اینطور که به نظر میرسد، ششمین نسخه از سیستم عامل اندروید گوگل، یعنی اندروید مارشمالو، با مشکل عمدهای مواجه بوده و آن هم عدم استقبال مناسب کاربران از آن میباشد. با اینکه این مشکل ممکن است ابعاد مختلفی داشته باشد و به همین سادگی نتوان در مورد آن اظهار نظر کرد، اما بنا به آمار رسمی ارائه شده از جانب گوگل، سیستم عامل اندروید 6.0 مارشمالو تاکنون بر روی تعداد اندکی از ابزارهای اندرویدی نصب شده است که نکتهای منفی برای آن به حساب میآید.
این اتفاق در حالی روی داده که 10 ماه از رونمایی رسمی این سیستم عامل میگذرد و از حدود 9 ماه قبل هم انتشار آمار و اطلاعات مختلف درباره آن توسط گوگل آغاز شده است و این مسئله به نظر ناامید کننده میرسد.
آمار و اطلاعات
از اواسط سال 2012 میلادی، وبسایت توسعه اندروید گوگل اقدام به انتشار اطلاعات و آمار ماهانه در خصوص نسخههای مختلف سیستم عامل اندروید که بر روی ابزارهای مختلف نصب شدهاند، نموده که تا به امروز نیز ادامه داشته است. در واقع باید گفت به غیر از دو مورد (اکتبر 2014 و ژوئیه 2015) در طول مدت این 4 سال، همواره این اطلاعات به صورت ماهانه توسط گوگل منتشر شدهاند. از آنجائیکه آمار موجود بر روی وبسایت مذکور به طور پیوسته بروزرسانی میشود، لذا دستیابی به اطلاعات مربوط به 48 ماه گذشته کمی وقتگیر بود و نیاز به گشت و گذار در بین آرشیوهای اینترنتی داشت. اما به هر حال، صرف این زمان کاملاً ارزشش را داشت و با بررسی آمارهای مربوط به ماههای گذشته به نتایج جالبی رسیدیم که شاید بتوان آن را در یک جمله خلاصه کرد: اندروید مارشمالو با مشکلی جدی روبرو است.
همانطور که در تصویر هم میتوانید مشاهده کنید، با گذشت 9 ماه از انتشار آمارهای مربوط به اندروید مارشمالو، جدیدترین و بزرگترین سیستم عامل همراه گوگل تنها توسط 13.3 درصد از کاربران دریافت شده است. این رقم به طرز بسیار تکاندهندهای پایین است و اطلاعاتی هم که ما از مقایسه کل آمارهای 4 سال گذشته به دست آوردیم، این مسئله را تایید میکند:
- در طول مدت مشابه 9 ماهه، اندروید آبنبات چوبی (Lollipop) بر روی 23.5 درصد از ابزارهای اندرویدی نصب شده بود (76.7 درصد بهتر از مارشمالو).
- در طول مدت مشابه 9 ماهه، اندروید کیتکت (KitKat) بر روی 20.9 درصد از ابزارهای اندرویدی نصب شده بود (57.1 درصد بهتر از مارشمالو).
- در طول مدت مشابه 9 ماهه، اندروید آبنبات ژلهای (Jelly Bean) بر روی 25 درصد از ابزارهای اندرویدی نصب شده بود (88 درصد بهتر از مارشمالو).
با یک محاسبه ساده میتوان گفت در طول 9 ماه اخیر، عملکرد اندروید مارشمالو به طور میانگین 73.9 درصد ضعیفتر از نسخههای پیشین این سیستم عامل بوده است.
مسئلهای عجیب!
از زمان انتشار اندروید کیتکت تا به امروز، نسخه جدید سیستم عامل اندروید به صورت منظم در سه ماهه آخر هر سال عرضه شده است و با توجه به این مطلب که بازه زمانی عرضه محصولات جدید بیشتر سازندگان گوشیهای هوشمند نیز در طول این مدت تقریباً منظم بوده و تغییری نکرده است، نمیتوان عدم عملکرد نامناسب و کند اندروید مارشمالو را به عرضه نشدن ابزارهای اندرویدی جدید ربط داد. به طور خلاصه میتوان گفت به غیر از گلکسی نوت 7 سامسونگ، بیشتر ابزارهای اندرویدی مورد انتظار سال جاری، در حال حاضر وارد بازار شدهاند و یا به زودی عرضه خواهند شد.
حتی اگر عرضه قریبالوقوع خانواده گوشیهای هوشمند موتو زد (Moto Z) از جانب موتورولا و همچنین عرضه گلکسی نوت 7 را موفقیت آمیز فرض کنیم، باز هم باور این نکته سخت است که این محصولات جدید بتوانند تاثیر قابل ملاحظهای بر روی افزایش سهم اندروید مارشمالو داشته باشند. زیرا در مجموع بیش از یک میلیارد دستگاه فعال اندرویدی در سراسر جهان وجود دارد و میزان فروش گوشیهای مذکور در مقایسه با این عدد، بسیار جزئی خواهد بود. در مجموع بسیار بعید به نظر میرسد که شاخصهای مربوط به اندروید مارشمالو به یکباره افزایش یابند و به سطح نسخههای پیشین برسند.
علت استقبال کم از مارشمالو چیست؟
در واقع این سوالی است که جواب دقیقی برای آن نداریم.
شاید سازندگان گوشیهای هوشمند نسبت به ارائه جدیدترین بروزرسانیها به کاربران خود، کم توجه بودهاند و یا شاید از لحاظ تکنیکی، دشواریهایی در زمینه سازگاری اندروید مارشمالو با نرمافزارهای اختصاصی و غیر اختصاصی آنان وجود دارد. از سوی دیگر، استقبال کم از اندروید مارشمالو را میتوان با کاهش روند خریدهای جدید از سوی کاربران، مرتبط دانست. به این معنی که سهم بالای برخی نسخههای اندروید شاید مربوط به دستگاههایی باشد که بروزرسانی آنها برای کاربرانشان مطلوب نیست و این دسته از کاربران هنوز نیازی به ارتقای گوشی هوشمند خود ندارند.
و یا در نهایت میتوان گفت شاید در طی چند سال گذشته، گوشیهای هوشمند پیشرفت زیادی داشتهاند و بسیار مجهزتر شدهاند و همین امر باعث شده تا کاربران علاقه چندانی به ارتقای آنها نداشته باشند. فرض کنید شما یک گوشی هوشمند مجهز به اندروید کیتکت دارید که به خوبی کار میکند و تمامی نیازهای شما را برطرف میسازد، بنابراین کاملاً منطقی است که مدت زیادی از آن استفاده کنید و به این زودیها به فکر خرید یک محصول جدید نباشید. البته با نزدیک شدن به تعطیلات سال نو میلادی و بالا گرفتن تب خرید در بین کاربران، احتمال دارد که روند گسترش اندروید مارشمالو کمی بهتر شود و سرعت بیشتری به خود بگیرد. به هر حال هنوز هیچ چیز مشخص نیست و باید منتظر بمانیم و ببینیم وضعیت جدیدترین نسخه سیستم عامل اندروید گوگل به کجا خواهد انجامید.