ویدیویی در افراد زیر 18 سال عنوان کرده است. با اجرایی شدن این سیستم تمامی گیمرها ملزم به استفاده از فناوری تشخیص چهره خواهند بود و ابزار تنسنت با تجزیه و تحلیل چهره کاربر و مطابقت دادن آن با تصاویر و اسامی ذخیره شده در پایگاه داده خود، افراد خردسال را شناسایی خواهد کرد.
شایان ذکر است که، در سال 2019 دولت چین مقررات “ضد اعتیاد” را در این کشور تصویب کرد تا از بازی کردن بیش از خردسالان در شب جلوگیری کند. این مقررات باعث محدودیت زمان بازی، وضع مقررات منع رفت و آمد و محدودیت خریدهای درون برنامهای برای افراد زیر 18 سال میشود. بر اساس این قانون، بازیکنان زیر 18 سال اجازه انجام بازی بین ساعت 10 عصر تا 8 صبح را نداشته و هر روز نیز تنها مجاز به 1.5 ساعت بازی کردن خواهند بود (آخر هفتهها و روزهای تعطیل این زمان به 3 ساعت افزایش مییابد).
البته با وجود وضع این قوانین، بسیاری از گیمرها از “ترفندهایی خاص” برای دور زدن قانون و بازی در ساعات ممنوعه استفاده میکنند. بنابراین، تنسنت با سیستم گشت شبانه قصد دارد تا از انجام بازی در شب توسط خردسالان جلوگیری کرده و امکان تخلف را از بین ببرد. در بیانیه این شرکت آمده:
هر کسی که با تأیید چهره موافقت نکند و در آن رد شود، به عنوان یک خردسال شناخته شده و بر اساس قوانین نظارت بر اعتیاد در سیستم تنسنت، امکان بازی آنلاین به وی داده نخواهد شد.
سیستم گشت شبانه در حال حاضر در چین فعال است و در همین ابتدای کار بر روی بیش از 60 بازی معروف از جمله Honor of Kings ،Glory of the King ،Peace Elite و موارد دیگر کار میکند. البته، تنسنت قصد دارد طی روزهای آینده بازیهای بیشتری را به این لیست اضافه کند. به علاوه، عنوان محبوب League of Legends هم که تنسنت سهام زیادی در آن دارد، نامش در لیست به چشم میخورد.
میتوان انتظار داشت که چنین قوانین سختگیرانهای به مذاق افراد زیر 18 سال خوش نیاید، اما از سوی دیگر چون اعتیاد به بازی در میان افراد خردسال یک مسئله حیاتی است، میتوان این اقدام تنسنت را حرکتی عاقلانه و به نفع سلامت جامعه دانست. با این وجود، مسئله حفظ حریم خصوصی همواره یکی از دغدغههای اصلی کاربران در فضای مجازی بوده و مجبور کردن افراد به استفاده از سیستم تشخیص چهره، به خصوص وقتی صحبت از بچهها به میان میآید، باعث افزایش حساسیت میشود.