AMP یا Accelerated Mobile Pages یک کتابخانه منبع باز است که توسط گوگل پشتیبانی میشود. این فناوری روش جدید و سادهای جهت ایجاد صفحات وب بسیار سریع و نزدیک به کاربر فراهم کرده است و هدف آن سرعت بخشیدن به بارگذاری صفحات وب از طریق استفاده از کمترین و بهینهترین کد است.
صفحات وب AMP به وب سایت ها پیوند میخورد و به راحتی می توان آنها را مانند صفحات HTML مدیریت و کنترل کرد. AMP تقریبا با تمام مرورگرها سازگاری دارد و در پلتفرم های مختلف پیشتیبانی می شود. در سال 2016 کمپانی گوگل فناوری AMP را به کار گرفت و نمایش این صفحات در نتایج جستجوی کاربران موبایل را آغاز کرد. در حال حاضر بیش از 25 میلیون دامنه و وب سایت از فناوری AMP استفاده میکنند.
لازم به ذکر است که تنها صفحاتی که محتوای استاتیک (صفحههایی که بر اساس رفتار کاربر تغییر نمی کنند) دارند را میتوان از طریق AMP ایجاد کرد و این روش برای ساخت صفحات داینامیک کاربرد ندارد. این فناوری اجازه میدهد که صفحات وب، قبل از نمایش در نتایج جستجو توسط گوگل کش و بارگذاری شده و بعد به کاربر نمایش داده شوند. از همین رو به محض کلیک بر روی لینکهای AMP در نتایج جستجو، این صفحات نمایش داده میشوند.
AMP محدودیت های خاص خود را نیز دارد که باعث می شود بسیاری از طراحان وب، استفاده از آن را کنار بگذارند. در صفحات AMP نمیتوان از جاوا اسکپریت استاندارد استفاده کرد و این موضوع باعث می شود که در طراحی محدودیت زیادی وجود داشته باشد. البته خود AMP یک کتابخانه جاوااسکریپت اختصاصی دارد، اما کاربرد بسیار کمی داشته و نمیتوان از طریق آن مدیریت زیادی روی طراحی داشت. همین دلیل باعث شده که بیشتر وب سایت هایی که از AMP پشیتبانی میکنند، به یکدیگر شبیه باشند. همچنین بارگذاری تصاویر درصفحههای وب AMP به شکل لود تنبل است، بعنی زمانی که صفحات را اسکرول کنید، تصاویر بارگذاری می شوند.
محدودیت دیگری که باعث می شود بسیاری از صاحبان کسب و کار و وب سایت ها به سراغ استفاده از AMP نروند، رتبه بندی الکساست. به دلیل اینکه الکسا امکان آنالیز کاربران صفحات AMP را ندارد، بازدید از این صفحات را محاسبه نخواهد کرد و این موضوع باعث می شود که وب سایتهای که از این فناوری استفاده می کنند، به درستی رتبه بندی نشوند.
شایان ذکر است که صفحات AMP فقط در نتایج جستجوی موبایل نمایش داده می شوند و در صورت استفاده وب سایتی از این فناوری، لینکهای AMP جایگزین لینک های استاندارد خواهند شد. البته این جایگزینی به شکل ادغام نیست و فقط گوگل ترجیح می دهد صفحات AMP را در نتایج جستجوی کاربران بالاتر از صفحات استاندارد HTML نمایش دهد.
حدود 2 سال از ارائه AMP توسط گوگل میگذرد و این کمپانی بارها اعلام کرده که این صفحات در نتایج جستجوی کاربران بالاتر از صفحات وب استاندارد نمایش داده میشوند، اما هنوز هم بسیاری از وب سایتها از این فناوری استفاده نمی کنند. با این حال، اگر شما هم صاحب یک وب سایت هستید و علاقه دارید که از این فناوری استفاده کنید، چند راه خواهید داشت. در صورتی که وب سایت شما از سیستم مدیریت محتوای وردپرس بهره میبرد، راحت ترین راه و شاید هم بهترین راه استفاده از افزونه باشد که یکی از معروف ترین آنها را می توان AMP for WP دانست. این افزونه امکانات کم نظیری را در اختیار شما قرار می دهد و از زبان راست به چپ و فارسی نیز پشتیبانی میکند. اما اگر از سیستم های مدیریت محتوا استفاده نمی کنید، چارهای ندارید که فناوری AMP را به صورت دستی و اختصاصی در وب سایت خود به کار بگیرید. آموزش استفاده از کتابخانه های AMP در وب سایت ampproject موجود است.