تنها یک هفته پیش، گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه دولت آمریکا لایحه جدیدی را به مجلس این کشور ارائه کرده و به دنبال آن است که شرکت بایتدنس را مجبور به فروش تیک تاک کرده و یا مانع فعالیت آن در آمریکا شود. حال این لایحه با حمایت قوی هر دو حزب در مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب است. با دیجی رو همراه باشید.
گام بعدی، سنا است. سناتور راند پاول با ممنوع اعلام کردن تیک تاک مخالف است، بنابراین ممکن است امیدی وجود داشته باشد. اما اگر این لایحه تصویب شود، رئیس جمهور جو بایدن آن را به قانون تبدیل خواهد کرد (با وجود اینکه ستاد انتخاباتی مجدد بایدن یک ماه پیش به تیک تاک پیوسته و مشغول تبلیغ در این شبکه است!).
در سال 2020، چندین شرکت آمریکایی تمایل خود به خرید بخش جهانی تیک تاک را ابراز کردند، از جمله مایکروسافت (تیک تاک معادل جهانی شبکه اجتماعی چینی Douyin است). با این حال، مقامات چینی با چنین فروشی مخالفت کردند.
اما اکنون شرایط تقریباً به همان نقطه بازگشته و لایحه اخیر در صورت تبدیل شدن به قانون، بایتدنس را ملزم میکند ظرف مدت شش ماه تیک تاک را بفروشد. پس از اتمام این مهلت، شرکتهای آمریکایی از میزبانی برنامههای شرکت بایتدنس در فروشگاههای اپلیکیشن خود و ارائه خدمات میزبانی وب منع خواهند شد. به عبارت دیگر، تیک تاک از اپ استور اپل و گوگل پلی استور حذف خواهد شد.
البته، این موضوع به هیچ وجه تمام نشده است و موانع قانونی زیادی وجود دارد که باید از آنها عبور کرد. برای مثال، سال گذشته ایالت مونتانا تیک تاک را ممنوع کرد، اما چند ماه بعد یک قاضی فدرال این ممنوعیت را لغو کرد! بنابراین، بدیهی است که بایتدنس و مقامات چینی برای شکستن لایحه تلاش خواهند کرد.
تیک تاک یک برنامه بسیار پرطرفدار است. این برنامه در سال 2021 به 1 میلیارد کاربر ماهانه رسید و اولین برنامهای بود که سال گذشته به رکورد 10 میلیارد دلار هزینه درون برنامهای دست یافت. بنابراین، پای یک مبلغ بسیار هنگفت در میان است و این شرایط برای تیک تاک، مقامات چینی و دولت آمریکا بسیار مهم است.
تیک تاک تنها برنامه تحت فشار نیست، لایحه موسوم به «قانون حمایت از آمریکاییها در برابر برنامههای کاربردی کنترلشده توسط دشمنان خارجی» ممکن است بر برنامههای دیگری مانند ویچت (تحت مالکیت غول فناوری Tencent) نیز تأثیر بگذارد.
با این حال، در خود آمریکا نیز چندین سازمان با چنین ممنوعیتهایی مخالف هستند. بنیاد مرزهای الکترونیکی (Electronic Frontier Foundation – EFF)، اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU)، مرکز دموکراسی و سازمان مبارزه برای آینده نیز مخالف آن هستند و در این زمینه به کمیته انرژی و بازرگانی مجلس نمایندگان نامه نوشتهاند. بنیاد مرزهای الکترونیکی و اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا حتی از لغو ممنوعیت تیک تاک در ایالت مونتانا نیز حمایت کردند.