آنطور که به نظر میرسد کم کم باید با دکمههای فیزیکی گوشی هوشمند خداحافظی کنیم. در سال آینده، دکمههای پاور و تنظیم صدای برخی گوشیهای هوشمند جای خود را به سنسورهای التراسونیک یا مافوق صوت میدهند که مثل دکمه های مجازی عمل میکنند. از دید استارتاپ UltraSense Systems، دکمه های مجازی دوام بیشتر و مقاومت در برابر آب بهتری دارند. این استارتاپ امیدوار است از این ایده استقبال شود و بتواند روی آن سرمایهگذاری کند. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
UltraSense در حال حاضر اولین محصول خود را ارائه کرده است. این محصول تراشه ریز و کوچکی است که فقط 1.4 میلی متر طول و 2.4 میلی متر عرض و 0.5 میلی متر ضخامت دارد و امواج صوتی آن بیصدا هستند. این سنسور که ماه آینده در نمایشگاه بینالمللی CES در معرض دید قرار میگیرد TouchPoint نام دارد و با تحلیل نحوه پخش شدن امواج صوتی تشخیص میدهد آیا در حال فشار دادن دکمه هستید یا نه.
به گفتهی التراسنس، پنج شركت برتر گوشی همراه در حال ارزیابی و یا به کار گیری سنسورهای TouchPoint هستند و اولین گوشیهایی كه از این سنسور در آنها استفاده میشود تا اواسط سال 2020 وارد بازار میشوند. گوئه هل، مدیر التراسنس اذعان داشت که سازندگان گوشی این فناوری را دوست دارند چون دیگر مجبور نیستند بریدگیهایی برای تعبیه دکمههای فیزیکی در بدنه گوشی ایجاد کنند و قسمتهای خالی را با درزگیرهایی پر کنند تا از ورود آب به داخل گوشی جلوگیری کنند. علاوه بر این، سنسورها تقریباً قیمتی مشابه دکمههای فیزیکی ( 2 دلار ) دارند.
هنوز مشخص نیست که آیا UltraSense در گوشیهای پرچمدار ظاهر خواهد شد یا شرکتها ترجیح میدهند ریسک این کار را با امتحان کردن روی مدلهای پایین رده بپذیرند. هرچه هست نتیجه این روند در صنعت موبایل واضح است: قطعات متحرک و اجزای مکانیکی کنار میروند.
آوی گرین گارت، تحلیلگر شرکت Techsponential در این باره میگوید:
مصرف کنندگان دکمه های فیزیکی را ترجیح میدهند چون اکثر افراد قابلیت لمس کردن دکمه فیزیکی را دوست دارند اما گاهی اوقات مزایایی چون ضد آب بودن، هزینه، دوام بیشتر و طراحی بهتر باعث پذیرش مدل جدید میشود.
نمونههای زیادی از حذف دکمهها و کنترل های فیزیکی در محصولات وجود دارد. اولین آیپاد اپل یک چرخ دستی داشت که خیلی زود جای خود را به یک پد حساس به لمس داد. اخیراً اپل تصمیم به حذف دکمه های هوم آیفونها و آیپد گرفت تا فضای بیشتری برای نمایشگرهای بزرگتر و روی آورن صنعت به سمت جسچرهای حرکتی فراهم کند.
هارد درایوهایی که پلاترهای چرخشی دارند کم کم از رایانههای شخصی حذف شده و هاردهای حالت جامد جایگزین آن میشوند. دستگاههای جدید طوری طراحی شدهاند که بدون فنهای پرصدا باز هم خنک میمانند. این امر به مصرف انرژی کمتر و خلاص شدن از مشکلات ناشی از چرخهای معیوب منجر شده است. علاوه بر این، کیبوردهای فیزیکی گوشی های هوشمند بلک بری هم مدتهاست که از دور خارج شدهاند.
اما موفقیت UltraSense به چه چیزی بستگی دارد؟ اول اینکه التراسنس تا چه حد میتواند چیزی که به آن عادت کردهایم ( مثل برحستگی دکمه فیزیکی) را در دکمههای مجازی باز طراحی کند و اینکه از چه دانشی استفاده میکند تا کاربران هنگام فشار دادن دکمه بفهمند که سنسور عمل کرده است. این شرکت در این باره میگوید که برای این کار از دکمه و قطعات فیزیکی میتوان الگوبرداری کرد. در نتیجه این امر، میتوان برای سنسورها جایی پیدا کرد و موتورهای بازخورد هاپتیک میتوانند صدای وزوز یا حسی دیگر ایجاد کنند تا هنگام فشار و ثبت یک دکمه مجازی، فرد از عمل کردن سنسور مطلع شود.
این سنسورها به قدری حساس هستند که تفاوت بین انگشت و چیزهای دیگر را تشخیص میدهند و از آن مهمتر با دستکش هم کار میکنند. همچنین در طیف گستردهای از انواع دما کار میکند. این سنسورها به جریان برق بسیار کمی نیاز دارند – فقط 20 میلی آمپر در ساعت – بنابراین وقتی بخواهید گوشی خود را دوباره روشن کنید میتوانید با دکمه مجازی کار کنید.
سنسورهای تاچ پوینت، کوچکتر بوده و کالیبره کردن آنها راحتتر از سنسورهای دیگر است. سنسورهای خازنی دیگر با دستکش یا زیر سطوحی مانند چوب یا فلز کار نمیکنند. استارتاپ UltraSense کار خود را با گوشیهای همراه شروع کرده اما تعداد دستگاههایی که از سنسورهای TouchPoint استفاده میکنند احتمالا در سال 2021 بیشتر شوند. این سنسورها روی طیف گستردهای از مواد از جمله فلز، چوب، پلاستیک، چرم و شیشه و با سطوح ضخیم کار میکنند.
خودروها و ابزارهای پزشکی بازار خوب دیگری برای این سنسورها است چرا که هیچ کس باکتریهایی که روی دکمههای فرمان یا مانیتور ضربان قلب جمع میشوند را دوست ندارد و سنسورهای این شرکت را میتوان زیر سطوح صاف و تمیز قرار داد. در آخر، باید دید آیا دکمههای مجازی هم همانند دوربین سلفی پاپ و دیگر روندها به یکی از سبکهای رایج گوشی های هوشمند سال 2020 تبدیل میشوند یا خیر؟